Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Mengandungi 159 tajuk kecil yang menghimpunkan kisah dan sejarah ketenteraan iaitu keperwiraan dan pengorbanan anggota Angkatan Tentera Malaysia semasa di-zaman insurgensi,

Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Turut mengandungi bingkisan coretan kenangan dan nostalgia serta bimbingan agama dengan dimuatkan ayat ayat al Quranul Karim sebagai renungan dan puluhan selingan lagu lagu, clip video dan website info.

Penyerahan buku dan CD, Inilah Barisan Kita Skot 22 kepada Mejar Jeneral Dato` Nordin Bin Haji Rahok, Ketua Pengarah dan Pengerusi Kor Perkhidmatan DiRaja

Inilah Barisan Kita Skot 22

Inilah Barisan Kita Yang Ikhlas Berjuang

Saturday, 8 June 2019

East West Highway

Picture of Jambatan diBanding taken in 1982 semasa buat kajian jalan untuk perkhidmatan bas ekspres Ipoh ke Kota Bharu melalui Lebuhraya Timur Barat

Subject: East West Highway 

Menemui tuan Lt Kol Udara (B) Abdul Rahman Besi,



Assalamulaikum wbt. Alhamdulillah, diperhatikan hang sehat wal'afiat dan semoga sekeluarga pun begitu juga adanya, InsyaAllah. Sukacita dimaklumkan bahawa teman telah menerima dua gambar yang tuan telah attach untuk dimuatkan didalam buku kita and as such I am pleased to inform that you will inherit the complimentary copy of the book. 

Menyentuh sembang kita semasa makan rojak dan cendol, selepas solat Jumaat yang lepas, bagus jugak kalau hang dapat pi gathering diPD itu sebab hang, masa diGemas dulu pun hang tak ada. Namun memetik ayat yang dibaca oleh imam semasa solat tersebut iaitu, 'Laa tas ma'u fi ha lariyah.' Yaini seperti orang orang yang ditempatkan didalam syurga, mereka 'tidak berkata kata perkara yang lero,' atau sia sia. Jadi kalau berjumpa dan bersembang perkara perkara yang tak bermenafaat pun tak berguna juga. Walau bagaimana pun, wishing you and the rest of the Skot all the best and the PD gathering hopefully will be a successful one. Dulu hang ada buat cerita jalan jalan cari makan. Yang ni aku nak cerita yang aku baru balik dari pantai timur khususnya ka Kota Baharu dan Kuala Terengganu melalui East West Highway. Berjalan naik ikut Grik turun di Jeli. Dulu semasa aku bawak convoy, pernah melalui dan transit diBatu Melintang. Cerita pasai lebuh raya timur barat ni.. teringat aku pada sekitar tahun 1982, yang aku pernah mohon permit bas ekspres dari Ipoh pi KB melalui highway baru itu. Masa itu jalan tersebut masih curfew pada waktu malam. So tak banyaklah boleh buat perkhidmatan kerana kenderaan tidak boleh jalan pada sebelah malam. Itulah pertama kali yang kerajaan menawar secara terbuka kapada pengusaha yang berminat melalui iklan sebab jalan tersebut baru diujudkan berbanding dengan jalan jalan yang telah sedia ada perkhidmatan bas yang mana pengusaha pengangkutan yang sedia ada boleh bangkang and new operator has to justify as to why additional buses needed to ply on the existing route. A survey is needed and to be recommended and approved by the Pengarah JPJ or RIMV dulunya, bagi diwartakan untuk Lembaga Pelesenan Pengangkutan Jalan to convene a hearing on the case. Maka banyaklah perkara dan selok beloknya yang mesti ada dan diketahui sehingga berjaya. 

So what I have done was to O group aku punya suku sakat terdiri daripada lapan bekas Warrant Officers including my father, my father in law dan saudara terdekat yang lain dan ada juga mereka yang pernah berkhidmat dan telah bersara didalam pasukan polis. One of the ex Pegawai Waran was Encik Yusof Ismail yang memiliki no tentera yang hanya tiga angka sahaja, iaitu 776. Dia tinggal berhampiran dengan rumah family Mej (B) Yusof Babu, instructor kita semasa diSebatang Karah, iaitu Mejor (B) Ismail Babu, di Selayang. Pernah saya berjumpa dengan RSM Encik Wahab RMC, datang mengunjunginya dirumah beliau. Seorang lagi saudara saya ialah 1177 WO2 Mansor Mustafa dari Sungkai, Perak yang mana sebelum dia memasuki tentera telah berkhidmat dengan pasukan Polis. Oleh kerana salasilah didalam keluarga kami, he addressed my father as Pak Chik though he was much older. He was an instructor at PLR in PD di-penghujung tahun empat puluhan. Banyak cerita mengenai orang lama seperti WO2 Mansor ini. My father once told me that Mansor boleh mencabut anak pokok pinang dara dengan sebelah tangan sahaja. While during ops, my father in law, 3021 WO2 Hussain pula pernah dipatuk ular kapak diatas kening mata dan Mansor telah mengubatinya hanya dengan jambi serapah sahaja. Abang Mansor as I call him, pernah mencerita secara spontan and modestly to me yang bahawasanya semasa zaman dharurat dahulu, ada seorang komunis diPahang yang digelar Mat Gajah. Dia ini akan keluar dari hutan, takut.. kerana mengetahui yang Mansor boleh mengesan dan mencarinya, sekiranya Mansor membuat operasi dihutan Pahang. Mansor yang pandai bersoreh kata orang Perak, also told me that Mokhtar Razak Arty is infact my relative. Semua orang lama yang saya sebut diatas telah kembali keRahmatullah. 

We went through the preliminary interview and qualified for the hearing by the Lembaga Pelesenan Pengangkutan Jalan however permohonan kami telah gagal for reason that the other applicants, lebih layak. So together with about ten other reputable companies such as Sri Jaya, MARA Ekspres, SKMK etc, we went for the rayuan and only then that we knew that a company belongs to an ex Menteri Besar of Perak, Kamarudin Mat Isa was the successful applicant. I do  not know what experience that the ex MB has, compared to my well learned experience in transport. Can you imagine that, sepatutnya rimau makan kambing, kambing makan rumput. Begitu sepatutnya putaran or ecology cara agihan rezeki. Ini sebaliknya, rimau pun nak makan rumput yang sepatutnya rezeki bagi kambing kambing macam kita orang. The rayuan hearing commitee was chaired by the then Menteri Perusahaan Awam, Rafidah Aziz. This bloody menteri was so high handed. One of the applicants, an ex Air Force chap, who happened to own a taxi permit and instead of considering his rayuan, was threatened that his permit would be withdrawn if it is found that he is not the one who is driving the taxi. Kesitu pulak perginya. When it comes to my turn, I told the Minister that my rayuan was more on the ground of kebajikan, yaitu permohonan kami terdiri dari bekas bekas tentera dan seharusnya layak untuk dipertimbangkan and also that the route runs through my kampung as I am a local from Perak, compared to others that were based in KL as she have commented earlier. Before I could finish my presentation, she stopped me on my track and said 'Boleh ke kita nak bagi kat dia sebab kebajikan'. She sarcastically refered the question secara sinis to another operator, Pak Meor of Parit Enterprise who runs an ekspres bus service from Parit - Ipoh and KL. She continues and said, 'Diperingkat ini kita tidak boleh layan hal hal kebajikan as we are more concern on the viability'. She may be right but the manner it was bluntly said has incurred my displeasure. There are many ways to skin the cat so to speak, sekiranya beliau benar benar mahu menolong dan membantu bekas bekas tentera. Though it is meant atau ditujukan kapada orang yang kafir, saya teringat akan ayat Allah yang ditujukan kapada orang yang jenis ini. [176] Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya dengan (sebab mengamalkan) ayat-ayat itu. Tetapi ia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika engkau menghalaunya: ia menghulurkan lidahnya termengah-mengah, dan jika engkau membiarkannya: ia juga menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir. Al A’raf. 

Not relying on much hope anymore, I told her, 'semua ahli syarikat saya adalah terdiri dari mereka mereka who, if you add up the number of years that they have rendered their service didalam tentera akan melebehi 100 tahun so that others or the nation can benefit and prosper. Lebuh raya itu pun semasa pembinaanya, saya sendiri pun pernah bertugas disana. Lori tiga tan kami yang warna hijau itu, dilitupi debu dan hanya boleh nampak untuk dipandu dengan menggunakan wiper. Beret, bulu kening, dan misai saya ni pun kuning dengan debu.’ Blatantly while pointing my finger to my misai. I don't exactly quite remember apa yang saya cakap lagi kapada betina gampang itu but I know for sure those in attendance and my group including Pak Yusop, and my father in law together with 8126 WO2 Sheikh Omar who was with the 17 RMR when tractors and other heavy vehicles were sabotaged by the communist during the construction of the East West highway, were stunned by my agi idup agi berapi burst of guts. 

Sebenarnya aku pun bukanlah minat sangat untuk mendapat permit bas tersebut as the laluan was not lucrative, cuma ingin membantu terutama kapada seorang dari mereka iaitu 2997 Encik Taharim Talib yang pencen hanya sebagai Koperal, kalau tak salah saya dan yang pada masa itu beliau mengusahakan teksi pandu sendiri. Dialah yang berusaha keras untuk mendapatkan surat sokongan wakil rakyat, dari bekas perajurit dan bersama membuat kajian jalan dan sebagainya. Banyak pengusaha bas terdiri dari kaum bumiputera yang kesudahannya gulung tikar kerana tidak berpengalaman yang asalnya mendapat permit dengan jalan pengaruh politik. We tried to apply on few other laluan disebelah pantai barat namun telah mendapat bantahan bertalu talu dari pengusaha pengusaha yang sedia ada. Dah bukan rezeki Man… 

Sampai di Kota Bharu, aku pergi melawat Skot Wan Ahmad (013-919-9358) yang kebetulan tangannya patah kerana terlibat didalam kemalangan motor. Beliau menetap dikampung Sabak yang hanya beberapa km sahaja dari airport Pengkalan Chepa. Kalau hang ingat, Wan Ahmad ini dan seorang lagi Skot 6 kita iaitu Supiansuri, depa ni dok asyik pi main hoki sehingga mengabai dan ketinggalan didalam pelajaran dan langsung kena discharged. Wan however managed to enlist himself into the Wataniah (RAW) and was also active serving at Batu Melintang and Jeli area during the construction of the highway. Sadly however he told me that dia tidak mendapat ganjaran pencen satelah berhenti berkhidmat. Supiansuri juga told me that he went for the wataniah training sehingga sampai ke peringkat passing out parade but was not called to serve. 'Dia orang pun ada geng geng dia orang sendiri yang dia orang pilih'. Supian told me. Ini macam punya cerita pun ada.. entahlah Skot. I proceed to Terengganu and while driving along the way, I contacted Wan Ramli AFATS / RAMD of Skot 6 kita semas di-SK, to inform him that I jalan melalui jalan pantai dan tidak dapat untuk bertemu dengannya yang kebetulan dia pun sibuk baru balik dari kursus mengenai hal kambing dia. Di Kuala Terengganu semasa break fast dengan Skot Rosli MP, dia ada beri gambar untuk I masukkan ke-dalam buku. Can you please identify who is that on the extreme right disebelah Mat Shah Gajah AFATS/JLJ. Nampak macam rupa Mao Tze Tung or is he Razak Chong the Boys Wing guy, dari Air Force Cadet, commissioned into RAMD and end up masuk Pay ? Skot Rosli MP if I'm not mistaken was part of the put together band during RMC when we have our party. His rendition of the song, La Playaalways remind me of the good old days, whenever I heard that song. Another similar melody is Maria Elena that I occasionally tried plucking or strumming with my guitar. As like SOP to every party there are slow numbers like Besame Mucho 

Kalau hang perhati, aku selalu suka bercerita, kisah orang orang lama yang telah berkhidmat di-dalam tentera and took interest and time to meet and visit them. Ada Skot2 kita yang mungkin depa ingat depa orang besaq, kadang kadang menempelak mereka mereka orang orang lama ini. I can't blame them as they do not go through as I said before, that I was practically born into the army. Apa jua yang telah kita lalui semasa khidmat kita, sedikit pun tidak dapat di-bandingkan dan menandingi susah payah, jereh pekeh serta khidmat pengorbanan dari orang orang lama ini. Juga cara perhubungan dan tali silaturrahim sesama mereka dan dari kisah apa yang telah diceritakan oleh ibu bapa, ibu dan ayah mertua saya serta pengetahuan yang saya timba dari Pak Chik Pak Chik yang saya panggil pada mereka, yaini orang orang lama tersebut yang telah saya ketahui. Banyak kalau hendak diceritakan. Saya berdoa kapada Allah agar mereka yang telah pergi, kembali kaRahmatullah, 'Dendang Perantau' di-ampunkan oleh Allah akan segala dosa dosa mereka dan ditempatkan mereka dikalangan orang orang yang berjihad. Perkenankanlah wahai Allah, Tuhan bagi sekelian alam. 


Keindahan di kemuncak Lebuhraya Timur Barat

 Skot Wan Ahmad now settled down in his kampung Sabak, Kelantan

Rosli MP second from left with Lt Col (B) Osman ‘Magazine’, Mat Shah and Razak Chong

Pegawai Waran 2, Sheikh Omar. Beliau menamatkan perkhidmatan semasa bertugas di Lebuhraya Timur Barat satelah berkhidmat selana 22 tahun dalam ATM.


Orang lama

Bersama Skot Mej Mokhtar Razak, Arty. Saudara sepusat sepusing 😁

Lone Ranger 🐎 jual petai di pekan Gerik. Pekan kecil   di-sempadan sebelum pergi ke Lebuhraya Timur Barat.🏍🚚🚚🚚🚚


Wassalam

The Lone Ranger 


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites