Thursday, 13 November 2014

al Chuarian – Kiblat

Di kawasan Jabal Deyn tempat cerita arah kiblat di Sana’a, Yaman
 
 
Kata orang puteh.. don't worry ! There's only two things in life, either you are healthy or you are sick. If you are healthy and enjoying life, there's nothing to worry but if you are sick, then there's only two things to worry.. either you recover or you die. If you recover or puleh, you got nothing to worry but if you die.. then you got only two things to worry.. either you go to heaven or you go to hell. If you go to heaven, you got nothing to worry, BUT.. if you go to hell.. You will be very busy talking among your friends.. Seronoknya bersembang sesama orang Kuale ni.. seloro macam mana pun deme tak marah tetapi kenalah ada batasan. Itu kata orang putih.. lantak dia ler. Iaitu joke yang teman dengor semasa gathering Old Cliffordian dari seorang Old Boys bersekolah diClifford, pada zaman semasa baru lepah perang Jepun dulu. Semasa gathering itu, tetamu terhormat ialah YB Musa Klipot yang masa tu ialah Menteri Pelajaran. Keme ye ye le tangkap gambo ramai ramai dan bila teman tanya Fawzi yang masa itu jadi AJK, dia kata.. gambo tak jadi. Haru betoi le..


Kebanyakan ciri ciri penulisan didalam siri Jalan Jalan Cari Makan dan Kawan, mengait kapada perkara perkara ibadah didalam hal keimanan dan taqwa terhadap ilmu keEsaan Allah atau Tauhid, juga perkara tuntutan ibadah yaini menganjur untuk membaca dan memahami al Quran, Puasa, Haji dll serta perkara kerohanian. Cerita mengenai hal perjalanan dan makan, mau pun lagu lagu tersebut, merupakan deception untuk menarik perhatian sebagai cara approach teman, setiap kali untuk membicarakan perkara ibadat mahu pun hal semasa yang mengaitkan dan menjuruskan kepada keimanan dan taqwa. 'Apakah mereka tidak membuat perjalan dimuka bumi, supaya mereka dapat melihat.. al Hajj ayat 46. Seorang dari gulongan sahabat Rasulullah SAW yang baginda suka kerana cepat untuk menangkap ilmu ialah  Muaz Bin Jabal r.a. Oleh kerana kecerdasan didalam keilmuan, baginda Rasulullah SAW telah mengutus beliau ke negeri Yaman untuk menjadi Kadhi atau Gabenor disana dan sekiranya mika pergi ke Yaman atau Hazarul Maut, mika akan jumpa mesjid yang bernama sempena nama Muaz bin Jabal r.a. Kita ikuti mafhum hadith dari Baginda Rasulullah SAW semasa beliau mengutuskan Muaz ke negeri Yaman itu :

“Ya Muaz, bertakwalah di mana saja kamu berada, dan susulilah perbuatan dosa dengan amalan yang baik, nescaya amalan yang baik itu akan memadamkannya. Dan bergaullah dengan manusia dengan akhlak yang baik”. "Wahai Mu`az, demi Allah, aku mencintai engkau". Kemudian baginda melanjutkan: "Aku berpesan kepadamu, wahai Mu`az, jangan sekali-kali tinggalkan berdoa selepas solat dengan doa ini: "Allahumma a`inni `ala dzikrika wa syukrika wa husni `ibadatika". "Ya Allah, bantulah aku untuk mengingat-Mu dan bersyukur kepada-Mu, serta agar bisa beribadah dengan baik kepada-Mu"

"Ya Muaz, tahukah kamu apakah hak Allah yang diwajibkan atas hambaNya? Dan apakah hak hamba yang akan diberikan Allah?"
Muaz menjawab, "Allah dan rasulNya yang lebih mengetahuinya,"
Maka Rasulullah segera bersabda,"Hak Allah yang diwajibkan atas sekelian hamba ialah menyembahNya dan tidak menyengutukanNya dengan sesuatu dan hak hamba akan diberikan Allah iaitu tidak akan menyiksa orang yang tidak menyengutukanNya."



Sila ikuti article berikut pula : Satellites prove the truth and precision of the words of Prophet Mohammed (saw)

 
No human on earth can draw a straight line on the surface of the earth between two far cities except with the aid of detailed maps, made possible today due to airplanes, satellites, and knowledge of altitude, longitude, and land height. However, there was a person who had done this 1400 years ago. This person is Prophet Mohammed (SAW).
 
Until there came the help of Allah (SWT) and victory, and people were entering Allah's religion (The way of Islam) in crowds. From then on, Islam was spreading and the people of Yemen become Muslims. Then, Prophet Mohammed (saw) started to send the teachers to these people to teach them Islam. He (saw) sent Imam Ali ibn Abu Talib to Hamdan, Muath ibn Jabel to Janad. One of them Wabr ibn Yuhanas Al-Khozaee (May Allah be pleased with Him) whom Prophet Mohammed (SAW) sent to Sana'a, in Yemen. Wabr ibn Yuhanas al-Khozaee r.a was a companion who Prophet Mohammed (saw) sent as a protector over (Sana'a, in Yemen). He was ordered to teach people of Sana'a and to build them a Mosque by features Prophet Mohammed (SAW) had defined to him. Al-Tabarani narrates in the Al-Mu'jam Al-Aswat saying: Wabr ibn Yuhanas Al-Khozaee r.a relates that Prophet Mohammed (SAW) said to me, "If you build the Mosque of Sana'a, make it to the right of Jabal (Deyn Mountain)."
 
Prophet Mohammed (saw),1400 years age, ordered to build the mosque Sana'a facing Jabal Deyn (Deyn Mountain). If we use Google Earth today and draw a straight line from the mosque Sana'a to the Qibla (direction of prayer) which is in Makkah, it will pass through the peak of Jabal Deyn (Deyn Mountain) and will end at the center of Holy Kaabah. I swear by the star when it goes down. Your companion does not err, nor does he go astray; Nor does he speak out of desire. It is naught but revelation that is revealed. Glorious Qur'an (53:1-4) How could someone 1400 years ago have shown the exact direction for Holy Ka'abah from a far away city without using the modern aids needed for such a process?
 
SubhanAllah (Glory be to Allah)! Of course this is a miracle! We will soon show them Our signs in the universe and in their own souls, until it will become quite clear to them that it is the truth. Is it not sufficient as regards your Lord that He is a witness over all things? Glorious Qur'an (41:53) Wallahu’alam, astaghfirullahal azim liwalakum dan kesejahteraanlah terhadap kamu dengan Rahmat Allah serta KeberkatanNya,
 
Z
Di dalam Masjid al Jami al Kabir


 
Salah satu batu tanda mengenai cerita arah kiblat dalam Masjid al Jami al Kabir, Sana’a Yaman
Di pasar Babul Yaman 
 
 
 
Persembahan kebudayaan orang Yaman
 


Inilah keadaannya street di Sana'a

 
Yaman ada musim sejuk. Kot dijual dgn murah ditepi jalan, diBabul Yaman 
 

 
Didalam Masjid Saleh sempena nama President Yaman, selepas menunaikan solat jumaat. Besar tapi jemaah tak sampai pun 10 saf. Mungkin sebab baru dibuka semasa itu.
 
 
 
 
 

 

.

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites