Saturday, 5 July 2014

East of Eden


Mej Andrew Chong KPD (R) presenting a token of donation collected from a small group of KPD retired officers to Mej Hattar Othman KPD (R) whose son suffered a stroke while studying to be a doctor in Jakarta. Witnessing is Brig Gen Dato Majid Daudsha KPD (R) at the Kelab Shah Alam on the 25 of June 2014. Pix below are the rest of the KPD officers including Mej Baghwan Singh Virik (B), Mej Narudin Bujang (R) and Zainal. June 25th also happened to be my birthday and considering life starts at 40, I’m still in my twenties and a long way to go, InsyaAllah.


The Garden of Eden as described and depicted by the Ahli Kitab (Jews and Christians) respectfully have their own meaning and its interpretation. In the world of entertainment, a cultural icon, JamesDean  first shot into fame,  when he acted in the film, East of Eden which also have its own moral and spiritual meaning. One of the commonly referred and perhaps can be parallel and accepted by Islam of the word Eden is the paradise or Heaven mentioned or reflected in the alQuran during the creation of Adam and Eve or Nabi Adam a.s and Hawa, before they were deceived by the Iblis or Lucifer that resulted for both of them to be thrown out from heaven, down to earth. Its God’s Will and one of the verses best selected for us Muslim as cogitation or contemplation (renungan) during this month of Ramadhan of full blessing, so remind, if the reminder should benefit is the following:

[Allah] said, "Descend from Paradise - all, [your descendants] being enemies to one another. And if there should come to you guidance from Me - then whoever follows My guidance will neither go astray [in the world] nor suffer [in the Hereafter].
Allah berfirman: “Turunlah kamu berdua dari Syurga itu, bersama-sama, dalam keadaan setengah kamu menjadi musuh bagi setengahnya yang lain; kemudian jika datang kepada kamu petunjuk dariKu, maka sesiapa yang mengikut petunjukKu itu nescaya ia tidak akan sesat dan ia pula tidak akan menderita azab sengsara.
The crux and the revelation of the above surah Taha ayat 123 mentioned is undoubtedly to be understood that, ‘if there should come to us guidance from Allah SWT resulted that during our life in this world, we should be well guided and of course be blessed and eventually returned to cherish heaven instead of been thrown into hell. As such the question is and if you were to ask a person or colleaque what more to a Skot as they inherited darah Panglima, “Awak ni dah dapat petunjuk ke?” A strong tendency is that both of you will start that Gempur.. Wira!! and Agi Idup Agi Ngirup all over again, chatting nonchalantly in the Officers’ Mess Bar during a Saturday happy hour after the half day work in those days   before weekend.

To highlight and express its true meaning or commentary and purposes, Alhamdulillah, the very beginning or infact an early chapter of the alQuran of Surah al Baqarah reveals :
Alif, Lam, Meem.

This is the Book about which there is no doubt, a guidance for those conscious of Allah -

Who believe in the unseen, establish prayer, and spend out of what We have provided for them,

And who believe in what has been revealed to you, [O Muhammad], and what was revealed before you, and of the Hereafter they are certain [in faith].

Those are upon [right] guidance from their Lord, and it is those who are the successful.

[1] Alif, Laam, Miim. [2] Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa; [3] Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka. [4] Dan juga orang-orang yang beriman kepada Kitab “Al-Quran” yang diturunkan kepadamu (Wahai Muhammad), dan Kitab-kitab yang diturunkan dahulu daripadamu, serta mereka yakin akan (adanya) hari akhirat (dengan sepenuhnya). [5] Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang yang berjaya.

So without doubt in fact we are all regardless of races or creeds has already been given the guidance as the al Quran that was descends as wahyu through the archangel or malaikat Jibril to Prophet Mohamad SAW pbuh. Unlike the rest of prophets from the era of Jacob or Nabi Yaakop a.s, down towards Jesus or Nabi Isa a.s, they were all merely descended and to guide the Bani Israel or the Children of Israel, however the prophet or messenger Mohammad Rasulullah SAW was sent as a Rahmat to the worlds .

And We have not sent you, [O Muhammad], except as a mercy to the worlds. 

Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam. Surah al Anbiya Ayat 107

Alhamdulillah in conclusion to this short tazkirah lets enjoin and take the full opportunities offered by Allah SWT in this blissful month of Ramadhan where the al Quran was revealed to steadfast performing amal ibadah by reciting and to understand the al Quran and InsyaAllah be blessed to eventually go to a straight path neither west nor east of Eden or ‘Adnin as mentioned in the holy Quran of surah anNahlu ayats 30:31, surah alFatir ayat 32-33 and ar Ra’ad ayat 22-23. The subject East of Eden, as it is a common word is hoped to be detected or stumbled and pick upon into this website while during search and hopefully will also present the info and opportunity and eventually to understand Islam through reading and understanding the Holy Qur'an thus not branding Muslim and those of Islam are nothing but terrorists and other negative prejudice of Islamophobia and what have you. Likewise and as Muslim believers and those who inferred and guided by the holy al Qur'an, whatever the perception and believe as worshipped by the Christians towards Jesus, stunningly and what more surprising, that Jesus Christ however has got nothing to do with them and as such whatever sanctity related  to him as they believed should crumbled. An Nisaa ayat 157.

And [for] their saying, "Indeed, we have killed the Messiah, Jesus, the son of Mary, the messenger of Allah." And they did not kill him, nor did they crucify him; but [another] was made to resemble him to them. And indeed, those who differ over it are in doubt about it. They have no knowledge of it except the following of assumption. And they did not kill him, for certain.

Dan juga (disebabkan) dakwaan mereka dengan mengatakan: “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Maryam, Rasul Allah”. Padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang – salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa). Dan Sesungguhnya orang-orang yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). Tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata; dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin. An Nisaa ayat 157. 

Indeed the al Qur'an revealed, "He has sent down upon you, [O Muhammad], the Book in truth, confirming what was before it. And He revealed the Torah and the Gospel" 3:03 and "Say, [O believers], "We have believed in Allah and what has been revealed to us and what has been revealed to Abraham and Ishmael and Isaac and Jacob and the Descendants and what was given to Moses and Jesus and what was given to the prophets from their Lord. We make no distinction between any of them, and we are Muslims [in submission] to Him." 2:136.  As such, "O children of Adam, let not Satan tempt you as he removed your parents from Paradise, stripping them of their clothing to show them their private parts. Indeed, he sees you, he and his tribe, from where you do not see them. Indeed, We have made the devils allies to those who do not believe" Surah al A'raf ayat 27. Sadaqallahul'Azim. So lets the heart and soul that's been guided through reciting and understanding the holy Qur'an be submitted peacefully towards Allah and the promise of Jannah alFirdaus
as sometime referred to as Eden or 'Adnin.  [To the righteous it will be said], "O reassured soul, Return to your Lord, well-pleased and pleasing [to Him], And enter among My [righteous] servants. And enter My Paradise". Al Fajr Ayat 27-30.

Aqulihaza astaghfirullahal ‘azim liwalakum. Wabillahi taufiq walhidayah. 

GEMPUR., WIRA, GEMPUR.. WIRA, GEMPUR., WIRA. Bukan apa, teman teringat kenduri kahwin anak Skot Megat semasa beliau memperkenalkan tentang adanya dikalangan ratusan jemputan yang juga dihadiri oleh Skot 22 dengan laungan gempur itu dan disambut Wira oleh kita bersama. Semangat Yop!! Mika buat gempor jer. Didalam bidang seni pula dan sebagai hayalan, East of Eden itu bolehlah kita ibaratkan di Pinggir Kayangan. Tribute dan penghormatan terhadap biduanita Negara Sharifah Aini yang telah kembali keRahmatullah pada awal hari Sabtu bersamaan 5hb July,14. Beliau ialah classmate bersama Tok Mami semasa bersekolah diSSI, diJohor Bharu disekitar pertengahan tahun enam puluhan dahulu. Malah nyanyian beliau telah teman selitkan didalam tajuk terawal yang menjadi tajuk utama buku dan website ini iaitu Inilah Barisan Kita. Lagu diPinggir Kayangan tersebut, kalau teman tak salah dicipta pada asalnya oleh seorang yang menjadi kebanggaan orang Kuale dan budak Klipot, iaitu YM Raja Kobat.(videos are applicable thru PC only)
Asslamulaikum wbrt.

Z

Oleh kerana lama dah teman tak update website ini, sebab WhatsApp ada dan FB pun ada, (kongsi atas nama Hussainah Zainal), sukacita di perturunkan gambor gambor berikut sejak teman pindah keSayong Lembah dari posting yang lepas



Sembelih dua ekor kambing untuk ibadah aqiqah cucu, Hussein Fahri dan gambar marhaban oleh muslimah dan diikuti oleh muslimin qariah Kg Sayong Lembah.  Majlis diadakan pada 20 April 2014 sempena tarikh Skot 22 ditauliahkan sebagai pegawai tentera juga sebagai housewarming untuk romah teman diKg Sayong Lembah. Alhamdulillah




Tok Mami bersama cucu Zahra dan Sofea menyampaikan cendera hati kepada para jemputan juga terdiri dari anak anak Tahfiz Kg Chuar Hulu


Tidak ketinggalan sahabat Lt Kol Ramli Kinta dan Skot Lt Kol Kamaludin Recce



Sekitar majlis aqad nikah dan kenduri kahwin anak Dato Ahmad Husni, KP UKAS. Mat Husni ialah adik kepada Tok Mami dan adik ipar kepada Mej Maharom KPD


Bersama Mej Maharom KPD (R)

Salam Restu : bersama Tan Sri Mohd Noor dan YB Menteri Dato Seri Abdul Wahid Omar


Cucu cucu Sofea, Hussein dan Zahra datang rumah atok di Sayong


Tabik Atok. Naik bot diSungei Perak bersama Tok Mami dan bibik

Di belakang dan disebelah kiri sungai sana ialah Persisiran Sayong yang terletaknya romah teman


Kenduri tahlil aruah untuk ayah bonda, sambutan Nisfu Sya'aban dan menyambut kedatangan Ramadhan Kareem. Bersama Ahmad Hasbullah (Bob) of Halliburton, adik ipar

Meraikan perkahwinan anak Skot Megat MP. From left : Mej Jen Dato Salim Ali, Mej Dato' Ismail Haniffa, Lt Kol Dul Ngajis, Mej Jen Dato Khairul, Zainal, Brig Jen Dato Fazlul dan Skot Abdullah

Di dalam pocket itu ialah jemputan kenduri kahwin anak Skot Lt Kol Rahman Besi. 'Pandai hang Man. Bagi kat Skot kad jemputan masa kenduri Magat. Tak payah keluaq duit beli setem'

Birthday, belanja Skot makan durian. Skot Mustapa@Paul and Lt Kol Nasir Othman.

Sekitar majlis tahlil aruah al Marhum Sultan Perak, kaum keluarga dan jiran dirumah Dato Ishak @ Pak Sako pada 4hb Jul 14 dirumah beliau di Meru Height, Ipoh

Tunggu waktu berbuka selepas bacaan Yaasin dan tahlil arwah


Dato' Ishak Pak Sako, Zainal dan Dato Seri Shamsul mantan SS Perak

Tok Mami bersama Datin Yati. Dato' Ishak Pak Sako, Datin Yati, Dato Seri Shamsul dan Tok Mami adalah bersama semasa mereka berkhidmat diSuruhanjaya Perkhidmatan Awam sekitar awal tahun 1970.

Alhamdulillah. Dihadapan rumah Dato' Ishak Pak Sako. Kira kira macam East of Eden jugaklah. Masa dia datang romah teman diSayong semasa teman buat housewarming dan kenduri aqiqah tempuh hari, Dato' Ishak secara berseloro mengatakan, ‘romah mika dekat istana, romah teman.. macam istana’. Nage.. tapi romah dia tak ada sungei. Syurga 'Adnin yang mana mengalir dibawahnya sungai sungai


Pemandangan dari hadapan romah teman dan jalan ke bawah untuk ke sungei. Diseberang sana sungei ialah pemandangan dari romah teman, Istana Bukit Chandan, bersemayamnya DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan


Bersama cucu Zahra dan Sofea. Atok bersiap untuk pergi solat terawih diMasjid Sayong Lembah


Atok tanam pokok manggis  diSouth Wing romah Sayong. InsyaAllah sepuluh ke lima belas tahun lagi dapat ler cucu cucu makan

.

1 comments:

nice post frnds i really like for this post
http://www.islaamiwazaif.com

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites