Monday, 16 September 2013

Kuliah of 'Ooo Jungle People'.



Tok Mami bersama cucu Zahra dan Sofea untuk pergi keMajlis Akad Nikah dan Kenduri Kesyukuran keluarga Tan Sri Hashim Meon, mantan KSU MINDEF

Skot yang dihormati sekelian semoga didalam kesejahteraan adanya. Mengimbas kembali when I was OC, of 6 Supply in Terendak, the Battalion Orderly Sargent (BOS) salah satu daripada Rejimen Gerak Khas Malaysia atau Komando, tiba tiba menghentak kaki in attention didepan pintu pejabat dan dengan salute springnya terus memberi hormat dengan kuat, 'selamat pagi tuan!'. Terkejut dengan aksinya itu, saya terus cakap dengan dia: 'Engkau orang ni.. apa hal lagi ni.. semua orang lain dah balik dan boleh terima apa pasal pulak engkau orang tak boleh'. BOS itu terus merayu, 'tolonglah tuan, susah saya nanti tuan'. Ada dua Rejimen dan sebuah Training School Gerak Khas, di Sungai Udang yang dibawah kelolaan 6 Supply untuk ransum harian mereka. In any other unit atau battalion, kalau ada soldadu yang kena CB, dia akan didera diparade square dengan seorang RP memberi arahan short and sharp.. 'kiri pusing!.. kanan pusing!' dan paling lama pun satu jam ditengah panas. In the case of this BOS, kalaulah dia balik bawak ration ikan yang diterima-nya dari Supply dan bila sudah di-masak dan apabila orang makan di-cookhouse ada yang complain, you know what will happen to him? Dia akan kena pikul kawah diatas kepala dan bawak lari keliling square dan tak ada siapa pun yang akan beri command., sampailah dia jatuh sendiri. Itulah Sargent Komando ini punya auta!





Pada sekitar tahun 1977 itu, 3 Divisyen Infanteri baru sahaja ditubuhkan dengan Mej Jen Dato N. Selvarajah, Jurutera sebagai GOC diikuti dengan Mej Jen Dato Abdul Jamil Ahmad, maka ramailah senior officers yang duduk dan makan di Mess Pegawai termasuk Col Victor Nelson Stevenson, Recce dan beberapa senior staff officers from the 3 Div Infantry HQ termasuk Terendak Garrison Commander, Lt Kol Mohamad @ Mat Uban pun ada sama. Mat Uban ni dengar ceritanya, Skot dia ialah Gen Tan Sri Sani, KTAT (PAT) dan semasa dia jadi CO 12 RMR diPenang, Gen Sani datang buat lawatan dan didalam ucapannya menegur : 'Battalion tak ada disiplin..! dari CO kamu.., sampailah kebawah bawah sana..!'. Dia ni jenis cool dan tak cakap banyak, kalau dia rasa makan tak sedap., ptuih.. terus merampus saje. So.. berani engkau, 2Lt as Supply Officer, nak makan tengah hari bersama sama dengan dia orang ni. The Messing Officer was Salleh, Adjutant KP 3 Div, Portsea trained, later joined Risik, and became Dato Lt General the DMI. I instructed the fresh rations contractor, 'kalau dia nak hidup lama', to supply the best ikan availabled, to the Officers' Mess and Salleh provides the best menus, Mat Uban has ever tasted in his entire mark time life.. and for the Komandos, in lieu was arranged for the contractor to deliver directly to their units and.. I lead  a peaceful life after that.

 

One afternoon, sedang saya baru nak mula mengadakan mesyuarat dengan my civillian staff, tiba tiba a Land Rover yang ada bendera dan emblem didepan-nya berhenti dihadapan pejabat dan kelihatan Col Stevenson dengan tongkat hitam tercepit di-celah ketiak, turun dan terus menuju to my pejabat. Dia tidak menyedari yang semua kami berada dirumah atap yang dijadikan kantin, annex kapada block pejabat. He looks furious perhaps thinking the office was empty dan semua orang tuang. Bila saya keluar dan dia nampak saya dia agak surprise bila menyedari kami sedang ramai ramai berada disitu. 'Never mind Zainal., please carry on'. Itu yang dikatakannya bila I saluted him. I insisted untuk dia masuk ke pejabat dan setelah beberapa ketika, dia memberi isyarat kepada pemandunya untuk membawa satu bungkusan panjang yang berbalut dengan kertas surat khabar. Apabila pemandu itu membuka balutan surat khabar itu, tergolek seekor Ikan Tenggiri Batang yang panjangnya hampir panjang dengan my meja pejabat. 'How do you accept this fish.. Zainal..?' Ikan tenggiri yang mulutnya ternganga itu pun seakan akan ketawa seolah memperli saya bila mendengar soalan itu.
 
Saya panggil Depot Supt, seorang S/Sgt untuk menerangkan kapada beliau. 'Memang ada sikit terkoyak pada pipi dia tuan, tapi kalau tuan tekan badan dia.. keras lagi tuan. Insang dia pun elok dan ikan ni memang 'cantik' dan sedap ni tuan'. Saya menambah dan mengatakan bahawa Depoh Supt saya mempunyai pengalaman dalam membuat QC pada rations yang datang, kalau tak elok kita orang akan reject. Saya juga beritahu dia yang ikan ini khas diberi kapada Mes Pegawai dan tidak ada dalam Kontrek, juga kalau dia ingat, banyak lagi ikan ikan yang dia makan diMess seperti ikan Senangin yang jarang sekali dapat dibekal oleh Kontrektor cuma kapada Mess sahaja. 'Can we do that., Zainal ?', saya pun terus jawab, "since when is Zainal a problem.. tuan". Balik terus geraguk tu. Apa taknya, takkan lah dia sanggup nak makan ikan Jefri Din dan ikan Uji Rashid pecah perut je kerap kali dan dia pun tahu, aktiviti Perisat, Wife Club, Officers' Club Tanjung Bidara punya tit bits ikan bilis campur kacang untuk kunyah semasa tengok wayang SKC dan sebagainya, siapa yang nak tanggung, kalau tak Zainal Supply Sdn Bhd. Lepas itu saya pun terus talipon Kontrektor ikan, 'Engkau orang dah tak ada ikan lain ke nak bagi pada Mess ?, lain kali bawak Naga lagi bagus!'. Transformasi mengikut Dasar Ekonomi Baru atau DEB yang menyaksikan banyaknya penyertaan kontrektor bumiputra menggantikan monopoli Syarikat Tan Chong walau pun baik dari segi menaik taraf penyertaan syarikat syarikat bumiputra tersebut namun telah menimbulkan masaalah diperingkat awal ketika itu dan ada kontrektor bumiputra yang gagal dan menyerahkan urusan perniagaan mereka balik kepada kontrektor asal atau di Ali Baba kan. 

Zaman tu juga bukan kata pangkat Kolonel malah Major pun dah digeruni apalagi kalau beliau ialah seorang DQ atau OC Kompeni. Lt Kol Ramli Kinta KPD pernah menceritakan yang dia dan Capt Tuan Zainal KPD when they were just got commissioned, berjalan berhampiran kereta kepunyaan Mej Sam Tat Yau KPD yang semasa itu ialah Brigade DQ diKuantan dan terus memberi salute. Bila menyedari tidak ada sesiapa didalam kereta yang dipark ditepi jalan tersebut, mereka berkata sesama mereka, 'tak apa tak ada orang, jangan tak salute.. nanti kena..' Begitu le ngong dan ghaflahnya pegawai dulu dulu. Semasa itu pun hanya  seorang sahaja yang berpangkat Kolonel iaitu the DST dan beberapa orang Lt Kol yang bolih dikira didalam Kor Perkhidmatan yang sekarang dipanggil Kor Perkhidmatan DiRaja. Askar Melayu sahaja yang ada diRaja semasa itu. Sekarang Kor kira stokin' pun dah diRaja.

 

Suatu petang, saya pergi memancing kat Tanjung Keling dengan sampan kayu with my Corporal. Disitu ada satu tempat dekat dengan ambai tak jauh dari pantai dan nak kena bearing betul betul dan kalau kena dengan kawasannya, yang tak sampai pun 10 meter keliling, memang akan dapat banyak punya. Sekali tu dapat ikan Malong. Bila dah dapat bawak naik, tiba tiba dia mengelupur macam ular didalam sampan. My Corporal and me, terus terjun kedalam laut kerana takut sampan kayu yang kecil itu terbalik. Balik diMess saya pun masuk ikut dari belakang dapur dan selongkar cari nasi, dan terus makan disitu. Tiba tiba.. 'Zainal..!, what are you doing here?'. Bila saya kaleh kebelakang, rupa rupanya, Col Stevenson. Sudah!! habis le aku. 'Just came back from fishing, Sir.. hungry'. 'Bring your food to the dining hall, let’s have a chat'. Jadi saya pun duduk le makan didepan dia dimeja makan panjang di-dining hall. This high ranking Div Colonel is very particular on disipline and bloody regimental. During dinner, kalau tak silap masa tu, kena dress-up with tie. Saya dah lah pakai jean dan dengan T shirt sahaja pulak tu. Saya pun ceritalah lebih kurang sikit pasal saya punya hobi memancing. Lepas tu dia pulak cerita yang dia pun rupa rupanya kaki pancing juga. 'You know Zainal..I got 15 pistol grips in my house..' Joran apa yang pakai pistol grip ?

 
Mukadimah diatas sebenarnya nak menceritakan hal ikan sebagai renungan didalam satu kuliah : Didalam al Qur'an ada beberapa ayat yang berbunyi "Yas'alu naka anil..." yang membawa maksud, 'Dan mereka bertanya kepada kamu' (wahai Muhamad) tentang...'. Maka banyaklah perkara perkara yang disebut, misalannya hal arak dan judi, haid, kiamat, roh, hukum hakam dan sebagainya. Maka Allah memperjelaskan perkara perkara yang ditanya itu. Kita juga haruslah bertanya sekiranya kita ingin mengetahui sesuatu perkara didalam mempelajari ilmu. Cuma jangan banyak bertanya untuk melengah lengahkan pekerjaan ibadat sebagaimana orang orang Yahudi didalam cerita Sapi Betina atau al Baqarah itu. Apabila nabi Musa a.s menyuruh kaum Bani Israel untuk mengerjakan perintah Allah untuk menyembelih seekor lembu betina.., mereka bertanya secara reluctant, keadaan rupa lembu yang hendak disembelih itu dengan menyuruh Nabi Musa a.s supaya 'bermohon kapada Tuhannya' setiap kali mereka hendak penjelasan sehingga diakhir ayat itu menyebut, 'dan hampir saja mereka tidak melaksanakan perintah itu'. Sila lihat ayat 67 hingga ayat 83, Surah Al Baqarah. Tuan tuan bolehlah buat rumusan sendiri terhadap pelajaran dari kisah ini. As trained soldiers, kita tidak ada masaalah pasal terima perintah. Up jadi.., cuma liat sikit bila dengar azan Subuh. 'Assholatu Khairum minnan Naum'.

 
Nabi Musa a.s berkata bahawa dialah yang paling alim (lebih berilmu) tanpa menyebut wallahu'alam, bila ditanya tidak adakah orang yang alim dari dia? Allah menegurnya lalu dia dan muridnya pergi berjalan untuk bertemu dengan seorang yang disebut didalam al Qur'an.., 'seorang hamba diantara hamba hamba Kami yang telah Kami ajarkan ilmu dari sisi Kami'. Kata orang ilmu itu ialah ilmu laduni dan diriwayatkan nama hamba Allah ini ialah Khidhir. Semasa mereka mencarinya terjadi peristiwa pelik yang mana ikan sebagai bekalan makanan mereka melunsur ke laut. Nabi Musa a.s akhirnya berjumpa dengan Khidhir disitu dimana tempat itu ialah dipertemuan dua laut. Sila ikuti cerita Nabi Musa a.s  yang mahu belajar dengan Khidhir ini dalam ayat 60 hingga 82, Surah al Kahfi. Berbeza dengan cara lazimnya kita belajar, Nabi Musa a.s semasa mengikutinya untuk belajar, dilarang dan tidak dibenarkan untuk bertanya sehingga lah Khidhir menerangkannya. Apabila Nabi Musa gagal dalam kesabarannya mengikuti Khidhir dalam memahami ilmunya, semasa mereka hendak berpisah itu, seekor burung Pekaka terbang terjun kedalam ayer untuk manangkap ikan, Apabila burung itu terbang balik dan hinggap disebatang dahan, jatuh setitik ayer dari paruhnya kedalam laut dan Khidhir berkata, ilmu yang ada padanya itu pun adalah ibarat ayer yang setitik itu, berbanding lautan lautan yang luas sekiranya hendak dibandingkan dengan ilmu Allah. Ini tidak dicerita didalam al Qur'an namun surah Luqman ayat 27 ada menyebut perbandingan ini.

 
Saya pun ada sikit sikit mewarisi ilmu Khidhir ini yaitu tak suka orang tanya, nanti silap faham, orang kata mengamalkan ajaran sesat pulak. Jadi kalau nak tahu, buka dan baca sendiri al Qur'an atau lebih baik lagi cari Tok Guru dan kumpul anak beranak dan start mungkin dengan belajar Muqadam dahulu. "Tangkap ikan haruan.. dapat si ikan keli. Kalau salah haluan.., cari Tok Guru belajarlah lagi.. Indung indunglah sayang". Macam manalah orang tak kata bawak ilmu sesat..? ada pulak menyanyi semasa bagi kuliah.

 
Rambut ikal mayang ya sheikh.., bibir bak delima. Aku mabuk kasturi, haruman berbisa. Jika aku cinta.. tiada lain hanya engkau saja..’ Engkau orang sekali sekala, nyanyilah lagu ini kat Mak Andeh masing masing tapi yang ada dua tu jangan.., tak pasal je karang.

 
Wassalam,


 

The Komando. Mejor Jeneral Dato Ghazali bin Ibrahim (B). Dato Ghazali was one of the Commanding Officers of the Rejimen Gerak Khas in Sungai Udang. He was the OC of Rahman Coy during Skot 22 training in the Royal Military College from Oct 1972 until we were commissioned.


Lt Kol Mohamad @ Mat Uban (B) kanan, bersama arwah Brig Jen Dato Esa Ahmad (B) semasa  diMajidee Camp, Johor Bahru. Dato Esa semasa dipertengahan tahun enam puluhan itu ialah CO Battalion 4RAMD.




SEKITAR KENDURI KAHWIN ANAK MEJ AINUN MUSIR TJT 15, PADA 15 SEPT 2013, DI-ULU KINTA, DEKAT TANJUNG RAMBUTAN.

 

Bapa pengantin, Mej Ainul Musir (B) ditengah bersama isteri dan Skot Lt Kol Kamaludin Samad Amor (B) dan isteri dan disebelah kanan ialah Tok Mami.  


 

Mak pengantin (tengah) tersenyum mesra menerima menantu. Semoga kedua pengantin hidup rukun damai dan berkekalan sehingga akhir hayat.

 

 

Tok Mami berserta Hjh Jamilah isteri kapada Lt Kol Khairudin Arty, Lt Jen Dato Mohd Salleh Ismail mantan DMI dan Dato Mej Jen Yunos Long, Amor.




Skot 22 : Lt Kol Rashid KPD, Zainal, Mej Kamarudin Renjer dan Mej Osman Pandak Udin Renjer.



Sentiasa ngeronyin, Skot Mej Rostam (B) RAMD.
 
 
 Khairudin, Rostam, Basheer KPD, Dato Yunos, Dato Salleh, Zainal, Badri, Idrus, Rashid, Kamarudin dan Masakob bersama sama meraikan kenduri anak Mej Ainun Musir (B). We are happy people.
 
 

Majlis akad nikah dan kenduri kesyukuran keluarga Tan Sri Hashim Meon, mantan KSU MINDEF yang diadakan pada 16 Sep 2013. Sebelah kanan ialah Lt Kol Ramli Kinta KPD dan isteri Puan Rahmah.

 



 


 



 
 



 


 

 

 

 
 

.

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites