Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Mengandungi 159 tajuk kecil yang menghimpunkan kisah dan sejarah ketenteraan iaitu keperwiraan dan pengorbanan anggota Angkatan Tentera Malaysia semasa di-zaman insurgensi,

Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Turut mengandungi bingkisan coretan kenangan dan nostalgia serta bimbingan agama dengan dimuatkan ayat ayat al Quranul Karim sebagai renungan dan puluhan selingan lagu lagu, clip video dan website info.

Penyerahan buku dan CD, Inilah Barisan Kita Skot 22 kepada Mejar Jeneral Dato` Nordin Bin Haji Rahok, Ketua Pengarah dan Pengerusi Kor Perkhidmatan DiRaja

Inilah Barisan Kita Skot 22

Inilah Barisan Kita Yang Ikhlas Berjuang

Thursday, 5 December 2013

Les Misérables of the MSC Stable Belt

Picture of the MSC or the KPD Stable Belt

 
My early days with the MSC, officers wore the belt that was slightly smaller in width as compared to a little bit wider one, issued to the NCOs. With its green coloured peak cap pinned with the metal logo of ‘berkhidmat kepada semua’, distinguished the MSC officers from the other Regiments and Corps of the army which also have identities of their own. As they were no stock, for about a month after commissioned I wore the NCO's belt. Later on, army officers wore a uniformed leather belt and peak cap with the ATM logo and then the songkok like forage cap was introduced. I see that they have reverted back and every army personnel including other ranks are now wearing stable belt representing the identity of their own unit. 
 

During the era of the 70’s, beside courses that were conducted abroad or overseas as provided by the Armed Forces, it is rather rare for anyone in the Malaysian Service Corps (MSC), formerly Federation Supply and Transport Services (FSTS) or generally known now as Kor Perkhidmatan diRaja (KPD) in particular to be able to pursue further sturdy or education of their own choice, like for example taking a Law degree. Furthermore the MSCs are considered playing second fiddle as compared to the more eminent of having the substance of a top brass General to be of their counterpart, the Askar Melayu. In reality, at times the low man on the totem pole can be formidably and brilliantly outstanding. Reminiscing the old days, the highest ranking of the FSTS or MSC being then was only one full Colonel with just a handful of Lt Colonels. There was one officer however that stood above others and excel to prove otherwise but not without going through with all the bureaucratic hassle and personal sacrifice to succeed.

 
Major HMJ Shaharom KPD stood in front of the CGS or PTD and was told that his request for the Armed Forces sponsorship to sturdy Law overseas cannot be considered as the priority and concentration of the Armed Forces then was to focus merely on defence related studies or courses. As such the only way for him to do so is doing it on his own and to go on a sturdy leave without pay! Dejected and even comparing and quoting others that were sponsored and given the opportunity and privilege to go for courses in Lancaster in the UK and cited that his request was not been considered merely because he’s wearing the MSC stable belt. It could have been different, if it was the stable belt of the Askar Melayu’, was his remark. Above all it was their pessimistic and doubt perhaps ‘on the Angkut tagged’ that he would succeed. So he jettison load whatever asset he had to help finance his sturdy and went alone and took Law at the University of London and only later on that his wife accompanied him.
 
Stunningly he managed to be the top student for two consecutive years and his success stories was highlighted by the Malaysian News Straits Times news paper and caught the attention of among others, Major General Dato Jaafar Onn, the CPS. During his visit to London, Dato Jaafar Onn requested for Major HMJ Shaharom to meet him. As he has no obligation and for been treated unfairly, the events that took place after that as he had related and understandably contain statement and element of sensitivity and confidentiality as such let’s just focus only on the positive outcomes. Alhamdulillah through the initiative and the good offices of Dato Jaafar Onn, Major HMJ Shaharom was later sufficiently compensated on all his expenses including getting backdated pay remitted to his account.
 
Substantive and by length of service then, his age is a crucial factor that he can’t afford to be idle and slacken during his studies and eventually after five years through perseverance and hard work, Major HMJ Shaharom proudly was able to show his achievement of credentials to Lt Gen Dato Jaafar Onn, comprises of his Law Degree, a Masters and a Barrister-at-Law of Lincoln’s Inn. Every mountain top is within reach if you keep on climbing seems an appropriate quote on his advice especially to the Y generation. What an ambition and dream that comes through and a feat that was accomplished. Jangan direnong gunung yang tinggi, kalaulah tidak dapat didaki. He was then assigned to the Army Legal Cell and naturally busy with cases involving court martial etc. Questioned on why with the qualifications and experience acquired but just with the rank of Major where he once was told that he can be of a higher ranking officer, “I pakai stable belt MSC. Apalah Angkut anyway. It could have been different kalau kita pakai stable belt Askar Melayu”, including relating those unfortunate retired Brig Generals in KPD that are not conferred a Datukship. Yet again linking it, as though it’s the misfortune and ill-omen of the MSC stable belt that has got to do with it and righteously should deserve better. I added, “mungkin orang ingat kita Angkut ni.. kerja tolak tayar dan tong drum jer”.
 
Major HMJ Shaharome was eventually promoted through what is termed as escalated promotion i.e. without going through the standard process of acquiring the normal procedures of attending the required courses. Not least to mention that during the up and down of the early days of RAFOC together with General Tan Sri Ghazali Mohd Seth and arwah Lt Gen Udara Dato’ Mohamad Bin Taib and its former Secretary, Allahyarham Kol Mohd Zain Mohd Daud among few others to set up RAFOC, he assisted and help to write its constitution. Alhamdulillah since retired with full pension and gratuity, he frequently went to perform the umrah during every fasting month of the Ramadan and at times only to return after completion of puasa enam of the month of Syawal. In a turn of event however has now restricted him from repeating the pilgrimage with a constant medication to adhere as he was struck and suffered by what is termed as the Triple A.  He showed me the massive scar of the open operation done around his abdomen. He mentioned that the treatment to his aorta resulted that we was “dead” for two weeks. Coincidently it was after this incident that he was transformed into pursuing and acquiring soul searching knowledge of ibadah and going around with the familiar jubah attire. Talking of mountain, getting to the top is optional. Getting down is mandatory.

 
This Regular 8 FMC, Ex KGV Seremban and hailed from Rembau, Negeri Sembilan showing self esteem, told me that he was accepted to join the army during the interview by just mentioning his uncle, Dato Abdullah bin Dahan, the Undang Luak Rembau  who were one of those that initiated the formation of Askar Melayu DiRaja in 1933. Once a single handicap golfer, Col HMK Shaharom then told me, “Sekarang ini I seldom berjumpa dengan orang dan lebih suka hanya bersama dengan keluarga sahaja and not doing legal practicing any more citing reason : tidak mahu  memperhambakan diri pada manusia. When asked what does he meant by that ? ‘Orang yang tahu sahaja akan faham.’ Kalau kita banyak berjumpa dengan orang, nanti bila kita bercakap akan ada perkara yang tidak berfaedah dan sikit sebanyak akan menonjolkan diri. Sekarang ini I lebih tumpu dan belajar dengan my Tok Guru dan sibuk kesana kemari mengaturkan program untuk dia sehinggakan I jugalah ibarat macam menjadi khadam dia”. True enough he leads me to the info of his Tuan Guru, Sheikh Muhamad Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki and the books of his Tok Guru and other kitab that are displayed on the front table and was so kind to hand over to me one of the Tok Guru’s book. “I tak makan diClub atau hotel kerana you do not know siapa yang masak. I lebih suka makan digerai Mak Cik ditepi jalan. Dia akan menyebut dan berzikir semasa memotong bahan yang hendak dimasak dan  memasukkan bahan kedalam kuali dan bila siap masak terus bagi pada kita”.
 
In appreciation for having the opportunity of spending the pleasant time together, I told him: “selama lebih kurang sejam dari apa yang telah tuan ceritakan, belumlah pernah saya dengar satu pencapaian yang sungguh mengkagumkan dalam perkara kerohanian dan career penuh illustrious terutamanya diantara ahli keluarga KPD kita dan boleh menjadi kebanggaan dan ikhtibar serta motivasi dan inspirasi kepada anggota serta pegawai sekarang dan pengetahuan kepada generasi yang akan datang”. Tidak hairanlah maka anak anak beliau semuanya juga telah berjaya didalam bidang professional masing masing dengan corak bimbingan dari beliau.  We both have one thing in common. I left the service as a subaltern for the reason of uncertainty of prospect within the MSC, more so due to the pay anomaly issue and the army is not just the only place to cari makan. On the other hand he was able to prove against the notion of those days that askar pun bukannya bodoh. I then asked him what this HMJ is all about. Kalau HMS, tahulah  kita yang itu ialah nama kapal. So he told me that during Col Engku Ahmad was the DST there were few other officers having similar name. The Mat Salleh always asked you of your surname first and then your name. As his father is Haji Mohd Jonid so he just used the abbreviation of HMJ in front of his name. On his email using the domain @live.com.my?, “Since I dahulu dah mati, HMJ Shaharom is still alive”. Alahai.. Rombau lagi den tak soset.

Wassalam,
 
HMZ ZAINAL (HMZ tu ayah den laa, Haji Mohd Zain)
 
                              Batang sicerek tumbuah di pasa
                              Puluik-puluik di Rimbo Panti  
                              Seketek tantui lai manyasa     
                                               Kok tak di muluik di dalam hati
 
Baimpun todak di kubangan
Buruong barabah lari ka parahu
Sungguah pun tidak bakatokan
Allah jo Nabi lah nan ka tahu
                            Sungai tanang ikannyo jinak
                            Manjumbuang kain ka subarang
                            Awak sanang badan takucuah
                            Baruntuong balain jo nasib urang
.. You should know where that came from.

 



And these examples We present to the people, but none will understand them except those of knowledge. And when you are told, "Arise," then arise; Allah will raise those who have believed among you and those who were given knowledge, by degrees. And Allah is Acquainted with what you do 58:11. So high [above all] is Allah, the Sovereign, the Truth. And, [O Muhammad], do not hasten with [recitation of] the Qur'an before its revelation is completed to you, and say, "My Lord, increase me in knowledge." 20:114. He gives wisdom to whom He wills, and whoever has been given wisdom has certainly been given much good. And none will remember except those of understanding. 2:268. And these examples We present to the people, but none will understand them except those of knowledge. 29:43.

Note the silver coloured double line in the middle of the MSC Stable Belt. The Angkut are taught and reminded at all time, JANGAN POTONG DOUBLE LINE or literally not to overstep or go out of bound. The glaring yellow lines on both sides are of course ‘No Stopping, No Parking and No Waiting. Well, ‘rules are meant to be broken’
 
Kol HMJ Shaharom (B) KPD
 
Dirumah beliau diTropicana Indah Resort Home, Kota Damansara
 
With his grand children
 
 


Mendengar kuliah Tuan Guru Syeikh Muhammad Nuruddin Abdullah Marbu al-Banjari al-Makki dan gambar sesama jemaah sempena dalam siaran Tv al-Hijrah pada bulan Ramadhan 1433
 
Ceramah atas tajuk kelebihan ummat Nabi Muhamad SAW yang diadakan diMasjid alKhairiah, Seri Gombak yang saya ikuti

 
Ref info : The film 'we serve the same cause, but don't have to be in the same Battalion'.





 
 
 
 

 

Sunday, 3 November 2013

Hijraan Mahjuura !!


 
Gambar pada T Shirt yang dipakai semasa menghadiri perbicaraan pampasan tanah Sayong Lembah oleh kerajaan Negeri Perak, diPejabat Tanah Daerah, Kuala Kangsar .


Sempena menyamput awal Muharam atau Maal Hijrah 1435 ini, elok ler kalu kita bercerita tentang hal hijrah dan perkara tersebut tentunya dapat kita perolehi dan hayati  dikuliah kuliah serta syarahan sempena sambutan Maal Hijrah tersebut, diMasjid dan surau surau dan ditempat awam dan sebagainya yang menganjurkan program dengan tema ‘Wasatiyyah tonggak kesatuan Ummah’. Peristiwa menyambut kedatangan tahun baru Hijri yang tidak dapat teman lupakan ialah semasa diMasjidil Nabawi, Madinah pada tahun 2009 atau 1430H. Mengkaitkan akan hal tersebut, bior ler teman menyimpang kepada cerita yang berikut dulu : Jika kita pergi keKuale Kangsar, Bandar DiRaja dan singgah diLembah ditepi sungei yang mana kalu pada hari Sabtu dan pada hari Ahad akan terdapat pasar pagi dan pasar tani yang meriah dengan segala aneka jualan disitu dan kalu mengkeme jenguk kekelior sikit diseberang sana Sungei Perak itu, akan nampaklah tersergam indahnya beberapa bangunan dan tempat pelancongan dan rekreasi yang dinamakan Persisiran Sayong. Tempat itu dibina atas tanah reserve tepi sungai dihujung geran tanah beberapa penduduk Sayong Lembah dan pembinaan beberapa komplek pelancongan disitu secara tidak langsung alHamdulillah telah menambah seri dan menaik taraf imej kampung Sayong Lembah.

Di dalam posting the Ship is more than the Crew, teman bercadang satelah Tok Mami bersara sekarang ini untuk kembali dan duduk dikampung, berhijrah dan terus menetap diSayong Lembah. Sedang baru je teman nak buat romah dan nak menaikkan bumbung tiba tiba teman menerima surat yang menyatakan supaya hadhir untuk perbicaraan diPejabat Tanah Daerah, Kuala Kangsar. Perbicaraan adalah bersangkutan hal pampasan kerana kerajaan negeri Perak sudah membuat keputusan untuk membuat jalan pintas melalui dan melibatkan tanah penduduk Sayong Lembah. Ini bertujuan untuk membolehkan kenderaan bas untuk masuk dan parking disatu kawasan bagi kemudahan pelancong untuk kePersisiran Sayong tersebut. MasyaAllah, baru ini ler yang teman tahu dan dah beratus tahun keturunan teman berkeris bergolok demi menjaga dan memakmurkan tanah  pusaka dan warisan keturunan ditanah leluhur yang bertuah itu, dah pulak nak diambik oleh kerajaan. Bukan itu sahaja malah teman dengor dari saudara mara yang bahawasanya tanah Sayong Lembah dan disekitarnya akan dibangunkan sebagai bandar kedua Kuala Kangsar. Maka tidak hairanlah semasa teman sampai dan minum digerai bersebelahan Pejabat Tanah sebelum perbicaraan bermula, ramai penduduk terdiri dari tuan tanah dan waris yang terlibat datang berkumpul disitu dan disertai dengan taklimat yang diketuai oleh Mej Yahya Ariff (B) MP, untuk menyampaikan memorandum membantah dan menentang rancangan mengambil tanah dan memberi pampasan tersebut.

Pada permulaan perbicaraan tersebut, ADO pengerusi telah menegaskan bahawa rancangan pengambilan tanah untuk rancangan tersebut telah dimuktamatkan dan tujuan perbicaraan pada 30 Okt 2013  itu, fokus untuk membicarakan nilai pampasan yang akan dipertimbangkan yang patut diberi sahaja!! Mendengar akan kenyataan itu maka bermainlah dibenak hati teman ketika itu yang niat dan hasrat teman untuk berhijrah, terus lebur dan memikiokan pulak tentang romah yang sedang dalam pembinaan itu. Bawak ngelior ler nampaknya. Mengambil kira pada nilai cukai tanah, ialah sembilan kupang dan nilai harga tanah pulak ialah dalam linkungan dua ringgit sekaki persegi dan bagi tujuan pampasan pengambilan tanah tersebut, Pengerusi menawarkan pada kiraan enam ringgit sekaki persegi. Teman ingatkan kut tanah teman itu deme nak bagi dalam lima enam juta, boleh ler teman pindah duduk diLondon dan ngabor kedia yang ikan seluang zaman ler ni pun udah lima belas ringgit sekilo. Pengerusi seterusnya bertanya macam mana kami mendapat tanah masing masing. Teman lantas menjawab, ‘that’s a good question’, kerana tanah tanah milik ini ialah tanah pusaka turun temurun dan menjelaskan akan hakikat peri pentingnya terhadap mempertahankannya dan kalau boleh supaya tanah tanah pusaka ini tidak diambil alih. Ada lima geran tanah yang terlibat dan setiap geran mempunya antara lima dan enam pemilik dengan hak keluasan tanah masing masing.

Ditanya oleh saudara Rejab Hj Paseh yang merupakan bekas anggota KPD dan juga sepupu teman, akan tanah tanah mana yang terlibat didalam pengambilan tersebut. Engkuh engkuhnya bahagian tanah dia dan teman tidak terlibat akan tetapi pampasan akan diberi kepada semua. AlHamdulillah walau pun perkara tersebut menjurus kepada rasa lega bagi teman namun ianya masih mempunyai implikasi dan teman tetap berpendirian dengan mereka mereka yang lain agar kerajaan menimbang semula untuk tidak meneruskan rancangan pengambilan tanah untuk membuat jalan pintas dan parking tersebut kerana ada lagi jalan alternatif yang bolih dilaksanakan demi kebaikan bersama. Apa pun teman bersyukur dan semasa perbicaraan tersebut teman dapat bertemu dan berkenalan dengan saudara mara yang tak peronah peronah jumpa sebelum ini. Teman duduk diSayong zaman bersekolah semasa darjah dua diKlipot dan pergi sekolah pada zaman itu menyeberang dengan naik sampan pakai galah.  Mujor bebenor ler kaborkan, kalu tidak hajat teman hendak berhijrah akan menjadi Hijraan Mahjuura !! Mengkeme tahu ke apa maksud perkataan Hijraan Mahjuraa tersebut. Untuk itu sila hayati pula kisah dibawah ini pula :

Mencerita akan kenangan manis sambutan tahun baru hijrah., pada hari Khamis, penghujung bulan Zulhijjah dalam perjalanan selepas menunaikan haji pada tahun 2009 atau 1430H, teman semasa itu berada diMadinah yang mana kebetulan solat waktu Asar pada hari itu, telah melengkapi 40 waktu solat teman diMasjidil Nabawi dan apabila masuk sahaja waktu Maghrib, maka bermulalah tahun baru 1431H bagi takwim Islam. Disertai oleh beberapa jemaah Malaysia yang berada bersama, teman mengetuai membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun pula selepas sahaja azan Maghrib. Panduan doa tersebut teman baca dari risalah surah Yaasin yang diberi oleh seorang jemaah untuk dibaca pada masa tersebut. Sebagai lazimnya ditanah ayer, masjid dan surau menganjurkan untuk jemaah bersama sama mengaminkan doa oleh imam tetapi tidak dilaksanakan diMasjidil Nabawi. Sepontan juga teman bayangkan bahawa sekitar 1430 tahun yang lampau, penduduk Madinah terdiri dari kaum Ansar telah beramai ramai keluar untuk menyambut ketibaan hijrahnya baginda Nabi Mohamad SAW dengan mengalunkan, 'Tala’al-Badrul 'alaina min thaniyyatil-Wada. Wajaba al-shukru ‘alayna ma da’a lillahi da’.. di kota Madinah al Munawarah itu. Rasulullah telah berdoa sebagaimana Nabi Ibrahim a.s memohon untuk menjadikan kota Makkah sebagai tanah haram, baginda telah bermohon agar kota Madinah itu juga dijadikan sebagai tanah haram. Maka segala amalan kebaikan telah digandakan ribu kali ganda, alhamdulillah.

Semasa solat Isyak diMasjidil Nabawi tersebut, Imam telah membaca ayat yang ada menyebut 'Hijraan Mahjuraa', dan lantas teman teringat ayat ayat atau maksud ayat Allah yang bersangkutan dengannya. Sungguh pun ada perkataan hijraan yang seakan bunyi perkataan hijrah, ianya tiada kena mengena dengan peristiwa hijrah tersebut atau mungkin juga anjakan maksud hijrah dalam ertikata yang lain seperti keluar dari kegelapan kepada cahaya petunjuk dan hidayah Allah, dari jahat kepada baik atau apa apa kemungkaran kepada perkara amal makruf. Ia sebenarnya merupakan ungkapan dari orang kafir yang selalu mempertikai akan kerasulan Nabi Mohamad SAW dan selalu mencabar ayat ayat dan Kekuasaan Allah SWT. Kita ikuti salah satu ayat mengenai ungkapan ini. 'Berkata orang orang yang tidak menanti nanti pertemuan(nya) dengan Kami : "Mengapa tidak diturunkan kepada kita malaikat atau mengapa kita tidak melihat Tuhan kita ?" Sesungguhnya mereka memandang besar tentang diri mereka dan mereka benar benar telah melampaui batas (dalam melakukan) kezaliman. Pada hari mereka melihat malaikat dihari itu (maksudnya dihari kematian atau dihari kiamat) tidak ada kabar gembira bagi orang orang yang berdosa dan mereka berkata : "Hijraan mahjuuraa!!!" Surah al Furqan ayat 21 dan 22. Ini suatu ungkapan yang biasa disebut oleh orang Arab diwaktu menemui musuh yang tidak dapat dielak lagi atau ditimpa suatu bencana yang tidak dapat dihindari. Ungkapan ini bereti "semoga Allah menghindarkan bahaya ini dari saya". Lihat hujung ayat 22

Semoga janganlah kita nanti pulak di-akhirat, menyebut ungkapan ini sedangkan orang orang di-syurga menyebut ucapan 'salaaman' sesama mereka dan marilah kita sama sama bertekad untuk berhijrah dalam konteks dan perkara yang telah teman sebutkan diatas tadi dan berdoa agar Allah SWT melindungi kita dari terpesong dan terjerumus kepada perkara yang tidak baik. Untuk rangsangan dan mengetahui akan sifat Allah yang arRahman dan arRahim, marilah pula kita sama sama merenung akan mafhum ayat ayat berikut : 'Dan orang orang yang tidak menyembah tuhan yang lain beserta Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan (alasan) yang benar, dan tidak berzina, barangsiapa yang melakukan yang demikian itu, niscaya dia mendapat (pembalasan) dosa(nya). yakni akan dilipat gandakan azab untuknya dan dia akan kekal dengan azab itu, dalam keadaan terhina, kecuali orang orang yang bertaubat, beriman dan mengerjakan amal saleh, maka kejahatan mereka digantikan Allah dengan kebajikan. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang'. Surah alFurqan ayat 68,69 dan 70. Sadaqallahul 'azim. Sekian sedikit cebisan mengambil berkat dari peristiwa hijrah semasa membuat ibadah haji. 

 


[21]Dan berkatalah pula orang-orang yang tidak percaya akan menemui Kami: “Mengapa tidak diturunkan malaikat kepada kita, atau kita dapat melihat Tuhan kita?” Demi sesungguhnya, mereka telah bersikap sombong angkuh dalam diri mereka sendiri, dan telah melampaui batas dengan cara yang sebesar-besarnya.

[22](Ingatkanlah) hari mereka melihat malaikat, pada hari itu tiadalah sebarang berita gembira bagi orang-orang yang bersalah (bahkan sebaliknya), dan mereka akan berkata: “Semoga kita jauh – dijauhkan (dari sebarang keadaan yang buruk)”.




Selamat menyambut Maal Hijrah 1435.


Wassalam,



Z



Mej Yahaya Arif (B) MP memberi penerangan akan memorandum yang hendak disampaikan bagi membantah rancangan kerajaan negeri Perak untuk mengambil tanah penduduk Sayong Lembah

Dua dari kiri berbaju merah ialah saudara Rejab dan disebelah beliau ialah Mej Yahaya Ariff MP yang sebelumnya dari Wataniah sedang memberi penerangan sebelum masuk kedalam bilek  perbicaraan. Teman tukar dan pakai T Shirt ‘Perantau Sayong Lembah’ bukannye apa, sebab teman memang ler perantau dari Sayong Lembah.


Keme bukan tolak pembangunan tuan, tapi... Semasa perbicaraan dibilek mesyuarat Pejabat Tanah Daerah Kuala Kangsar pada 30 Okt 2013


Rumah teman yang baru nak dinaikkan bumbung. Pandangan dari jalan hadapan
 


Pandangan dari jalan sebelah belakang atau bahagian dapur. Uniknya romah teman ini ialah ianya akan ada dua porch. Satu didepan dan satu lagi dibelakang. Ini kerana ada dua jalan masuk atau access road iaitu dari depan dan juga dari belakang. Bila kerajaan Negeri nak buat jalan pintas dua lot dari kiri romah teman, maka kuranglah bising dari bunyi kenderaan terutamanya motosikal yang lalu lalang sama ada dari hadapan atau belakang untuk kePersisiran Sayong sebab akan ada jalan pintas di sebalik sana

 Sedih hiba dan pilu selepas ziarah Wida’ pada musim haji 1430 H. Dibelakang ialah Makam Rasulullah SAW


Buat aqiqah kerana dikurniakan mendapat cucu semasa di Mekah

 Cucu teman Zahra, lahir pada 2 Dec 2009 semasa saya mengerjakan haji di Makkah

 Cucu Zahra kanan sekarang berumur 4 tahun dan adik Sofea 3 tahun, bersama Tok Mami siap untuk pergi ‘school’ yang disediakan oleh Khazanah Nasional kerana ibu Farrah bekerja di situ




 

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites