Wednesday, 28 November 2012

TAFSIR al-CHUARIAN – YOU GOT TO GIVE THE OTHER FELLOW.. HELL !!


Standing far right is aruah Skot Wan Mohd Ali, aruah Skot Lt Col Tahir who just passed away, aruah Skot Ramli Ismail and 6th from the right is aruah Skot Wan Jamil. Looking at him is Skot Zainal Bahrain. Squating 2nd from left is aruah Skot Supiansuri and aruah Skot Mej Zakaria Omar. Except for Skot Ramli Ismail aka Ramli Shotgun, all the above are part of the 6th Platoon, Skot 22 during Pre-OCTU in Sebatang Karah Camp.


Coming into Maharam, we received a sad news that Skot Lt Col Tahir RMR (R) or affectionally known among us as Tahiaq as he hailed from Kedah, after off and on fighting cancer, succumbed to his illness and telah kembali ke Rahmatullah peacefully at Hosp Sultan Ismail in Johor Bahru.. alFatihah. ‘Every soul will taste death. And We test you with evil and with good as trial; and to Us you will be returned’. Sadaqallahul ‘Azim. To whom it may concern : Say, "Indeed, the death from which you flee - indeed, it will meet you. Then you will be returned to the Knower of the unseen and the witnessed, and He will inform you about what you used to do." Al Jumuah Ayat 8. So.. live and let die and when you've got a job to do, you got to do it well. You got to give the other fella.. HELL.

That should give you the adrenalin and it also reminds me of Squad 5 Instructor during when we were in the Royal Military College, Capt Tengku Ariffin (Dato; Rtd Mej Gen). He told us that it’s important to give a good start during lectures or a presentation by giving surprises so for us to get excited. He quoted somebody during a weapon course that was assigned and test on the GPMG. So that evening he draws the GPMG and prepares it on a stage for his test by covering it with a poncho. The next morning he walked to the stage in front of the class for his presentation and after the normal ritual, ‘Gentlemen.. I give you the.. GPMG’, and he pull off the poncho to expose it. The class roared into laughter when what they saw was an HBSLR instead of the GPMG. Someone may have sneaked in during the night and change the weapon and sabo him. The Instructer also told us how the word sabo (sabotage) came into being and who else that changed the wording sangka tak ku sangka, usik mengusik into sabo menyabo bawak bahagia if not Skot Zainal Bahrain. One of our own barack ballads while together during happy moments in Sebatang Karah Camp.

Lets now go into the subject. Ini ialah pertama kali yang saya post subject atas tajuk 'Tafsir al Chuarian' didalam website ini selain beberapa kali sebelum ini melalui emel sesama Skot 22. Jadi sesiapa yang baru didedahkan dengan tajuk diatas and before you jettison load whatever your rage and displeasure to please go and fly kite somewhere else. That tajuk is relevant when commenting or tazkirah on current issues. It’s like if you’re going for an Ops, you wear your battle drill and a mess kit for an agi idup agi ngirup during a Mess Night. But then tazkirah apa sekiranya saya bukan seorang ustaz malah jauh lagi dari dikatakan seorang ulamak? My friend, kita wajib mengetahui akan ilmu apalagi sekiranya semasa mengerja dan melaksanakan amal ibadat. Orang yang beribadat tanpa ilmu adalah sia sia tetapi orang yang berilmu, tidak pula dia mendapat hidayah terhadap ilmunya itu, bukanlah dianya dekat kepada Allah, malah lebih jauh lagi. Saya chat dengan Skot Lt Kol Mohd Fuad MP (B) yang baru sahaja pulang dari menunaikan haji mengenai doa semasa tawaf dipusingan ketujuh : Rabbi zidni ilman wa’alhiqni bis solihin. Ya Tuhan ku berikan aku ilmu pengetahuan dan masukkan aku kedalam golongan orang yang soleh. Lihat pula apa yang didoakan oleh Nabi Ibrahim a.s:
 
"Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu pengetahuan agama, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh; Sadaqallahul 'Azim. Surah Asy-Syu'araa' Ayat 83.
 
Apa bezanya perkataan zidni ilman dan habli hukman dalam ayat itu? Itu dan perkara hukum hakam, pergilah tanya ustaz. Ada orang mempunyai ilmu tetapi tiada mendapat hidayah atau pertunjuk serta berhemah apalagi sekiranya tiada hikmah maka benarlah hadith dari Saidatina Aishah tersebut akan amalan mereka itu sebagai sia sia malah mungkin mengundang akan kemurkaan Allah SWT. Lets now go to the point : ‘Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu”. Surah Mukmin atau Ghaafir Ayat 60. Sekiranya diambil fahaman ayat Allah mengenai doa itu dari satu sudut sahaja maka akan KO dan bahanalah orang yang didoa itu kerana ‘nescaya Allah perkenankan doa’. Akan tetapi lihat pula mafhum ayat ini : Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. Sadaqallahul ‘Azim. Surah al Baqarah Ayat 186. Perhatikan dengan telita akan saranan dan perintah Allah diakhir ayat tersebut. Ada didalam al Quran yang Allah perintahkan untuk kita memaki hamun, menghasut kepada bercerai berai dan bermusuhan sesama Islam?
 
Takkanlah perkara untuk ingat mengingati dan memberi tahu akan perkara seperti ini pun mesti kena jadi ustaz atau mesti dipanggil ulamak? "Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan-lahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas", 7:55 atau “Dan sebutlah serta ingatlah akan Tuhanmu dalam hatimu, dengan merendah diri serta dengan perasaan takut (melanggar perintahnya), dan dengan tidak pula menyaringkan suara, pada waktu pagi dan petang dan janganlah engkau menjadi dari orang-orang yang lalai”. Surah al A’raaf Ayat 205. Sebaliknya nak suruh bertakbir pun menjerit macam orang gila. Did I mentioned before that you can almost certainly recoqnised those merchant of religion.
 
 
 
Invite to the way of your Lord with wisdom and good instruction, and argue with them in a way that is best. Indeed, your Lord is most knowing of who has strayed from His way, and He is most knowing of who is [rightly] guided. Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk. Saqallahul ‘Azim. Surah an Nahl ayat 125.
 
Alhamdulillah, Skot Mahmood Arshad (Lt Col, Wataniah) after about two weeks being plague by HIN1 is now recuperating and is out of ICU. Lets pray and wish him jumping again. On the other hand, the last time I spoke to aruah Skot Tahir, he asked me of any progress on the pay anomaly. I told him, “harapan tetap ada dan kenalah kita seia sekata”. But honestly I’m sad that what supposed to be a simple approach and a straight forward consideraton was sabotaged by our own kind and betrayed it. "Et Tu, Brute?". Apa pun InsyaAllah, kalau tak dapat menafaatnya didunia ini mungkin kita akan dapat balasan baik dari pengorbanan yang telah kita sumbangkan itu diakhirat nanti. When I got the news from Skot Mej Mokhtar Rjr (B) that Skot Tahir was already very critically ill a day before his demised, I contacted Skot Mej Shariman RMR (R) who coincidently was on his way to JB in preparation for his surgery next month and requested him to go and visit Skot aruah Tahir which he did together with Skot Mej Adzenan Maun RMR (R) and to convey my salam. The SMS was also sent to those in JB including to Skot Ahmad Mohd Nor Rjr (R) or Mat Pilot who works at Pasir Gudang. Called him just few days after the burial and he said that he was in Kluang and will be back the day after to visit aruah Tahir. He stunt when I said, “Engkau nak melawat apa..? dah selamat dikebumikan. Lain kali kalau aku suruh.. terus sahaja pergi”. Bertuah punya Skot.
 
Ironically I met Skot Mat Pilot after coming back from the Raudah at Masjidil Nabawi in the wee hour of the morning when we both performed the Haj last year. Dia terus memeluk saya serta menyatakan kesedihannya yang teramat sangat dengan memaklumkan bahawa Skot Mej Zakaria Omar RMR dah meninggalkan kita dan tidak dapat bertemu dengan aruah. “Memanglah aku tahu. Aku melawat dan solat jenazah dia sehari sebelum aku sampai disini”. Skot Zainal Bahrain pula menyatakan yang dia ada terima SMS mengenai kematian Skot Tahir. “Aku tengok depa hantaq message ada tulis number Tahir, yang hujungnya 1331. Nombor aku 1341.. kira kira sepuloh orang lagilah (sampai giliran dia)”. I jawab, “Hang 1341.. aku lagi dekat, 1338”. “Hang tak pa lah Nal, Hang dah complete”, (probably refering to that I’ve done the Haj and things like that). I then told him politely, selagi kita didalam golongan Musliminawal Muslimat wal Mukmininawal Mukminat, wajid didoakan akan keampunan, keselamatan dan kesejahteraannya dan sama samalah kita mengharap akan Rahmat Allah SWT kerana syurga itu lantaran dari RahmatNya.
 
Wassalam,
 
Z
Kg Chuar (pronounced Chuor), Kati,
Kuala Kangsar. Perak Darul Ridzuan.
 




Plate K in JB. Skot aruah Lt Kol Tahir and Skot Mej Kasmuri Abas KPD (B). Inset is Skot Mej Mokhtar Rjr and Skot Mej Adzenan Maun
Capt Tengku Ariffin 2nd from the left, during a Mess Night semasa diMaktab Tentera Diraja
With ‘370313’ Skot Ahmad Mohd Noor. No Regt Air Force. Maka itulah dia di-panggil Mat Pilot
Skot Lt Col (Wataniah) Mahmood Arshad while in ICU at Kajang Hospital
Isteri dan anak Skot Mahmood menunggu suami dan bapa tersayang. Sebelah ialah Maulana Skot Mej Sanusi Hashim Ord (R)
Bersama Skot Khalilul Arty, Rashid PAS, Shariman, Mansor Mahadi TUDM dan Chong Ah Watt TUDM selepas solat jenazah aruah Skot Zakaria Omar diMasjid Subang Jaya
Compare them then. Standing from right : Zainal, Zainal Bahrain and squating from the left : Mansor Mahadi, Rashid PAS, Malik, Chong Ah Watt and Mahmood Arshad. Qualified for Pre-OCTU training during the interview at PD Garrisson in 1972. The highest ranking among the above is Fazlurrahman budak Setiawan, standing 4th from the right, Dato' dua bintang. Orang Perak yang lain tu, semuanya bintang banyak.. bulan satu (ala emak kahwinkan aku) atau pun selangit dua bintang (seringgit dua kupang). Entah entah sekupang tige pun tak laku.. kata orang Parit. Buat riuh boleh le. Cheers Skot!!

.

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites