Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Mengandungi 159 tajuk kecil yang menghimpunkan kisah dan sejarah ketenteraan iaitu keperwiraan dan pengorbanan anggota Angkatan Tentera Malaysia semasa di-zaman insurgensi,

Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Turut mengandungi bingkisan coretan kenangan dan nostalgia serta bimbingan agama dengan dimuatkan ayat ayat al Quranul Karim sebagai renungan dan puluhan selingan lagu lagu, clip video dan website info.

Penyerahan buku dan CD, Inilah Barisan Kita Skot 22 kepada Mejar Jeneral Dato` Nordin Bin Haji Rahok, Ketua Pengarah dan Pengerusi Kor Perkhidmatan DiRaja

Inilah Barisan Kita Skot 22

Inilah Barisan Kita Yang Ikhlas Berjuang

Thursday, 21 June 2012

Brave men don't cry

Pengorbanan Orang Lama

We all know that the court case regarding the Mohicans was postponed as reported in one of the Malay dailies and before that I spoke to among others, Mej Razali Martarsha of Regular 14, Col Akram of Regular 15, and Mahmud Kamsani of Regular 16, just to know of the outcome. Razali and Akram were both commissioned from the RMA Sandhurst in the UK while Mahmud Kamsani was the best Cadet or recipient of the sword of honour in RMC. The court case aside, I was told that they have a meeting after that and surprisingly there was a suggestion from them to take the matter to the highest authority. This was confirmed by Zul of Regular 15, Skot 21, Mohamad Embong and Skot Wan Ramli. I told them that I have done that and to avoid double billing and duplication I advice them to refer to my blog. Please see an SMS excerpt on the following from AKSPA.


From the conversation I had with most of them who were not aware of what I have done and were also not in my emailing list, the tones of their grouses were similar and familiar of, especially amongst Skot 22. At the end of 2006 most of Skot 22 who were not promoted to full Col got themselves retired from the service. Let's back track and see what I’ve wrote then. Before that, as last third Sunday of June was Father’s Day let’s, dedicates this song to our loved one. 

Here are what I wrote: Come 2007, no one among us is younger than 53 years old and as such those who has attained to the rank of Lt Col, gracefully with pride and honour has to bow and bid farewell to their distinguished service with the Armed Forces. Those who crossed the 53 barriers, will continue to carry the banner to their final assault. So all the best to Skot and Dato Dato : Shahbani, Kamarudin Lat, Fazlur, Salim, Shukur, Khairul and gang and for those who had just retired or pencen.. welcome to the club and please bear in mine that I am one of the most senior among you.. so tolong respect sikit. During our younger days, I remember a Sharifah Aini's song : 'Berkembang dan mewangi.. perjuangan yang dikau beri' and towards the end, the lyric goes: 'Waspada gerak geri.. bentengkan lah nusantara ini'.

A good therapy as Lt Kol Johar Signal (R) has said, kadang kadang kena cerita pasal askar from time to time. A bit cerita pasal Gen George Patton nicknamed, Old blood and Guts, a name given for him after a reporter misquoted his statement that it takes blood and brains to win a war. But history has left the image of a brilliant military leader whose record was also marred by insubordination and some period of apparent instability. Patton was not known for his sense of humour and has caused political irritation and was critised such as the Sicily slapping incident. While visiting hospitals and commending wounded soldiers, he slapped and verbally abused two soldiers whom he thought were exhibiting cowardly behavior where they were actually suffering from shell shock and the other though had no visible wound was subsequently found to have Malaria.

Gen Eisenhower though six years junior to Patton, eventually rose through the rank and became a five star General and surpassed Patton who once commanded him. Eisenhower met privately with Patton over the incident and reprimanded him. Expecting the worst, tough as he is and stand to his action, Patton said, 'Brave men don't cry'. However when Eisenhower reassured Patton that he would not be sent home to the US for his conduct and requested him to resume command, Patton cried and Eisensower remarked, 'see.. how quick you George'. Historian speculated that, had it been anybody other than Eisenhower, Patton would have been demoted and court martialed.

You all know that some of our retired Skots especially those Majors, pursued their career with PLKN, training youth in various camps. However for some reason only best known to the Govt, come 2007 unfortunately some of them were not called to report for duty. So during the transitional period, they communicated and console each other with perception and high hope that the second group would be called later also in anticipation that they will also be getting backdated in pay on their previous service.

They thought their hope and prayer answered when they received letter from Mindef for an interview and so, last Jan 26, six of them with their best dressing marched all the way to Mindef. One of them related to me, 'Engkau tahu Nal.. dah lah tak ada seorang pun pegawai yang sambut kami, cuma staff yang biasa sahaja yang kemudian memberitahu kami bahawa kami dipanggil sebenarnya untuk diberi penghargaan dan perkhidmatan kami tidak diperlukan lagi dan setiap seorang diberi envelope mengandungi RM50 sahaja’. One of them a Capt, cried and said, 'Apalah yang nak ku cakapkan pada anak bini aku nanti'.

Sedih dan hiba kadang kadang bila kita dengar cerita mengenai kawan kawan kita ini. Not only Patton, even Hitler would also be crying, listening to cerita dia orang ini. Semoga mereka itu bersabar dan dikurniakan keberkatan dikemudian hari. Any one of you remember lagu Sharifah Aini yang diatas itu, sila paste kerana ianya banyak mengandungi kenangan dan ingatan semasa kita berkhidmat or perhaps you boleh tanya wife masing masing. Mungkin wife Capt tu pernah dengar dan nyanyi lagu ini and bayangkan betapa sedihnya bila seribu harapan kemenangan dihari bahagia mereka berkecai'.

Z

From: "Col. Johar" johar@bizz.com.my
To: "zainal abidin" greenpatch@hotmail.com 

Subject: Brave men don't cry 

Sdr Zainal..

Talking about pride and honour after dedicating your life in the Service, I dont think it's an appropriate word to use here in Malaysia or Malaysian Armed Forces for that matter..

I don’t know about the feeling of those Generals or Cols that have left or retired. But, as far as I am concerned, there’s nothing you can be proud of to show to your children or grandchildren (if any), except for some black and white pictures of us during the Sebatang Karah time, RMC or group photograph at the stairs by the Padang at PULADA during YO Weapon or Tactics course. Even though we pretty well know that some of us did really slog with their tears, sweat and blood well beyond one's expectation with an objective to serve the nation and to up keep the Armed Forces flag flying..but..the moment you left the Service. That’s what we will get.. like what our friends from the PLKN had.. That’s how cheap the ex-service men are.. Whom you want to talk to?

I used to meet a US Marine Warrant Officer, an American Chinese on board USS Tarawa somewhere in Okinawa who showed me a sword that he wanted to give it to his son. He said, I want my son to join the Navy or Marine and I'll give him this sword.. He’s so proud of his profession.. What more being a Marine. Another classic example is when I was visiting South African School of Signal in Pretoria, My CSO, Datuk Kamarul and I were invited to dinner hosted by an ex South African Paratrooper (Lt Col) at his ranch. He showed us his commendation letters, Testimonials, medals, souvenirs and farewell gifts from the Service and all the benefits that he is entitled as an ex-servicemen. The best hospital in South Africa is the AF Hospital. Even the president is treated there. All ex-servicemen are also entitled to.

.. Unlike here, if you go to RSAT and the F..#$% soldiers know, that you are an ex svc men.. You are damn lucky if u get a good morning wish from them.. or else.. 'Tunggu kejap encik eh !..'

.. I can’t imagine how the ORs faced this !..


From: basri asari  
To: zainal abidin
Date: Thu, 1 Feb 2007 23:45:15 -0800 (PST) 

Subject: Brave men don't cry   

Dear comrades,

I tend to agree with Johar and we should respect his feelings and discontentment with the army. But we have to accept the facts "power rules". Maybe you didn't have the agony of having to serve a boss who is 8 years junior to you and had once served under you. And may be you didn’t have the pleasure of how this power crazy officer treated you with impunity. How do you expect to leave the service with memories that worth remembering? To me the present lots of officers, seniors as well juniors are nothing but a bunch of guuun, kaki bodek, corrupted and above all no brain but claim to be super dupa. They are simply arrogant, self-centered and ningkamput. How I wish I could change my identity without the word pesara tentera. I wish the Malaysian army and the arty all the best with the present leaderships.

Pakistan Military Academy trained, Lt Kol Basri Arty (R) and daughter

Kesejahteraanlah terhadap kamu dengan Rahmat Alllah serta KeberkatanNya,
Pernah saya nyatakan dulu, sekiranya diteliti makna salam yang selalu kita ucapkan, ianya merupakan doa yaini pengharapan dan juga penghormatan. Seperti mafhum ayat Allah, 'sekiranya kamu diberi penghormatan sekali, maka balaslah ianya dengan lebih baik'. Maksudnya kalau orang memberi hormat kapada kita dengan lafaz assalamu'alaikun atau kesejahteraanlah terhadap kamu maka selayaknya kita balas pula dengan : kesejahteraan jugalah terhadap kamu dengan Rahmat Allah. Saya telah memberi full pledge salam seperti diatas kapada saudara saudara maka macam mana pula saudara saudara nak balas dengan menambahkan doa serta penghormatan itu?

Kapada saudara ku Johar dan Basri. Tuan tuan tentunya sering membaca email saya yang berbentuk perkara perkara ibadat. Tidak payahlah memuji saya kerana pujian itu selayaknya khusus untuk Khaliq atau Pencipta kita, Allah SWT. Saya pun seperti tuan tuan. Sebagaimana dahulu, begitu jugalah sekarang, cuma hakikatnya hanyalah kerana saya lebih mengenali tuan tuan seperti yang pernah saya nyatakankan quote seperti putih tapak tangan saya unquote. You should know what that means. Uniknya orang lain atau bukan Skot tidak akan mampu untuk memahaminya secara mendalam sebagaimana saya telah mengusik hati tuan tuan kerana mereka tidak melalui dan menghayati liku liku pengalaman yang telah kita alami bersama, baik as Skot semasa kita diSebatang Karah, RMC or during service.

So when I said with pride and honour dan disertai pula dengan perkataan distinguished service, seperti juga ucapan salam diatas, ianya merupakan ucapan penghormatan tertinggi or salutation and compliment of the highest regards from me to tuan tuan yang telah berjaya mencapai ketahap yang boleh dibanggakan, at least in comparison to me and to the majority of our Skot. Diiringi pula dengan lagu, dedicated to all of us. You may not realise the nostagic value of that song, Kenalah sentimental sikit Skot.. kalau setiap kali marah nak bergaduh, lapar saja nak makan dan mengantuk je nak tidur.. baik jadi kucing.

Waspada gerak geri yang disebut didalam lagu itu lebih penting lagi setelah kita bersara. At our age now, we can't afford to make mistake. Makan pun tak boleh silap. Sugar, cholesterol dan blood pressure boleh naik apatah lagi perkara perkara yang lebih rumit seperti nak buat business umpamanya. Whatever yang you dapat sekarang, wang gratuiti or wang pencen, jagalah baik baik. Pencen saudara saudara itu nak kata sikit tak sikit, nak kata banyak sangat pun tak juga. Maklumlah dah tinggal setengah. Lebih senang macam saya, langsung tak ada pencen. Sekurang sekurangnya oleh kerana yang demikian saya telah terpaksa slog sampai tergolek dog untuk hidup yang bolehlah saya katakan sekarang, OK lah. Alhamdulillah, sekiranya in a fall back situation, adalah contigencies yang telah diatur. Hindarkan hidup dengan berhutang, InsyaAllah selamat. Silap silap kalau tak pandai urus kewangan kita, nanti boleh layak masuk PPRT.

Few days ago Skot Hj Rashid Adam Jurutera (AEON) came and both of us have lunch. I told him that I don't like giving advice as 'people who listen to other people's advice, always ends up in making other people's mistake'. Ayat alQur'an kalau diamati, lebih kapada memberi peringatan. 'Berilah peringatan sesungguhnya peringatan itu bermanfa'at atau dilain ayat yang selalu kita dengar, 'melainkan orang orang yang beriman dan beramal soleh yang ingat mengingati atas perkara yang haq dan sabar'. So you baca I pun baca and bila I lupa, you ingatkan saya. As said before, two things I don't meddle. Satu, ialah apa yang hanya Allah SWT sahaja yang menentukan yaini mengenai hal kebahagian hidup didunia ini. Ada orang yang mendapat jawatan yang lebih tinggi atau lebih pandai misalannya, itu adalah urusan Allah SWT dan kedua, yang melapang dan menyempitkan rezeki, itu pun juga urusan Allah. What's Skot Leong Signal has said memang ada kebenarannya yaitu untuk kita kena 'muhasabah' diri kita sendiri. I'm surprised, that kind of advice came from him seperti juga as quoted by Amir KP 21 dalam kisah Skot Wan Ramli nak bela kambing yang ujian Allah bukan sahaja kapada orang Islam sahaja. Khususnya bagi kita orang Islam ialah untuk dunia akhirat. Skot Zak Bass langsung tak mahu pergi interview. Skot Ramlay Idris juga bela kambing diKuala Pilah. Mungkin Gen Ismail 'fall in' tergelak sebab ramai sangat yang dia interview, semua nak jadi gembala dan mungkin dia teringat PT Instructor diSebatang Karah dahulu yang selalu berkata pada cadet, 'Engkau orang semua macam kambing biri biri, seekor mula melompat, yang lain semua nak melompat'.

As I said, semua orang ada kekecewaan mereka. Gen Patton terpaksa mengadap dan menangis dihadapan Gen Ike who was six years his junior and pernah served under him. Cuma Basri lama sikit, iaitu 8 tahun and as an Arty guy, the barrages of harassing bombardment from him towards the AF is not surprising. Look at Tun Dr. Mahadhir, once a Prime Minister and immediately after he steps down, orang yang tripod dia dahulu, mula condemned him dan bukan itu sahaja malah berbagai fitnah dan tohmahan. ‘Half past six’, that's what he refered to those leaders that succeeded him. Frust and at one time losing popularity, le left UMNO but has since rejoined. As Panglima Tentera Darat, the whole army stands to an attention in front of you but now, Gen Che Mat Noor told us, 'hari raya depa semua balik (his family) aku dok tinggai sorang'. Maj Gen Mahmud Sulaiman resigned his commission and retired from ATM when PM Hussein Onn bypassed him for promotion to CGS.

Think of this, Col Sanders would not be successful if he was a General. You inherit and carry that rank, so be proud of it. There are million and one things that you can be successful and be proud of as Pesara Tentera. I heard Pres. Bush speech during the State of Union, of course you know he is trying to convince the Congress for an additional 20K troops to Iraq but he also mentioned that USD 1.2 billion a year is required for the treatment of Malaria. So go and masuk hutan buat Ops cari quinine or dracular and go and supply to the US or perhaps more inteligently, we can sought the Govt agency yang bertanggung jawab untuk usaha penanaman secara scientific dengan makmal pemperosesan.. sikit punya boleh jadi kaya raya ke. Ini tak, balik balik nak cari akar Tongkat Ali or kita jadi contractor kat Mindef. Macam dah tak ada tempat lain. On borrowed words, probably you thinks, its better to work with the devil you know. Peluang niaga macam itu, L/Kpl pencen pun tahu and tak kan lah kita nak deprive dia orang untuk sama sama cari makan. It’s all about K economy. Knowledge my friend. Thomas Edison said, 'I've tried 99 times that doesn't work'. He did not say 'that failed' and when the one time that works, he enlightened the world. Aku ni pun cakap je pandai.. macam nak jual sabun dalam business direct selling pulak.

Bersama samalah kita renungkan yang ini pula, baru baru ini terjadi dua kali banjir besar di Johor. Ada orang kata, fenomena alam dan ada orang berpendapat semua muara sungai di Johor telah cetek juga disebabkan kerja kerja penambakan oleh Singapura dan tidak kurang juga yang mengatakan bahawa ini adalah ujian Allah kerana orang Johor tidak bersyukur dan ada yang kata sebab kita tak bayar zakat. Oleh kerana sikap saya yang tidak suka berbalah, saya beranggapan bahawa semua mereka adalah betul. Tepuk dada tanya iman. Ingat kata nabi Ibrahim a.s kapada tetamunya. 'Hanya orang fasik sahaja yang berputus asa dari Rahmat Allah'. Maka berbanyak banyaklah kita bersabar dan bersyukur serta istifar kapada Allah SWT.

'Ya Allah Ya Tuhanku! Sesungguhnya aku pohon dari-Mu perkara perkara yang menyebabkan turunnya rahmat-Mu serta mendapat keampunan dan keselamatan daripada segala dosa dan beroleh segala jenis kebajikan, berjaya memasuki syurga dan selamat dari api neraka. Ya Allah Ya Tuhanku. Jadikan aku berpuas hati dengan pemberian yang Engkau kurniakan kepada ku dan berkati lah apa yang yang Engkau anugerahkan kepada ku, Kau gantilah apa yang hilang dari ku dengan apa yang baik dari-Mu. Amin Ya Rabbul 'Alamin'.

Wassalam,

Z


       Sadaqallahul 'Azim

Puan Hussainah Hussain bersama mantan PTD Tan Sri Jen Che Md Noor (B). Allahyarham WO2 Hussain was the Jeneral CSM semasa bersama didalam 4 RMR in the 60's


Like always let's cerita pasal Jalan - Jalan Cari Makan

Skot 21, Mat Embong and Kadir Endut, former Chairman of Sunway, Holiday Inn and President of Kelab Darul Ehsan.

Mee Kari Ketam Seksyen 7, Shah Alam

Nasi Arab Seksyen 7, Shah Alam

Ikan Bakar Pasar Keramat

Kuih Gandus Pasar Keramat

















Thursday, 7 June 2012

Pelepah bawah jatuh melayang


Pelepah bawah yang hampir masa untuk jatuh melayang. Pelepah atas jangan pula bersorak 

Salam Dato, Skot dan sahabat yang dihormati,

Sebelum kita ketajuk diatas, baik juga pada hari Jumaat yang penuh keberkatan ini dan didalam bulan Rejab yang tuan tuan sedia maklum akan kemulian dan kelebihannya, marilah sama sama kita bermuhasabah diri dengan sentiasa memperingatkan diri yang bahawasanya kita semua sekiranya kita tidak mahu menyebut akan mati, mungkin akan diberi nafas baru menjadi muda belia balik semula akan tetapi di-alam yang lain iaitu alam barzakh. Sebab Allah menjadikan mati ialah: 'Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat); (Al-Mulk 67:2) Juga, 'Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan. (Al-Anbiyaa' 21:35). Namun bagi mereka yang tak menginginkan mati, jangan berdukacita kerana ada ayat yang khas untuk mereka mereka ini, 'Dan orang-orang yang kafir, bagi mereka neraka Jahannam; mereka tidak dijatuhkan hukuman bunuh supaya mereka mati (dan terlepas dari seksa), dan tidak pula diringankan azab neraka itu dari mereka; dan demikianlah Kami membalas tiap-tiap orang yang melampau kufurnya. (Faatir 35:36). Maka, 'Dan tidaklah ada yang lebih zalim daripada orang yang diberi ingat dengan ayat-ayat Tuhannya, lalu ia berpaling daripadanya dan lupa akan apa yang telah dilakukan oleh kedua tangannya; sesungguhnya (disebabkan bawaan mereka yang buruk itu) Kami jadikan tutupan berlapis-lapis atas hati mereka, menghalang mereka daripada memahaminya, dan (Kami jadikan) pada telinga mereka penyumbat (yang menyebabkan mereka pekak). Dan jika engkau menyeru mereka kepada petunjuk, maka dengan keadaan yang demikian, mereka tidak sekali-kali akan beroleh hidayah petunjuk selama-lamanya. (Al-Kahfi 18:57) Sadaqallahul 'Azim. 

Rasulullah SAW didalam menghadapi golongan yang tegal itu, juga telah diperingatkan oleh Allah : 'Oleh itu berikanlah sahaja peringatan (wahai Muhammad, kepada manusia, dan janganlah berdukacita kiranya ada yang menolaknya), kerana sesungguhnya engkau hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan; Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa mereka (menerima ajaran Islam yang engkau sampaikan itu).(Al-Ghaasyiyah 88:22 dan 23. Maka anda telah diperingatkan jadi janganlah pulak nanti, 'Dan bagi orang-orang yang kufur ingkar terhadap Tuhan mereka, disediakan azab neraka Jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat kembali. 'Apabila mereka dicampakkan ke dalamnya, mereka mendengar suara jeritannya meraung-raung, sedang ia menggelegak. Hampir-hampir ia pecah berkecai-kecai kerana kuat marahnya. Tiap-tiap kali dicampakkan ke dalamnya sekumpulan besar (dari orang kafir), bertanyalah penjaga-penjaga neraka itu kepada mereka: "Tidakkah kamu pernah didatangi seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran (di dunia dahulu)?". Mereka menjawab: "Ada! Sebenarnya telah datang kepada kami seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran, lalu kami dustakan serta kami katakan (kepadanya): Allah tidak menurunkan sesuatupun, kamu (wahai orang yang mendakwa menjadi Rasul) hanyalah berada dalam kesesatan yang besar! " (Al-Mulk 67: ayat 7, 8 dan 9) Sadaqallahul 'Azim.

Cukuplah sekadar itu bagi fahaman orang orang yang berilmu yang penuh yakin yang mereka akan kembali bertemu dengan Tuhan mereka dan mengetahui bahwasanya : (Ingatkanlah) masa Allah menghimpunkan kamu pada hari perhimpunan (untuk menerima balasan), - itulah hari masing-masing nampak kerugiannya. Dan (ingatlah), sesiapa yang beriman kepada Allah serta mengerjakan amal soleh, nescaya Allah mengampunkan dosa-dosanya dan memasukkannya ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; yang demikian itulah kemenangan yang besar. (At-Taghaabun 64:9) Amin ya Rabbal 'Alamim.

Dalam membicarakan mengenai anomaly gaji yang sedang kita usahakan, element yang utama untuk diterapkan oleh jawatankuasa bertindak yang akan meneraju didalam tuntutan perkara anomaly gaji ini bagi diketengahkan kapada ahli ahli majlis didalam Majlis Angkatan Tentera adalah dengan menekan aspek keadilan dan ehsan sebagaimana tafsiran mengikut hadith yang telah diperjelaskan. Sama sekali tidak tertumpu hanya khusus kepada perbahasan, pendapat atau persepsi terhadap tarikh kuat kuasa 'personal to holder' didalam skim TSAR itu sahaja. Keadilan adalah subjective mengikut pertimbangan orang yang mengadili. 'Seorang pengembala telah membawa binatang ternakannya dekat dengan sempadan tanah orang, lalu binatang binatang ternakan itu telah mencerobuh dan memakan serta merosakkan pohon tanaman orang itu. Nabi Daud a.s. telah memutuskan supaya binatang ternakan orang tersebut diberi kepada tuan punya tanaman sebagai ganti rugi kepada segala pohon tanaman yang telah musnah dek binatang ternakan itu'.

Manakala Nabi Sulaiman a.s pula telah membuat perhitungan bahawa binatang ternakan itu diberi kepada tuan tanah untuk dimanfaatkan selama mana tuan punya binatang ternakan dikehendaki membaik pulih segala pohon tanaman yang rosak dan apabila segala pohon tanaman tersebut telah kembali elok seperti sedia kala maka hendaklah dipulangkan balik akan semua binatang ternakan itu semula kepada tuannya. Maka dengan asas keadilan ini, kalau diambil perkiraan terhadap tuntutan kapada anomaly tersebut, seharusnya mesti melibatkan perkiraan kos yang tidak ketara atau intangibles selain pertimbangan compensation atau ganjaran yang sesuai seperti bayaran one of atau mempertimbangkan memberi skim pencen bagi mereka yang menamatkan perkhidmatan awal kerana ketidak puasan mengenai anomaly gaji tersebut dan inilah maksud ehsan atau perfection pada pemberian atau kelulusan yang dituntut atas penghargaan perkhidmatan yang telah disumbangkan.

Permasalahan atau anomaly gaji tersebut mempunyai erti kata yang luas dan didalam kesempatan atau peluang semasa diusulkan kepada Majlis Angkata Tentera nanti InsyaAllah, jawatankuasa bertindak harus juga mengambil kira mereka yang telah relegated kepada Skot 23 kerana mereka ini mengangkat sumpah semasa mula 'berkhidmat' atau diterima menjalani latihan bersama Skot 22. Skot 23 dan yang kemudian seterusnya sebagaimana kita ketahui, tiada terlibat didalam anomaly gaji tersebut. Juga bagi mereka yang telah didischarged tetapi kemudiannya menyertai dan dimobilised kedalam Askar Wataniah. Ada diantara mereka ini yang telah ditauliahkan oleh DYMM SPB Yang DiPertuan Agong telah berkhidmat melebehi 21 tahun namun selain boleh diambil kira terlibat didalam anomaly gaji, mereka juga tidak mendapat pencen dan adalah penuh 'ehsan' sekiranya dapat diberi pertimbangan yang sewajarnya.

Persepsi saya, oleh kerana anomaly gaji ini melibatkan pegawai didalam beberapa peringkat iaitu TJT14, TJT15 , TJP21, 22 dan seterusnya, sebagaimana yang telah kemukakan dahulu termasuklah pegawai Navy yang menjalani latihan yang panjang, agar tuntutan ini kita usul dan buat secara satu kumpulan sebagai satu option yang lain. Umpamanya sekiranya diambil perkiraan purata setiap 403 orang yang terlibat dikira berkhidmat selama 10 tahun (ini mengambil kira bahawa ada satu skim gaji lagi selepas skim gaji TSAR selepas itu yang telah selaraskan gaji bagi semua anggota tentera) ianya membawa erti, kita secara berkumpulan telah menyumbang selama 4,030 tahun, curah bakti yang telah kita sumbangkan terhadap keselamatan dan kesejahteraan tanah air or what makes Malaysia is today. Sekiranya dibayar RM10,000 setahun sebagai asas pertimbangan dan kelulusan yang mengambil kira anomaly gaji itu sendiri dan segala compensation dan ganjaran atas semangat ehsan itu, maka jumlah keseluruhan tersebut ialah RM40,300.000 dan dibahagi purata 403 orang yang terlibat akan berjumlah RM100,000. seorang secara purata. Sebagaimana yang saya nyatakan itu hanya merupakan satu option, mungkin ada pandangan yang lebeh baik daripada itu, Wallahu'alam,

Sebagai makluman dan pengetahuan, AKSPA telah menghubungi saya dan memaklumkan bahawa Cawangan Tenaga Kerja, UGAT dan JRP telah diarah untuk membuat perbincangan bersama bertujuan untuk membuat kemasukkan anomaly gaji tersebut kedalam MAT. Sayugia diharap agar Dato Dato dan tuan tuan yang didalam jawatankuasa bertindak untuk liasse dan berbincang dengan ketiga tiga warheads ini agar hasrat tuntutan kita dapat disempurnakan dengan sebaik baiknya. Ibarat pelepah bawah jatuh melayang jangan pula pelepah yang diatas bersorak. Suatu hari mereka juga akan bersama kita yang ada yang sudah mula dilupakan orang dan segala kerjasama, sokongan dan amal bakti mereka akan kita sanjung dan semoga mendapat ganjaran dari Allah SWT, InsyaAllah.

On a different note, sebagai exKP dan expert dalam masak memasak atau catering, sila lihat as attached gabungan masakan hasil dari Bagan Datuk iaitu rendang pedas udang galah yang saya dapat semasa memancing bebaru ini dan ramuan dan bahan dari pasar tani Batu Kikir iaitu sambal tempoyak petai dan segala ulam termasuk pucuk cengkering, gulai lemak cili api ikan keli salai, goreng anak ikan lais dan seluang dan macam macam lagilah. Dalam erti kata yang lain, Masak memasak serah pada ku.

Wassalam,

Z

Penyedap Selera

Daun Cengkering

Riverine Ops : Memancing udang galah di Sungai Dulang, Bagan Datok

Sila lihat chronology melalui email..

Date: Tue, 5 Jun 2012 07:00:53 -0700
From: zainalana@yahoo.com
Subject: Synopsis
To: yunus230@hotmail.com

Salam Dato,

With ref to our O gp today and to assist you for an abridgment or condensation of a work in pursuant to the pay anomaly as discussed at Warung Mak Jah, kindly find a docu on the second attachment that should be of everybody's interest.

Wassalam,

Z


From: yunus long
To: Zainal Skot22
Sent: Wednesday, 6 June 2012, 7:59
Subject: RE: Synopsis


Salam Zainal,

Terima kasih. Jika boleh, can I have the synopsis.

Regards
YunusLong


Date: Tue, 5 Jun 2012 19:03:49 -0700
From: zainalana@yahoo.com
Subject: Re: Synopsis
To: yunus230@hotmail.com

Dato,

Please find attached info. To streamline, as discussed you are at the liberty to 'copy paste' out of my previous emails, website and attachments as been provided.

If any other matters that I can be of help, do not hesitate to contact. Trust the exKPs.. just shout and I will be more than happy to assist. 'Berkhidmat kepada Semua'.


Tengok pada Gambar Raja Dollah.. macam he's in heaven atau mungkin jugak sedang dialun oleh Cik Pah.

Wassalam and have a great day,

Z

Warung Mak Jah : Zainal, Dato Yunus Long, Dato Salleh Ismail dan Raja Abdullah.


LATAR BELAKANG

Pada 1 August 1972 anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya pegawai yang ditauliahkan sama ada didalam cawangan unit tentera Darat, tentera Udara dan tentera Laut telah mengguna pakai satu skim bayaran gaji yang dikenali sebagai Tan Sri Abdullah Report (TSAR) dan skim bayaran gaji ini walau pun telah memberi anjakkan kebaikan kepada sebahagian besar anggota tentera semasa itu namun dukacita ianya juga mempunyai anomaly atau permasalahan. Ketika itu Jabatan Perkhidmatan Awam telah dan mengujudkan ‘tribunal’ bagi menyelesaikan sebarang masaalah pelarasan gaji dan tuntutan kakitangan awam.

Kementerian Pertahanan (MINDEF) melalui Urusan Gaji Angkatan Tentera (UGAT) ialah bahagian yang bertanggung jawab dan hal ehwal gaji didalam ATM dan pasokan ATM inilah pada hakikatnya yang telah mengesyorkan kepada kerajaan dalam hal tuntutan kenaikan gaji untuk dipertimbangkan oleh panel TSAR yang telah diluluskan pada 1 August 1971 dan tuntutan kenaikan gaji Kabinet yang dibuat selepas itu. Kementerian Pertahanan atau khususnya UGAT bukan sahaja gagal untuk mendengar dan menyelesaikan permasalahan atau anomally tersebut apalagi untuk diusul dan bentangkan didalam Majlis Angkatan Tentera atau kepada pihak tribunal yang diujudkan oleh JPM ketika itu.

Perkara asas mengenai anomally tersebut melibatkan kepincangan didalam mengujudkan keadilan terhadap para anggota yang telah pun bersumpah dan diterima berkhidmat sebagai anggota tentera yang ditakrif sebagai ‘active service’ tetapi mereka ini masih lagi sedang mengikuti latihan didalam instituisi sebagaimana dalam keterangan berikut :

ASAS TUNTUTAN

Pada 1 Aug 1972, mereka yang terlibat didalam kepincangan kenaikan gaji didalam TSAR tersebut yang terdiri daripada Pegawai Cadet dan Midshipment sedang mengikuti latihan didalam beberapa instituisi dan akademi ketenteraan seperti berikut

Royal Military Academy at Sandhurst, United Kingdom
Indian Military Academy at Dehra Dunn
Pakistan Military Academy at Kakul
Officer Cadets School at Portsea, Australia
Britannia Royal Naval College at Dartmouth, United Kingdom
Royal Military College at Sungai Besi, Malaysia
Naval Cadet School at Woodland, Singapore.

Definasi terhadap active service yang dimaksudkan kepada Pegawai Kadet and Midshipmen tersebut adalah sebagai berikut : ‘As Officer Cadets and Midshipmen defined and treated as serving officers under the Royal Malay Regiment Enactment 1933 for army and air force cadets and Naval Discipline Act 1957 for the naval cadets and midshipmen.We were receiving pay and allowances as serving officers’.

Tangga gaji bulanan mengikut skim kenaikan gaji TSAR adalah RM712.00, RM$757.00, RM$935.00 dan RM1,130.00 untuk Lt Muda, Kapten dan Mejor namun mereka yang didalam maktab latihan diatas dan ditauliahkan selepas tarikh 1 Aug 1972, hanya menerima gaji RM500.00 untuk Lt Muda, RM $600.00 bagi Leftenan, $700.00 sebagai Kepten dan hanya $950.00 apabila dinaikkan kepangkat Mejor. Kekurangan perbezaan sebanyak kira kira 30% selama tahun berkhidmat.

Semasa TSAR dilaksanakan terdapat kira kira 90% pegawai terdiri dari pangkat Lt Muda hingga keMejar dan mereka ini diletakkan didalam status quo scale dipanggil ‘personal to holder’ dan menikmati skim gaji RM720 bagi Leftenan Muda, RM760 bagi Leftenan, RM950 untuk Kapten dan RM1,150 bagi yang menjawat pangkat Mejor. Seramai 404 pegawai yang terlibat didalam anomally tersebut dan dengan ini memohon dan menuntut pelarasan dan perkiraan tunggakan yang sewajarnya dikira dan dibayar untuk diselaraskan seperti perkiraan mengikut status quo scale personal to holder didalam TSAR tersebut termasuk apa juga perkiraan yang dikira adil dan perpatutan mengenai pampasan, ganjaran dan sebagainya. Bilangan ini tidak termasuk mereka yang relegated dari TJP22 ke TJP 23 dan juga mereka yang didischarge akan tetapi menyertai dan ditauliahkan kedalam askar Wataniah.

Mereka yang terlibat terdiri daripada Pegawai Kadet yang cermerlang iaitu Tauliah Jangka Tetap (TJT) 14 yang dihantar keRMA Sandhurst dan ditauliahkan ada yang beberapa hari sahaja lewat dari tarikh 1 Aug 1972 yang ditetapkan oleh SAR, TJT15 yang asalnya dari Tauliah Jangka Pendek (TJP )19 dipilih untuk menjadi TJP atau regular Cadet. TJP19 yang telah ditauliahkan sebelum tarikh 1 Aug 1972 dan menikmati skim GAJI sebagai personal to holder dengan gaji RM720 manakala TJP15 hanya menerima RM500 kerana ditauliahkan selepas 1 Aug 1972. Perbezaan sebanyang RM220. Sebahagian besar yang lain ialah TJT16, TJP21 dan TJP22 yang berada semasa itu diMaktab Tentera DiRaja dan Kem Sebatang Karah. TJP 21 ditauliahkan pada bulan Nov 1972 manakala TJT15 dan TJP22 ditauliahkan pada 20 April 1973. Juga beberapa orang dari dari TJP 22 yang telah relegated ke TJP23.

Segala maklumat dan perincian terhadap tuntutan mengenai pegawai yang terlibat diatas yang hampir semuanya telah bersara atau menamatkan perkhidmat bolehlah diperolehi dengan kerjasama dari Jabatan Rekod dan Pencen (JRP) dan UGAT. Semasa Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib Tun Razak mengumumkan kenaikan gaji baru SSM mengantikan SBPA kakitangan awam baru baru ini, beliau menyatakan bahawa kerajaan amat perihatin mengenai hasrat dan permintaan rakyat dan atas asas ini jugalah agar permintaan dan tuntutan ini diberi perhatian positif dan diluluskan. Ayahanda beliau iaitu Tun Abdul Razak sebagai Menteri Pertahanan semasa itu selain dari Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong Sultan Kedah sekarang ini yang menjadi Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong semasa itu jugalah yang menanda tangani watikah apabila TJT15, TJT16, TJP21 dan TJP22 ditauliahkan.

Sekian,

ZAINAL ABIDIN BIN MOHD ZAIN
No Tentera 411338. TJP 22
Kor Perkhidmatan Di Raja

From: yunus long
To: Zainal Skot22
Sent: Thursday, 7 June 2012, 7:39
Subject: RE: Synopsis

Salam Zainal,

Terima kasih, I think that synopsis is good.

Regards
YunusLong

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites