Sunday, 8 January 2012

ENAM, LIMA RIAL.. HALAL

Street Peddlers menjual dagangan di tepi jalan di Makkah

Salam Tan Sri, Dato, Skot, Yop Yop dan Sahabat yang dihormati,

Trust this new year, find you all.. well and happy atau sihat dan bergumbira di-samping keluarga yang tersayang. Sambutan tahun baru, kenduri kendara kahwin saudara mara, sahabat dan jiran tetangga play center stage during the end of the year and during the last week or so.. tak kurang juga, like it or not with our age at dusk that surrounds atau keadaan senja yang menyelubungi our life now also witnessed those who are within our peers, one by one has called it a day. Maka itulah dua perkara yang teman nak kongsi bersama kali ini, kenduri kahwin dan kematian atau cerita Dewi Murni and 'one of the sixteen vestel virgins'. That last sentence should make you or 'the crowd called out for more'. Never mind that.. you'll understand it later as you all know my style and trade marks.

Skot Lt Kol Udara Abdul Rahman Taib (R) aka Rahman Besi was a happy and a proud father during the weekend of last year as his elder son got married. This ex Kolej Pertanian Serdang who suddenly got inspired to be a Pilot while looking at a helicopter flying above ketika sedang buat kerja dengan cangkul semasa berkursus to become a farmer. His colleague during that college days who was sitting at the same table with me told us that semasa kena panjat pokok getah during ragging, he got excited with the height and decided to join the Air Force which he did and become a trained Technician. He later went for the interview with me and few others like Skot Rashid Pas, pilot Skot Mansor Mahadi who both attended the kenduri and Skot Dato Mejor Jen Fazlur Rahman (R) among others for the Pre Octu training in Sebatang Karah. He was commissioned as a Fighter Pilot with the Air Force, flying the Tebuan before converting to Transport, bawak the flying coffin and we KPs yang kena tolak tong drum dan isi minyak di-forward loc. 'Kami dan orang romah dia sama sama asai dari Kepala Bataih dan kami dan masa muda dulu.. ramai yang sama sama mengorat.. tapi depa berdua dok pandai cakap Siam.. maka dapatkat Man la..' That college mate of him who dah beberapa tahun pencen from RRI told us.

Semasa kami masuk kedalam dewan dan disambut oleh Skot Man Besi, the nearest table was occupied with Skots termasuk Skot Zakaria Log who was with Platun 6, Jebat Coy with Man Besi dan teman semasa diSK dulu, while some were also standing around that table chatting jovially riuh rendah nonchalantly. As the lagu keroncong Kasih by Hetty Koes Endang instead of the usual lagu lagu Selamat Pengantin Baru melodially played on the air.. I thought a moment.. ini gathering Skot 22 ke ? I have been to that Dewan JPS at Ampang once before semasa attending AGM Old Klipot. Selain dari Tan Sri Presiden ada seorang lagi Tan Sri yang presided the voting iaitu Tan Sri Ramli Kushairi, brother to my CO, Dato Zulkifli Kushairi who was the OBJ of Perak in Parit Buntar. Kol Zul KP dan juga seorang lagi sahabat semasa sekolah dulu yang juga ada bersama semasa mesyuarat tersebut iaitu saudara Sabri yang macam juga dengan teman, played hockey for the school, both have since passed away. Aruah Sabri a guitarist juga terkenal dengan lagu 'Masa kecilku diKampung Karai', Lagu ni amused me but now bila dengor suara Sabri.. sedih dan berayor mata teman.

Minggu sebelumnya, menemukan teman dengan beberapa orang budak Klipot yang duduk sesama dihostel yang tak peronah berjumpa sejak lebih 40 tahun dahulu iaitu semasa kenduri kahwin anak saudara Zakaria Ansori diKg Kubu Gajah, Sg Buluh and surprisingly seorang lagi yang datang iaitu saudara Haron Helmi budak Form 5A2 yang juga duduk dihostel ialah seorang jurutera IR. Ingatkan bebudak Form 5A1 je yang pandai pandai macam Mazlan yang jadi jurutera atau juga yang as 'commercial animal' macam teman. 'Aku pun tak ada IR', kata Lan yang pencen dari JKR/Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Mazlan dan Dato Azhar kedua duanya duduk diBalai Polis Kuale semasa mengaji diKlipot dulu dan kebetulan pergi haji bersama teman bebaru ini.

Cerita pasai lagu keroncong dan Skot Dato Mej Jen Fazlur Rahman (R), teringat masa teman suka pergi mancing udang galah diSungai Merchong dan diRompin, zaman tengah rajin dulu. Bersama dengan dua tiga orang yang lain yang kerap pergi memancing bersama ialah seorang pemandu diJKR Worksyop yang dipanggil dengan gelaran Ramli 'Memerang'. You can surely guess why he is known as memerang. Lazimya keme balik selepas solat Maghrib/Isyak secara jamak qasar dan bertolak dari Merchong diPahang dan singgah makan diMuazam Shah. Lewat malam semasa memandu iaitu dari pukul 10 malam hingga lewat ketengah malam, radio Johor, Best 104 memainkan lagu lagu keroncong. With due respect, saja seronok bercerita untuk mengelakkan dari mengantuk, Ramli secara berseloro berkata, 'Tuanku Sultan Johor iaitu alMarhum Sultan Iskandar minat lagu lagu keroncong. Tuanku nak tidor.. itulah sebab radio Johor kena mainkan lagu lagu keroncong'. Setiap kali keme balik dari pergi memancing selalu dengor dan mesti ada lagu Dewi Murni.

Sebelum itu, semasa baginda menjadi DYMM Yang diPertuan Agong, ada beberapa pemandu JKR yang bertugas di-Istana dan mengikut Ramli Memerang ada seorang diantara mereka yang pandai mengajuk cara Tuanku bercakap. Pada suatu malam semasa mereka sedang bermain judi with playing cards ditempat penginapan di-Istana, terdengar suara macam Tuanku menegur dan memarahi mereka. Thinking that it is his driver friend voice that imitates Tuanku, one of them sarcastically told him off. To his horror, bila dia kaleh kebelakang .. his face turned a whiter shade of pale. Rupa rupanya betul, memang Tuanku yang datang. Apalagi.. ''ampun Tuanku.. ampun Tuanku" !! Padan muka. Skot Dato Mej Jen Fazlur Rahman (R) yang macam juga Zakaria Ansori dan Jurutera Harun Helmi, berase dari Setiawan dan dengornya rapat dan telah dikurnia Dato oleh baginda semasa masih berpangkat Kolonel lagi. Bertuah le Yop. Tuah ayam kata orang, nampak dikaki. Buah salak diatas piring, mari diletak dihujung perahu. Se-ekor jalak , se-ekor biring, yang 'dapat naik pangkat' belum tahu. Setiap kali sebelum azan maghrib, radio Best 104 juga memainkan lagu instrumental Bunga Tanjung yang mengingatkan kita bila lagu itu di-mainkan oleh the Central Band ketika mengiringi baginda DYMM Sultan Kedah yang menjadi Yang diPertuan Agong semasa itu membuat pemeriksaan perbarisan tamat latihan bila kita ditauliahkan. Skot Tengku Aziz Bendahara sehingga kehari ini masih menjadi ADC baginda dan kehendak Allah sekarang baginda Sultan Kedah kembali menjadi Yang diPertuan Agong. Didalam kelam senja ditepi Sg Merchong tersebut, lagu bunga tanjung itu sungguh menyentuh kalbu.

Kebetulan sebelum menghadiri majlis kenduri kahwin Skot Rahman Besi, pagi itu teman pergi melawat jenazah mak saudara sebelah orang romah teman. Beberapa hari yang lepas seorang tokoh terkenal dalam bidang ekonomi iaitu Datuk Salleh Majid juga telah meninggal dunia. I met aruah Datuk Salleh sometime ago and wrote an email to him on a subject : 'What business is all about'. Talking of business, teringat kepada street peddlers semasa teman diMekah dan melihat akan gelagat dan kegigihan mereka menjaja dagangan yang kadang kala terpaksa bergegas dan lari dari ditangkap oleh Penguatkuasa disekitar tanah haram tersebut. Please find video clip atas tajuk yang sama mengenai street peddlers ini. Also the posting on 'What business is all about' below. The crowd called out for more, playing cards and one of the sixteen vestel virgins are some of the wordings dalam lagu A Whiter Shade of Pale, one of those songs zaman semasa dihostel dulu.

Sebagai renungan sila hayati ayat ayat berikut mengenai mati :


Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.
(Al-Anbiyaa' 21:35) dan

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya)".
(Al-Jumu'ah 62:8)

Sadaqallahul 'Azim

Wassalam,

Z

Bersama Bapak Pengantin Skot Rahman Besi dan 'Dewi Murni' masing-masing

Mazlan Zainal Dato Azhar dan Pengantin anak menantu Zakaria Ansori

Yop Klipot semasa di Zam Zam Tower Mekah

Skot Dato Tengku Aziz Bendahara, Lt Kol Udara Abdul Rahman Taib (R) and Zainal KP Skot



.

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites