Sunday, 29 January 2012

Buah Perah buah kepayang dan burung terbang balik ke sangkar

Salam Tan Sri, Dato, Skot, Yop Yop dan Sahabat yang dihormati,

Mengkeme peronah ke dengor dan makan buah perah ? Zaman teman kekecik semasa duduk dikampung dulu, peronah naik bukit dan masuk jauh kedalam hutan belantara dan cari buah ini. Buahnya seakan buah getah dan nak kena rebus dan mahu makan sehari dalam tong minyak gas barulah dia empok. Nak makan kena buang punatnya, kalu tidak.. kut tak ke jamban atau tak ke ayor karang, kata orang Chuor. Kalu tak ada tempoyak maka buah perahlah sebagai ganti kalu nak buat gulai ikan baung atau ikan patin. Susah juga nak mencarinya dan peronah deme yang pergi mencari buah perah ini.. balik saja dan buat pulak cerita ada mendengor bunyi rimau mengaum maka sampe kesudah le keme tak pergi dah untuk mencari buah perah. Mungkin cerita hal rimau itu dibuat buat oleh orang orang tua disitu sebab tak ndak anak anak deme pergi kedalam hutan kerana banyak lagi buah kayu yang boleh dimakan di-merata kampung selain membahayakan diri keme untuk masuk kedalam hutan untuk mencari buah perah.

Oleh kerana dah berzaman tak merasa makan buah perah dan terasa macam orang mengidam yang tengah mengandung anak sulung, bebaru ni teman pergi keKuala Krau, Pahang untuk nak cari buah perah. Semasa sampai diKarak dan seperti biasa bila pergi luar kawasan, teman cuba cari Skot dan kawan kawan yang berada disitu dan terus menghubungi Lt Kol Che Dan KPD (R) untuk bertanya khabar sama ada dia masih lagi menjadi Setiausaha Sulit, Tengku Mahkota Pahang. Paling akhir teman berjumpa Che Dan ialah diKuantan dan dia memaklumkan masa itu bahawa Skot Regular 15 sesama dia iaitu Lt Kol Salleh Anuar Renjer (R) sedang menderita sakit barah tulang. Selepas keme melawat beliau, beberapa minggu sahaja selepas itu Salleh kembali keRahmatullah. 'Hang macam tau tau yang aku memang nak call hang.. memang hang umuq panjang la Nul'. Itu reaksi Che Dan bila teman talipon kedia. 'Awatnya..' Maka Che Dan pun berceritalah bahawa Tuan Zainal, the chief Sitting Bull of the Mohicans nak file kes kat Mahkamah dan nak saman semua Perdana Menteri dari Tungku Abdul Rahman sampai ke Dato Seri Najib dan pegawai pegawai kanan kerajaan. Coming from a jovial and a joker like Che Dan as I know him, teman teringat lagu 'I started a joke'.

Apa yang kita semua telah dapat baca dalam lapuran surat khabar shows that the Mohicans really crack it and few days after they filed the lawsuit, like always Skot Ghani Zakat sent a message for everybody to pay up (or else) through his email as below. I must say that I know Tuan Zainal KPD, now Tengku Zainal and Skot Ghani Ordnance well, so much so that I can tell what's their hidden card by just looking at their faces when they call atau 'up or better' during a poker game. Though it is just a game where we spent just to past time and with a low stakes, tapi seronok kalau you manage to bluff and see them chicken out. That was actually the real kick or thrill and tak kan pegawai nak main terup keling. Ghani once tumpang my car and that's when he told me of the incident where Labuan was rocked with explosion when he was left to be in-charge of an Ammo Supply Depot on that island and he also reveals that he has a dotted line relationship with lawyer YB Rais Yatim on his case. It was also through that family relationship that he managed a business to supply kayu and papan to Felda untuk buat rumah rumah peneroka however for reason only best known to him, he told me that he went bust. Tuan Zainal and Ghani were both of Skot 21 however Ghani mungkin suka sangat makan nasi kawah RMC, stayed another six month to be commissioned with Skot 22. I last met Ghani few years ago selepas menunaikan solat asar disebuah mesjid and spoke with him outside the mosque. He told me that dia masa itu bekerja dengan PPZ Wilayah. My immediate response then was and jokingly to him, 'eh.. boleh percaya ke Ghani ?'. Serupa jugalah when I first met Skot Sanusi also of Ordnance selepas berpuluh tahun tak jumpa iaitu semasa a group of jemaah tabligh made a transit at a surau near my house and when he approach me with his battered appearence in jubah, janggut and everything, spontaneously I said, 'laa.. hang ka Sanusi.. bila hang masuk Islam ?'. We both then have a good laugh considering Sanusi during Sebatang Karah dahulu lead our boria presentation with his 'tunang dia.. dok pi tang mana', dalam rentak rambung Siam.

I once told Tuan Zainal that I wish to remain on the other side of the table as I have wrote and addressed the pay anomaly's issue a couple of times and anything beyond that which they spelt clearly in their website, my thought and perception is that it is not dignified as on the moral stand point atau dalam erti kata iaitu secara peribadi, ianya bagi saya bertentangan didalam aspect dan dari sudut kerohanian though I respect whatever the Mohicans are trying to prove. Looking at the newspaper's report on the new lawsuit, it goes back into the early days during the formation of Malaysia and even implicating all the Prime Ministers including Lee Kuan Yew of Singapore. What else should I said that you got to be joking when those that I met this few days and to name them : Lt Gen Dato Salleh Ismail (R) mantan DMI, Kol Mohd Podzi @Fauzi Abd Samad (R), Mej Hassan Sabri Ordnance (R) and Skot Lt Kol Rahman Besi (R), all gave hilarious remarks when we met after Friday prayer. Please see the Brave Mohican website : http://www.1mohicans.com/ , http://bravemohicans.tripod.com/ and http://bravemohicans.blogspot.com/

Laugh you may however let reserve some consideration and inject a positive adrenalin into their struggle. Tuan Zainal according to Che Dan and to his opinion has done a thorough and in-depth research before he managed to convince about a handful of those so called 403 officers that were affected by the pay anomaly and of course the lawsuit that they filed has nothing to do with that. A lawsuit of that magnitude should not rest on just one person's finding but should also consider the support and endorsement by other professionals in the field of laws especially in the constituitions and what have you. Just thinking it aloud, if Tuan Zainal with Skot Ghani Zakat that seem to be assisting him in his administrative can say that they got advice, collaboration and concurrent of Ghani's relative i.e Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim.. then I will give an agi idup agi ngelaban support to them as the YB has been a minister in various ministries including Law and also a doctor in law. Kalu setakat nak test dengan hanya ada kad: jack, queen, king or ace dibawah dan mengharap to get a pair on any of those on the last card sedangkan orang lain dah ada terbentang open pair, then I pressume the legal process will be very intricate and will be forever. The stake however is high as it's also involved dignity and so is the pool.. RM3 Million for every Mohicans.

Beberapa hari sebelum itu teman berjumpa dengan Yop Farouk Mat Piah. Asal orang Parit Perak, Farouk Signal ni ialah Skot Regular 14 dan keme peronah bersama duduk diMes 2 Div sekitar tahun 1973 dahulu. Kalu nak cerita pasai pay anomaly.. dia dan seorang lagi iaitu Mej Razali Matasha KPD (R) ialah mereka yang teman rasa paling tidak bernasib baik dan boleh dikatakan teraniaya. An exBoys Wing of RMC, Farouk was their parade commander and joined the Cadet when he was shown the borang by the RMC Commandant while trying to sell Encyclopedia Britanica. Razali Matasha and him then was selected and was sent to RMA Sandhurst in UK for a two year course to be commissioned instead of just one year as for intakes after them.

On a day that they were to be commissioned, the Queen mother who was supposed to take the salute got ill and the passing out parade was postponed for about another three weeks. When they finally got their tauliah, it was two days after the tarikh keramat of 1 Aug 1972. Farouk got paid RM720 as a personal to holder like those Regular 14 and Skot 20 and all other Second Lieutenants that got commissioned before that. However after only two months, he was asked to repay back the difference as he is supposed to earn a salary of only RM500 as a Second Lieutenant for those commissioned after 1 Aug 1972 as stapulated in the Sheikh Abdullah pay scheme report.

In any pay review there's surely akan ada ketidak seimbangan. Many of those senior intakes benefit as they even earn backdated in pay and to have said their causes of action are fraud, conspiracy and flagrant abuse of office by a committee known as TSAR or Tan Sri Sheikh Abdullah Report of 1972 that was appointed by the Malaysian Cabinet of Tun Abdul Razak on 27th July 1971 on the Officer Corps may be very difficult to prove as Skot Yop Megat MP once commented that proving such "state of mind" is never easy. Well, he is also a lawyer. By right, UGAT and the whole senior administrators at that time who were taught and talk so much on welfare and morale should strive diligently so to take our plight to reach at least to the tribunal set up by the govt during that time to address all issues pertaining to pay anomaly. As fellow KP, I salute Tuan Zainal for taking the matters into his own hand in breaching the chain of command by writing directly to Hussen Onn, the PM at that time which ends up in him been called up by those which I termed them as the enemy within us and was punished inconsiderably. Dukacita, itulah sikap dan mentality sebahagian pegawai kanan askar.. dulu dulu.

Balik kepada kisah Farouk, serupa juga dengan teman, patah hati terus merajuklah diri.. tak tentu haluan or demoralised, he left the service and joined a private sector majoring in telecommunication and prospers. Kalau tidak manakan dia boleh duduk diTaman TTDI dan mempunyai harga rumah yang bernilai jutaan ringgit. Bila teman tanya dia mengenai tuntutan baru dari Mohicans, dia memberitahu yang dia tidak termasuk dalam 403 orang itu dan tidak mengambil kisah apa apa mengenai perkara tersebut. 'Dah tua tua sekarang ni, teman nak membetulkan wirid je', ujar beliau. Ada kebenaran kata Farouk tersebut dan teman teringat pada doa, Ya Allah jadikan aku berpuas hati terhadap segala pemberian Mu dan mana yang hilang dari ku itu, gantikanlah ianya dengan yang lebih baik', Amin Ya Rabbul'alamin.
 
Mari kita renung pula akan ayat ayat Allah ini :

 
 
[36] Oleh itu, apa jua yang diberikan kepada kamu, maka ia hanyalah nikmat kesenangan hidup di dunia ini sahaja, dan (sebaliknya) apa yang ada di sisi Allah (dari pahala hari akhirat) adalah lebih baik dan lebih kekal bagi orang-orang yang beriman dan yang berserah bulat-bulat kepada Tuhannya; [37] Dan juga (lebih baik dan lebih kekal bagi) orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan-perbuatan yang keji; dan apabila mereka marah (disebabkan perbuatan yang tidak patut terhadap mereka), mereka memaafkannya; [38] Dan juga (lebih baik dan lebih kekal bagi) orang-orang yang menyahut dan menyambut perintah Tuhannya serta mendirikan sembahyang dengan sempurna; dan urusan mereka dijalankan secara bermesyuarat sesama mereka; dan mereka pula mendermakan sebahagian dari apa yang Kami beri kepadanya; [39] Dan juga (lebih baik dan lebih kekal bagi) orang-orang yang apabila ditimpa sesuatu perbuatan secara zalim, mereka hanya bertindak membela diri (sepadan dan tidak melampaui batas). [40] Dan (jika kamu hendak membalas maka) balasan sesuatu kejahatan ialah kejahatan yang bersamaan dengannya; dalam pada itu sesiapa yang memaafkan (kejahatan orang) dan berbuat baik (kepadanya), maka pahalanya tetap dijamin oleh Allah (dengan diberi balasan yang sebaik-baiknya). Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berlaku zalim. [41] Dan sesungguhnya orang yang bertindak membela diri setelah ia dizalimi, maka mereka yang demikian keadaannya, tidak ada sebarang jalan hendak menyalahkan mereka. [42] Sesungguhnya jalan (untuk menyalahkan) hanyalah terhadap orang-orang yang melakukan kezaliman kepada manusia dan bermaharajalela di muka bumi dengan tiada sebarang alasan yang benar. Mereka itulah orang-orang yang beroleh azab seksa yang tidak berperi sakitnya. [43] Dalam pada itu (ingatlah), orang yang bersabar dan memaafkan (kesalahan orang terhadapnya), sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat (melakukannya). Surah Asy Syuura. Sadaqallahul'Azim.

Itulah yang teman maksudkan mengenai tuntutan kerohanian. Kebahagian didalam kehidupan dunia serta kelapangan rezeki adalah ketentuan Allah. Kearah kezuhudan dan taqarub atau pengharapan dan penyerahan diri serta kesyukuran terhadap Allah SWT adalah pendekatan yang mendekatkan kita kepadaNya. Juga mungkin atas kesedaran, YB Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim yang pernah istihar telah membakar jambatan dan keluar parti dan nasib tidak menyebelahinya, beliau telah kalah dalam PRU atas tiket Semangat 46 dan kemudian kembali kepangkuan UMNO. Ironinya Tun Hussein Onn juga telah keluar parti dan Skot Hashim Panjang pernah bertanya kepada teman semasa itu, 'Engkau punya 'semangat' macam mana Nal ?' Memberi gambaran yang bapa mentua beliau yaitu Gen Dato Jaafar Onn (R), keluarga dengan Tun Hussein Onn mantan PM telah menyebelahi pembangkang. Atas ketabahan dan kesabaran, berserah diri dan bertawakkal kepada Allah SWT serta atas tekun berusaha tanpa mengharap kepada manusia, alHamdulilah sekarang teman tak payah susah susah untuk masuk kehutan belukar sama ada merajuk atau untuk cari buah perah. 'Hati yang panas, kembalilah sejuk. Burung terbang, sangkar.. balik ke sangkar'.

Pekiau pekiau le..

Please see clip on buah perah dan buah kepayang. Sayang-sayang buah kepayang, ditelan pahit dibuang sayang.

Wassalam and regards,

Z

--- On Mon, 23/1/12, Mohd Ghani <mralghani@yahoo.com> wrote:
Subject: LAWSUIT UPDATE ON MOHICANS 2011

Salam and Selamat Sejahtera,

1) Please check at www.1mohicans.com and register to confirm joining the latest lawsuit on 6th Feb 2012. For further update please follow newspaper coverages as at today 22nd Feb 2012 about our lawsuit in Utusan Malaysia 3rd page. Other newspaper KOSMOS, EDGE and oversea paper USA. This lawsuit according to our lawyer TZ Abidin who has spent many years of research said that we go on fraudulent cases where this time there is no time bar limit that could hinder of lawsuit.

2) Please take note that should we win this lawsuit the court may only pay to those who have registered and gave their consent although this lawsuit we fought for everyones sake.

Please inform other squads about its

Regards,
Hj Ghani




Regular 15, Lt Kol Che Dan KPD (R) 4 dari kanan dan duduk ialah arwah Lt Kol Salleh Anuar Renjer (R) 

Lucky Skot 20 Mej Hassan Sabri Ord (R) and Skot 16 Col Fauzi RAMD (R)

Not so lucky Skot Regular 15 and Portsea trained, Lt Gen Dato Salleh (R) DMI

Mej Sanusi Taliban Ord (R)

Frust dan teraniaya, Capt Farouk and his lucky Skot Regular 14, Mej Mahbob Risek (R)

Buah Perah dan Buah Kepayang

.

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites