Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Mengandungi 159 tajuk kecil yang menghimpunkan kisah dan sejarah ketenteraan iaitu keperwiraan dan pengorbanan anggota Angkatan Tentera Malaysia semasa di-zaman insurgensi,

Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Turut mengandungi bingkisan coretan kenangan dan nostalgia serta bimbingan agama dengan dimuatkan ayat ayat al Quranul Karim sebagai renungan dan puluhan selingan lagu lagu, clip video dan website info.

Penyerahan buku dan CD, Inilah Barisan Kita Skot 22 kepada Mejar Jeneral Dato` Nordin Bin Haji Rahok, Ketua Pengarah dan Pengerusi Kor Perkhidmatan DiRaja

Inilah Barisan Kita Skot 22

Inilah Barisan Kita Yang Ikhlas Berjuang

Tuesday, 25 December 2012

Nabataeans and the valley of Anbiya

Chestnuts roasting on an open fire
Exalted is He who took His Servant by night from al-Masjid al-Haram to al-Masjid al- Aqsa, whose surroundings We have blessed, to show him of Our signs. Indeed, He is the Hearing, the Seeing. Translated : Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. Sadaqallahul ‘Azim.

Mukadimah dan mafhum ayat 1 dari surah al Israq diatas mencetuskan hasrat dan keinginan juga untuk melengkapkan ziarah pada ketiga tiga masjid besar didalam Islam yaini masjid al Aqsa diBaitulmaqdis atau Jerusalem dinegara yang dikuasai oleh Israel selain dari Masjid Nabawi diMadinah dan Masjidil Haram diMekah yang telah pun banyak kali saya lawati semasa menunaikan umrah dan haji selain menyaksikan tanda tanda kekuasaan Allah SWT . For the purpose of this write up let us just touch on the Bani Israel with less emphasive on the  Jew’s movement of Zionism. Bani Israel yang telah diangkat oleh Allah sebagai kaum yang terpilih semasa era keujudian para anbiya atau nabi nabi dan rasul dari golongan mereka dan fokus juga adalah pada ayat “yang Kami berkati sekelilingnya” bermaksud negara Jordan, Palestin dan Israel itu sendiri yang telah dilawati. Bani atau anak keturunan Israel yaini gelaran kepada nabi Yaakob a.s yang suka isra’ atau berjalan pada waktu malam. Beliau ialah generasi ketiga dari Nabi Ibrahim a.s selepas nabi Ishaq a.s. Bani Israel termasuklah kaum Nasrani, pengikut dari nabi Isa a.s. walau pun aqidah mereka tiada kena mengena dengan nabi Isa itu sendiri.

Rombongan terdiri dari 31 orang jemaah berlepas ke Amman Jordan pada 10hb Dec dikoordinasikan oleh Lt Kol Ramli Kinta KPD (R) yang mengusahakan Sakinah Travel &Tours dan digabungkan dengan jemaah dari Singapura semasa ziarah atau lawatan sekitar Baitulmaqdis. Sehari sebelum memasuki negara Israel itu rombongan telah dibawa melintasi wadi Musa ke Petra iaitu tempat kesan sejarah the Nabataeans dan melalui tempat pertempuran diMuktah yang diambil dari perkataan maut dan menziarahi masjid dan tempat makamnya tiga shahid Islam yang tekenal iaitu Zaid Haritha, Jaafar ibn Abi Talib dan Abdullah Ibn Rawahah. Jika kita amati alQur'an, kita akan dapati tidak ada nama sahabat rasulullah SAW yang disebut didalam-nya kecuali the champion Abu Lahab as tabbat yada abi lahabinn watab atau celakalah kedua tangan Abu Lahab. Namun anak angkat baginda yaitu Zaid Haritha telah disebut kerana baginda telah mengahwini isteri Zaid selepas di-ceraikan oleh Zaid. Kerana peristiwa ini maka tiada lagi nabi atau rasul selepas Nabi Muhamad SAW. Sila lihat surah al Ahzab ayat 37 dan 40.

Tempat tempat yang dilawati diJordan yang juga terkenal dengan panggilan lembah anbiya termasuklah gua ashabul Kahfi, kesan sejarah era Romani iaitu the Citadel, laut mati atau dead sea dan makam Nabi Shuaib a.s. “Dan mereka telah tinggal tidur dalam gua mereka: Tiga ratus tahun (dengan kiraan Ahli Kitab), dan sembilan lagi (dengan kiraan kamu)”. Meaning every 300 tahun masehi adalah bersamaan dengan 309 tahun hijri. Demikian kekuasaan Allah yang terdapat didalam surah al Kahfi ayat 25.

Di Petra Jordan

 
Tan Sri Hashim Meon, Lt Kol Ramli Kinta, Ustaz Khushairi, En Shahrudin, Mej Jen Dato Hashim Yahaya, Capt Dato Nordin KPD, Brig Jen Rahman Jabir, Zainal dan Mantan Panglima TUDM, Tan Sri Jen Nik Ismail semasa melawat Ashabul Kahfi diJordan



Makam Jaafar ibn Abi Talib
Berendam dilaut mati atau dead sea
Pelancong melumurkan selut sebelum berendam dilaut mati
Rombongan memasuki Israel untuk keBaitulmaqdis dari sempadan Jordan pada sebelah senja. Seminggu lagi sebelum bertolak dari Malaysia, taklimat telah diadakan dirumah mantan KSU MINDEF iaitu Tan Sri Hashim Meon dan jemaah telah diperingatkan dengan penuh teliti akan procedure imigresen Israel untuk kelancaran kemasukan. Telah diberitakan ada pelawat atau jemaah yang telah ditahan antara 5 ke 7 jam dan 3 jam adalah jangkamasa minima dan pihak Yahudi will give you all sorts of problem. Segala puji bagi Allah yang telah memperjalankan rombongan kami dan bagi diri saya sendiri ianya mengambil hanya kira kira dua tiga minit sahaja and the whole process for the group took hardly an hour through three designated counters. Terbayang pada ruang wajah jemaah jemaah selepas itu dengan tanda kesyukuran akan doa yang telah dimakbulkan Allah dan menzahirkannya lebih lagi apabila the travel guide melaungkan tiga kali takbir dan bergemanya kalimah ALLAHUAKBAR yang penuh semangat dari para jemaah apabila bas melalui jalan dan pertama kali ternampak akan Masjidil Aqsa sebagai sunnah yang telah dilakukan oleh Saidina Omar alKhatab r.a semasa memasuki Baitulmaqdis. Dilaksanakan sekali lagi oleh Salahudin al Ayobi, sejarah ternyata membuktikan bahawa Jerusalem atau Baitulmaqdis dan khususnya Masjidil alAqsa adalah kepunyaan Islam sehinggalah apa yang diputuskan oleh PBB pada tahun 1948 selepas peperangan dunia kedua dan kekalahan negara Islam khususnya Mesir dan Jordan ditangan Israel pada tahun 1967 dan bermulanya kerakusan Israel terhadap bumi Palestin dan kezaliman mereka terhadap penduduk Palestin diBaitulmaqdis, diGaza dan diTebing Barat selepas itu. 

Sampai ditempat penginapan iaitu Hotel Holy City, hotel yang paling hampir kepada masjid al Aqsa kami disambut oleh Ustaz Tengku Mohamad Fouzy selaku mutawif and for the next four days sehingga hari Sabtu beliau telah membawa dan menerangkan dengan excellent akan segala peristiwa dan sejarah tempat tempat diBaitulmaqdis, termasuklah memasuki Hebron melalui tembok tinggi diBethleham yang dibina oleh pihak Yahudi dan diJericho, the oldest city in the world with precise timing and indepth informations. Atas segala galanya, alhamdulillah tercapailah hasrat dan impian saya dan isteri untuk mengerjakan sholat termasuk solat Jumaat diMasjidil alAqsa. Demi selagi jiwaku ditanganNya aku bermohon kepada Mu ya Allah, agar memberi pertunjuk dan kekuatan kepada golongan Islam untuk membebaskan bumi Palestin. Banyak yang hendak diceritakan namun adalah lebih baik sekiranya kita dilapangkan rezeki untuk berkunjung sendiri keBaitulmaqdis and I would strongly recommend Sakinah Travel and Tours, InsyaAllah.

Rombongan Sakinah Travel dihadapan Dome of the Rock atau Masjid Qubbat As-Sakhrah yang bersebelahan dengan Masjidil Aqsa. Dikanan sekali ialah Ustaz Fouzy

Selepas solat subuh diluar Masjidil al Aqsa

Di dalam Masjid Bouraq dan tempat yang dihikayatkan Rasullulah SAW menambat Bouraq. Berdoa disini dimakbulkan dengan pantas sebagaimana cepatnya terbang bouraq
Junjungan kita Nabi Muhamad SAW telah mengajak kita untuk sentiasa bersatu padu dan sentiasa menghampiri masjid al-Aqsa, menziarahi dan menunaikan solat didalamnya. Baginda mengajak mereka membawa minyak untuk pelita pelita di masjid al-Aqsa. Gambar telaga tempat simpanan minyak di Masjidil al Aqsa yang lama dibawah tanah


Di belakang ialah pohon zaitun yang berusia kira kira 2000 tahun

Jus Buah Delima di Jericho

The last leg of the itinerary is a two hours flight from Amman to Istanbul and spent 4 days touring and sightseeing. Tempat tempat bersejarah yang dilawati dari kesan Roman dan kegemilangan the Ottoman Empire ialah the Blue Mosque, Topkapi Palace Museum, Ayasofya, Makam Nabi Yusak to name a few and of course shopping in the Grand Bazaar that has about 4000 small shops and the Spice Market. The visit to the Dolmabache Palace dengan keindahan dan seni hiasan yang mahal yang melampau telah dikatakan permulaan kejatuhan of the Ottoman empire. Laid back in the romantic atmosphere of winter, I dedicated this holidays in Istanbul to my wife who got retired two years ago after almost 40 years service with the government. Bior pape Yop. Tak diikutkan karang.. kut dia guling gelantang macam cucu Zahra dan Sofea.

As it's nearing Christmas most hotels decorated their lobby with Santa and Christmas trees. Just for the occassion, bila nampak orang menjual buah berangan around the park at the Blue Mosque and Ayasofya and as in the caption on the top picture :chest nuts roasting   on an open fire, reminds me of that beautiful melody.  Satelah hampir dua minggu dan dah lama tak kena sambe belacan dan tempoyak walaupun hari terakhir sebelum terbang balik rombongan telah dibawa untuk bosphorus cruise, jemaah terutama keluarga Tan Sri Hashim Meon yang lebih kurang satu pertiga dari jumlah rombongan yang berasal dari Negori mula terkenang kekampuang.


Mimbar di dalam Blue Mosque di Istanbul

Turkey Ceramics

Your daddy's rich and your ma is good looking. Istanbul biggest leather factory showroom

Topkapi Palace Museum


Inside the Ayasofya 


Please click on the video during the bosphorus cruise on our last day in Istanbul

Wednesday, 28 November 2012

TAFSIR al-CHUARIAN – YOU GOT TO GIVE THE OTHER FELLOW.. HELL !!


Standing far right is aruah Skot Wan Mohd Ali, aruah Skot Lt Col Tahir who just passed away, aruah Skot Ramli Ismail and 6th from the right is aruah Skot Wan Jamil. Looking at him is Skot Zainal Bahrain. Squating 2nd from left is aruah Skot Supiansuri and aruah Skot Mej Zakaria Omar. Except for Skot Ramli Ismail aka Ramli Shotgun, all the above are part of the 6th Platoon, Skot 22 during Pre-OCTU in Sebatang Karah Camp.


Coming into Maharam, we received a sad news that Skot Lt Col Tahir RMR (R) or affectionally known among us as Tahiaq as he hailed from Kedah, after off and on fighting cancer, succumbed to his illness and telah kembali ke Rahmatullah peacefully at Hosp Sultan Ismail in Johor Bahru.. alFatihah. ‘Every soul will taste death. And We test you with evil and with good as trial; and to Us you will be returned’. Sadaqallahul ‘Azim. To whom it may concern : Say, "Indeed, the death from which you flee - indeed, it will meet you. Then you will be returned to the Knower of the unseen and the witnessed, and He will inform you about what you used to do." Al Jumuah Ayat 8. So.. live and let die and when you've got a job to do, you got to do it well. You got to give the other fella.. HELL.

That should give you the adrenalin and it also reminds me of Squad 5 Instructor during when we were in the Royal Military College, Capt Tengku Ariffin (Dato; Rtd Mej Gen). He told us that it’s important to give a good start during lectures or a presentation by giving surprises so for us to get excited. He quoted somebody during a weapon course that was assigned and test on the GPMG. So that evening he draws the GPMG and prepares it on a stage for his test by covering it with a poncho. The next morning he walked to the stage in front of the class for his presentation and after the normal ritual, ‘Gentlemen.. I give you the.. GPMG’, and he pull off the poncho to expose it. The class roared into laughter when what they saw was an HBSLR instead of the GPMG. Someone may have sneaked in during the night and change the weapon and sabo him. The Instructer also told us how the word sabo (sabotage) came into being and who else that changed the wording sangka tak ku sangka, usik mengusik into sabo menyabo bawak bahagia if not Skot Zainal Bahrain. One of our own barack ballads while together during happy moments in Sebatang Karah Camp.

Lets now go into the subject. Ini ialah pertama kali yang saya post subject atas tajuk 'Tafsir al Chuarian' didalam website ini selain beberapa kali sebelum ini melalui emel sesama Skot 22. Jadi sesiapa yang baru didedahkan dengan tajuk diatas and before you jettison load whatever your rage and displeasure to please go and fly kite somewhere else. That tajuk is relevant when commenting or tazkirah on current issues. It’s like if you’re going for an Ops, you wear your battle drill and a mess kit for an agi idup agi ngirup during a Mess Night. But then tazkirah apa sekiranya saya bukan seorang ustaz malah jauh lagi dari dikatakan seorang ulamak? My friend, kita wajib mengetahui akan ilmu apalagi sekiranya semasa mengerja dan melaksanakan amal ibadat. Orang yang beribadat tanpa ilmu adalah sia sia tetapi orang yang berilmu, tidak pula dia mendapat hidayah terhadap ilmunya itu, bukanlah dianya dekat kepada Allah, malah lebih jauh lagi. Saya chat dengan Skot Lt Kol Mohd Fuad MP (B) yang baru sahaja pulang dari menunaikan haji mengenai doa semasa tawaf dipusingan ketujuh : Rabbi zidni ilman wa’alhiqni bis solihin. Ya Tuhan ku berikan aku ilmu pengetahuan dan masukkan aku kedalam golongan orang yang soleh. Lihat pula apa yang didoakan oleh Nabi Ibrahim a.s:
 
"Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu pengetahuan agama, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh; Sadaqallahul 'Azim. Surah Asy-Syu'araa' Ayat 83.
 
Apa bezanya perkataan zidni ilman dan habli hukman dalam ayat itu? Itu dan perkara hukum hakam, pergilah tanya ustaz. Ada orang mempunyai ilmu tetapi tiada mendapat hidayah atau pertunjuk serta berhemah apalagi sekiranya tiada hikmah maka benarlah hadith dari Saidatina Aishah tersebut akan amalan mereka itu sebagai sia sia malah mungkin mengundang akan kemurkaan Allah SWT. Lets now go to the point : ‘Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu”. Surah Mukmin atau Ghaafir Ayat 60. Sekiranya diambil fahaman ayat Allah mengenai doa itu dari satu sudut sahaja maka akan KO dan bahanalah orang yang didoa itu kerana ‘nescaya Allah perkenankan doa’. Akan tetapi lihat pula mafhum ayat ini : Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. Sadaqallahul ‘Azim. Surah al Baqarah Ayat 186. Perhatikan dengan telita akan saranan dan perintah Allah diakhir ayat tersebut. Ada didalam al Quran yang Allah perintahkan untuk kita memaki hamun, menghasut kepada bercerai berai dan bermusuhan sesama Islam?
 
Takkanlah perkara untuk ingat mengingati dan memberi tahu akan perkara seperti ini pun mesti kena jadi ustaz atau mesti dipanggil ulamak? "Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan-lahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas", 7:55 atau “Dan sebutlah serta ingatlah akan Tuhanmu dalam hatimu, dengan merendah diri serta dengan perasaan takut (melanggar perintahnya), dan dengan tidak pula menyaringkan suara, pada waktu pagi dan petang dan janganlah engkau menjadi dari orang-orang yang lalai”. Surah al A’raaf Ayat 205. Sebaliknya nak suruh bertakbir pun menjerit macam orang gila. Did I mentioned before that you can almost certainly recoqnised those merchant of religion.
 
 
 
Invite to the way of your Lord with wisdom and good instruction, and argue with them in a way that is best. Indeed, your Lord is most knowing of who has strayed from His way, and He is most knowing of who is [rightly] guided. Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk. Saqallahul ‘Azim. Surah an Nahl ayat 125.
 
Alhamdulillah, Skot Mahmood Arshad (Lt Col, Wataniah) after about two weeks being plague by HIN1 is now recuperating and is out of ICU. Lets pray and wish him jumping again. On the other hand, the last time I spoke to aruah Skot Tahir, he asked me of any progress on the pay anomaly. I told him, “harapan tetap ada dan kenalah kita seia sekata”. But honestly I’m sad that what supposed to be a simple approach and a straight forward consideraton was sabotaged by our own kind and betrayed it. "Et Tu, Brute?". Apa pun InsyaAllah, kalau tak dapat menafaatnya didunia ini mungkin kita akan dapat balasan baik dari pengorbanan yang telah kita sumbangkan itu diakhirat nanti. When I got the news from Skot Mej Mokhtar Rjr (B) that Skot Tahir was already very critically ill a day before his demised, I contacted Skot Mej Shariman RMR (R) who coincidently was on his way to JB in preparation for his surgery next month and requested him to go and visit Skot aruah Tahir which he did together with Skot Mej Adzenan Maun RMR (R) and to convey my salam. The SMS was also sent to those in JB including to Skot Ahmad Mohd Nor Rjr (R) or Mat Pilot who works at Pasir Gudang. Called him just few days after the burial and he said that he was in Kluang and will be back the day after to visit aruah Tahir. He stunt when I said, “Engkau nak melawat apa..? dah selamat dikebumikan. Lain kali kalau aku suruh.. terus sahaja pergi”. Bertuah punya Skot.
 
Ironically I met Skot Mat Pilot after coming back from the Raudah at Masjidil Nabawi in the wee hour of the morning when we both performed the Haj last year. Dia terus memeluk saya serta menyatakan kesedihannya yang teramat sangat dengan memaklumkan bahawa Skot Mej Zakaria Omar RMR dah meninggalkan kita dan tidak dapat bertemu dengan aruah. “Memanglah aku tahu. Aku melawat dan solat jenazah dia sehari sebelum aku sampai disini”. Skot Zainal Bahrain pula menyatakan yang dia ada terima SMS mengenai kematian Skot Tahir. “Aku tengok depa hantaq message ada tulis number Tahir, yang hujungnya 1331. Nombor aku 1341.. kira kira sepuloh orang lagilah (sampai giliran dia)”. I jawab, “Hang 1341.. aku lagi dekat, 1338”. “Hang tak pa lah Nal, Hang dah complete”, (probably refering to that I’ve done the Haj and things like that). I then told him politely, selagi kita didalam golongan Musliminawal Muslimat wal Mukmininawal Mukminat, wajid didoakan akan keampunan, keselamatan dan kesejahteraannya dan sama samalah kita mengharap akan Rahmat Allah SWT kerana syurga itu lantaran dari RahmatNya.
 
Wassalam,
 
Z
Kg Chuar (pronounced Chuor), Kati,
Kuala Kangsar. Perak Darul Ridzuan.
 




Plate K in JB. Skot aruah Lt Kol Tahir and Skot Mej Kasmuri Abas KPD (B). Inset is Skot Mej Mokhtar Rjr and Skot Mej Adzenan Maun
Capt Tengku Ariffin 2nd from the left, during a Mess Night semasa diMaktab Tentera Diraja
With ‘370313’ Skot Ahmad Mohd Noor. No Regt Air Force. Maka itulah dia di-panggil Mat Pilot
Skot Lt Col (Wataniah) Mahmood Arshad while in ICU at Kajang Hospital
Isteri dan anak Skot Mahmood menunggu suami dan bapa tersayang. Sebelah ialah Maulana Skot Mej Sanusi Hashim Ord (R)
Bersama Skot Khalilul Arty, Rashid PAS, Shariman, Mansor Mahadi TUDM dan Chong Ah Watt TUDM selepas solat jenazah aruah Skot Zakaria Omar diMasjid Subang Jaya
Compare them then. Standing from right : Zainal, Zainal Bahrain and squating from the left : Mansor Mahadi, Rashid PAS, Malik, Chong Ah Watt and Mahmood Arshad. Qualified for Pre-OCTU training during the interview at PD Garrisson in 1972. The highest ranking among the above is Fazlurrahman budak Setiawan, standing 4th from the right, Dato' dua bintang. Orang Perak yang lain tu, semuanya bintang banyak.. bulan satu (ala emak kahwinkan aku) atau pun selangit dua bintang (seringgit dua kupang). Entah entah sekupang tige pun tak laku.. kata orang Parit. Buat riuh boleh le. Cheers Skot!!

Thursday, 8 November 2012

In the Lion’s Den

Morning first parade task. On the extreme background is one of the 3 tonnes that was ambushed by the Communist Terrorist in Gubir. It was riddled with bullets and gaping holes, fired from grenade launchers

It was five minutes to 8pm or 2000Hrs and drizzling while I got stuck at the traffic light junction going towards FELDA’s Dewan Perdana to attend the Retired Armed Forces Officers’ Club or RAFOC's dinner last Saturday 3rd Nov 2012. A day before Lt Col Ramli Kinta KPD (R) as he is one of the committees, sent a friendly reminder so to be at the dewan or hall by 2000Hrs. Knowing there will be dignitaries attending the function and though it has been umpty years or 34 years to be precise that I left the service however the drill and indoctrination that has been instilled and inspired in me as a soldier, suddenly that funny familiar panicky feelings come creeping and the consequences that I am now going to be late !! Agi idup agi ngelabah.

Few days before I contacted the Defence Minister’s office to know the status of an appointment meeting with the Minister in regards to the pay anomaly and it was then that I was informed that he will also be attending that function at 2030Hrs. The long traffic queue and waiting for the red light turning to green seems to be forever however I was already in the dewan long before the Minister's arrival though I got to plough and sleepwalk through those ex-high ranking Panglimas waiting at the lobby to welcome him.



If not for that I was in the company of those ex-KPD officers in a same table and as it’s also the first of such events that I have attended, I must say that I was somewhat at lost and unfamiliar with the majority of those that were in the dewan except recoqnising some very high ranking officers during my heyday in the army. I must be one of the senior most veterans in terms of leaving the service at a very much earlier i.e. in 1978. During a conversation with Lt Col Arham KPD (B) best Cadets and recipient of the sword of honour of Regular 14, I told him and considering the occasion that one of the reasons I left the service is also that’s there was not enough war to go around with. I don't think there were much activities in terms of operations after the Communist laid their arms just few years after I left. The highest ranking in KP or Malaysia Service Corp then was a full Colonel while opportunities and positions for promotions were stagnant or just none at all. So why build a dream that cannot come through.

When I resigned my commission and though it was considered bold and a brave move to choose but  it was also like a self imposed sentence to misery and to shed away some of your pride and honour of an officer. With no recognition, alone in the civvy street, I was left in the lurch with no one to turn to. Alhamdulillah through the ups and downs I can now peacefully say to be successful in my own way and presumed those in attendance that evening are also those lucky ones enjoying the success of their career with the ATM. Laid back and enjoying life with handsome pensions as high ranking officers and some are also successful in their business. However there could be that there are hundreds of others not so lucky mark time brother officers that are out there that I can imagine of their reason to shy away from attending such function, let alone to be a member of RAFOC. Hope they do not go through the harrowing experience I endured as now it's their turn of trial and tribulation in life in an unfamiliar situation.The word Club can be too reserve and exclusively social and it's no wonder that during that occasion it was announced that it was substituted to 'Association' probably to reflect the more important welfare and sense of belonging to its entity

I was happy and pleased when Mej Bhagat Ram Thailoo KPD (R) came by to our table. He was the MTO a Capt, when we were together in 20 Transport Company in 6th Brigade in Sungai Petani in the 70's. The AO then was Capt H.A Rahman anEx-Singapore Infantry Regiment (SIR). Both were very senior Captain for reason that there was no post for promotion and there were also many others in waiting. I asked Mej Bhagat, “tuan, can you endorse my statement that I am the only Second Lieutenant in the entire MSC.. now and then, commanding a Platoon that got ambushed by the Communist Terrorist and had his man killed and of course you were the only MTO to have that misfortune privilege”. He responded and told those around him and while pointing at me and said, “he was the fittest convoy commander”. That complimentary remark may not mean anything to those officers in KPD now as they do not go through the hardship and experience during those yester years.

Following is a caption of what I wrote in the subject, Whatever happened to Baton One in regards to that incident : ‘On the 7th of April 1975, that was exactly a year ago during a battalion roulement between 13 MTA and the 7th Ranger Regiment, returning back from Mong (or Nong) Gajah towards Gubir, two of the three vehicles in a convoy carrying a Platoon from the 7th Ranger Regt with Skot Syed Ikmal Hashim, as the Platoon Commander was ambushed, killing over half a dozen soldiers including one of my drivers, Pemandu Hussain from C Platoon, 20 Transport Coy. However I am proud to say that this transport unit has been the most combatant during that time where I was the Platoon Commander.

The Ferret scout car escorting from the rear, raced towards the ambushed zone was however disabled with its gun and radio antennae destroyed. Miraculously a bullet from the enemy fires went through the barrel of the armored car’s Browning machine gun. It was a tense and dramatic moment when the daring enemy, a woman bandit came down from the slope of the road cutting and trying to finish off those soldiers with some already wounded that went for cover under the vehicles and just then when the Ferret arrived. Both trucks stop along side each other, probably in certain sense provided wider shelter for the soldiers. One of the Rangers died in an assaulting position still clutching on to his weapon which has the empty casing stuck to its chamber. The few seconds needed to do the TSM may have cost his life.

Three days later in pursuit of the above incident, when 6th Brigade was just about to mount a major Ops, the Brigade Intelligence Officer, Capt Hardev Singh, leads an advance party in a Land Rover, followed with convoy of trucks carrying a company from the 17 RMR. Hardly just few miles further up Gubir camp, the advance column was ambushed killing him and several soldiers including the Corporal of the armoured scout car. Two of the 20 Transport Coy drivers were shot and seriously wounded however survived. Pathetic, and just about everything went wrong for the 17 RAMD Coy including reason for the Brigade IO to be there. Already seriously wounded he can only afford to verbally challenge the bandits before they gained control over him. It was a rampage and among other things the enemy took off with them were some weapons and a radio signal set and as such every set of that model has got to be re-crystallized. So having suffered with all those tragic loses, it was time to retaliate or at least get even’.

Last Monday I bumped into En. Hamari who was a L/Cpl in charged of a section of the 20 Tpt Coy’s convoy that was hit in the second MT ambush. Please watch his accounts during that incident that was eventually cleared till late night. In the first ambush it was relates that a Ranger’ Heckler & Koch, HK33 weapon got stoppages and before the convoy move from camp Gubir with the 17 Malay Regiment troops in the second incident, they were instructed to test fire the flawed HK33 by the roadside into the jungle. However just about four miles from Gubir camp and going into the balak track, they were mercilessly ambushed. I spoke to Mej Ali Hamzah KPD (R) who was the A Platoon Commander of 20 Tpt Coy where his men was involved in the second ambush. Among others, he mentioned that the late Capt Hardev was riddled with bullets from chest.. down to his feets. There was also a hush of that time that the HK33 incident had implicated a high ranking army officer that eventually led to his dismissal. God knows.


 
That [is the command]. And if Allah had willed, He could have taken vengeance upon them [Himself], but [He ordered armed struggle] to test some of you by means of others. And those who are killed in the cause of Allah - never will He waste their deeds. Sadaqallahul ‘Azim. Surah Muhamad Ayat 4. 

Back on the RAFOC's dinner and as it was not in the program, I felt a bit awkward when the Club’s Tan Sri President offers a toast however was not served with a decanter but from a mini mineral water bottle and a teh tarik glass. The etiquette as I learn and experienced years ago during Mess Night a customary, God's forbid that have long been forgotten. A bit disappointed as shouldn’t it be more appropriate if they can also offer the al Fatihah and a short prayers in remembrance of our fallen heroes and those that have passed away? To top it all and even the Minangkabau decendant's Arham grumbled when an over excited TUDM Dato' Pencen sang Ayam Den Lapeh. 'Orang Perak nyanyi lagu Minang..", was his remark. Well, I’m not even the Club's member anyway.

The KPD Family: Lt Col Ramli Kinta, Lt Col Arham, Mej Radzuan, Lt Col Zainuddin Buyung and Lt Col Che Dan at RAFOC's Dinner

 L/Cpl Hamari (left) resting and awaiting instruction at camp Gubir just before the 2nd MT Ambush by the Communist Terrorist in 1975

 Hamari at extreme right, in charged of the AD Crew while with 8 Air Despatch unit in Labuan

Saudara Hamari, Ex 20 Transport Coy's personnel as he is now.

Capt Ali Hamzah as parade commander

 The young Second Lieutenant Ali Hamzah pointing at the gaping hole fired from a grenade launcher at the 3 tonnel involved in the first MT ambush by the Communist Terrorist that killed the driver Pmd Hussain and six others from the 7 Ranger Regt. See the laminated windscreen rolled down riddled with bullets holes.

A Ferret scout car. The front flap that the Recce's Corporal tried to close but was shot and was killed by the enemy



Tuesday, 2 October 2012

Retro: The day the music died

ACP (B) Nasarudin Zahari dengan suku sakat dia semasa berkhidmat di Sierra Leone

Salam Yop Megat dan Yop Yop sekelian,

Alhamdulillah Skot Fuad MP memaklumkan yang dia telah diundang untuk menjadi tetamu Allah dan akan berangkat ketanah suci bagi menunaikan ibadah haji pada hari Jumaat, 5hb Okt ini. Skot Fuad ialah classmate teman semasa Form 5 diKlipot manakala mika dan Skot Zakaria Log pulak, kita bersama semasa bersekolah rendah diJB. Pada hari Sabtu hujung minggu lepas Skot Zakaria telah mengadakan kenduri kahwin putera beliau dan sukacita teman selit beberapa gambor semasa dimajlis tersebut dibawah. Pada hari Ahadnya pula, Skot Nordin, Nasir, Paul, Mat Salleh, Dollah Panjang dan Feroze, keme sembang sembang dan makan kepala ikan diNZ Corner. Antara lain deme sentuh ialah hal pihak Mohicans yang menuntut contribution of RM1K lagi dan yang teman tak berapa sedap dengor ialah deme dah guna budak MCKK yang jadi ketua pembangkan untuk nak bawak masuk hal anomali gaji  kita kedalam parlimen!!. Teman bersependapat dengan pandangan negatif dari mika terhadap tindakan mereka itu. Kes yang telah ditolak oleh mahkamah itu dah habis.. full stop.. period atau udah ngelior kata orang Perak. Mika pun seorang lawyer.. tentunya berpengetahuan akan hal perundangan. Secara tidak langsong, YB PM pun sudah memberi go ahead kepada MINDEF supaya memberi pertimbangan kapada perkara tersebut. Ceritanya ada disini

Kita semua telah berkhidmat dan menabur bakti sebagai perajurit dalam mempertahankan negara. Nak kata kita sebagai pahlawan atau panglima pun boleh juga ler. Teman sendiri sekali kali tidak akan bersekongkol dengan mereka yang mengagongkan musuh komunis itu dari anggota keselamatan yang telah berjuang dan gugur dalam mempertahankan kedaulatan negara. Mengapa kita mesti meletakkan diri kita serendah dan sehina yang sedemikian yang akan mengundang  implikasi dan kalau nak bercakap atau tulis banyak banyak pun tak sedap nak dengor dan tidakkah lebih baik kalau kita mengambil pendekatan supaya kita berbanyak bersyukur. Deme nak guling gelangtang atas jalan dan membuat sembah derhaka dan sebagainya.. itu lantak deme le.  Ibarat pokok getah yang datang musim luroh. Kes yang telah ditolak oleh mahkamah itu ibarat daun yang luruh itu ler. Takkan le setelah tinggal cabang dan ranting apabila daunnya semua gugur kita nak tebang pulak pokoknya. Ia akan menumbuh daun yang baru dan akan menyuburkan pokok itu kembali. Faham fahamkanlah akan kiasan tersebut. Renongkan pula akan perihal orang orang mukmin yang berserta dengan Rasulullah SAW: 'Demikianlah sifat mereka yang tersebut di dalam Kitab Taurat; dan sifat mereka di dalam Kitab Injil pula ialah: (bahawa mereka diibaratkan) sebagai pokok tanaman yang mengeluarkan anak dan tunasnya, lalu anak dan tunasnya itu menyuburkannya, sehingga ia menjadi kuat, lalu ia tegap berdiri di atas (pangkal) batangnya dengan keadaan yang mengkagumkan orang-orang yang menanamnya'. Surah al Fath ayat 29.

On a lighter note, bila teman sebut pase mika, Skot Fuad, musim luruh daun getah dan zaman persekolahan dahulu, ianya telah mengimbau banyak kenangan semasa remaja. Mika pulak hebat juga menyanyi maka teringat teman satu coretan yang pernah teman tulis beberapa tahun yang lalu mengenai muzik yang tercetus dari kerenah mengenai Skot kita. Mari kita hayatinya kembali :
--------------------------------------------------------------------------

"Kenkadang sesuatu peristiwa yang terjadi mendatangkan ilham dan mengingatkan kita pada sesuatu perkara. Demikian jugalah apa yang terjadi kapada teman bebaru ini maka timbul ilham untuk menulis atas tajuk diatas sebagai sumbangan terulung bagi menyahut cabaran atau seruan Shafuan al Jamuani untuk menyumbang didalam laman sosial kita. Al Jamuani itu ialah gelaran yang dia buat sendiri sebab dia berase dari Kg Jamuan yang dekat dengan titi gerotak jambatan Iskandar bridge. Kalu kekelior sungei Perak sikit tentunya jadi alKote Lame le. Dato Azhar ada menyebut ungkapan dari Cikgu Mior Azam terhadap bebudak Kolit (MCKK) bagi membezakan harapan budak Klipot (Clifford) untuk mengurat budak budak perempuan GEGS. Dari tulisan email Shafuan, tahulah kita yang orang rumah beliau ialah bekas penuntut GEGS. Kita mengalahkan MCKK didalam pertandingan hoki diperingkat KK District dan bertemu sekali lagi diperingkat Perak Utara. Bermain dipadang Sekolah KE, kita sekali lagi mengalahkan MCKK. Apa yang menarek semasa pertandingan itu ialah budak budak perempuan TMGS menyokong Clifford. In soccer, Nasa Grik yang kemudian jadi ACP Polis laid the ball to me on top of the penalty box resembling the pass made by Pele to Carlos Alberto and I unleashed a stinging grounder into the net with their goal keeper clasping air and that golden goal end up the match with their players reeling to the ground. Pegi dah MCKK. Apahal pun itu zaman darah remaja dan teman pun dah buried the hatchet long since.

Cikgu Mior yang kemudian diganti oleh Cikgu Rahim ialah guru bahasa Melayu dan Sastera. Cikgu Rahim kemudianya Dato dan menjadi Principal sekolah VI. 'Habis kikis segala cintaku hilang terbang. Pulang kembaliku pada Mu'. Itu ungkapan sajak dari Amir Hamzah yang teman ingat ingat lupa semasa belajor sastera disekolah dulu. Tanya Isphahani dan Nasa, mereka pastinya akan ingat kapada Mior Tala'at yang duduk sesama dihostel. Dia suka bersembang telo dan typical style of orang Kuale, (ater, itu le dikaborkan). Mior Tala'at ialah adik kepada Cikgu Mior Azam.

Jadi apa hal nya dengan tajuk diatas. Teman bila menulis, suka dan selalu selitkan lagu lagu kerana teman suka pada music. Jadi bila teman buat tajuk 'the day the music died' dengan peristiwa yang terjadi itu, adakah bermaksud bahawa berakhirnya teman menulis. Ada juga yang tak baiknya mengenai music. Semasa teman balik dari membuat umrah pada bulan Ramadan yang lepas dan semasa sholat diMasjid berhampiran dengan lapangan terbang Jeddah, teman terbaca satu risalah 'fatwa' dari kerajaan Saudi bahawasanya ring tone music pada handphone adalah haram. Sila lihat attachment fatwa dibawah. Tafsir ayat 6 Surah Luqman yang menyebut 'perkataan yang tidak berguna' itu, dirujuk sebagai nyanyian atau muzik. See attachment surah Luqman and music. Kalau dah begitu kenapa teman masih selitkan lagu lagu didalam penulisan. Before Edmund Hillary conquered Mount Everest, another famous mountain climber long before him, George Mallory who attempted and died, is famously quoted as having replied to the question "Why do you want to climb Mount Everest?" with the retort: "Because it's there", which has been called "the most famous three words in mountaineering".

Likewise bila teman quoted lagu lagu didalam email atau penulisan.. because it is there dan selalunya for reason yang liriknya ada kena mengena dan dapat memberi penerangan dan penjelasan pada penulisan tersebut dan bukan tujuan untuk berkhayal sehingga melupakan keutamaan ibadat. Walau bagaimana pun kita tidak mahu membicarakan hal halal haram disini kerana perkara ini merupakan qhilaf and it is more about singing atau penyanyi bertujuan untuk 'mislead' orang daripada jalan Allah dan kita pula bukan pakar atau fakeh didalam bidang ini, cuma mengetahui bahasawanya Rasulullah SAW pernah membenarkan music semasa hari keramaian walau pun Saidina Omar r.a menyebutnya sebagai bunyian syaitan. Tepuk dada tanya iman dan nak baca al Qur'an pun kenalah juga ada lagu. Apa hadith yang menyebut perkara ini ? Mungkin Shafuan boleh ulas lanjut kerana malam itu teman peratikan yang beliau nampaknya ada 'melawan' bila membicarakan istilah ‘mutafaq alaih’. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW kapada para Muslimah yang telah mencapai taraf keimanan : 'dulu aku melarang kamu menziarahi kubur.. sekarang., pergilah..' Teman pun bukan bercakap atau menulis kapada orang Jahiliah.

Orang Sayong kata, ‘kalu dah tahu atau pande sembahyang.. tak payah le sembayang’. Kalau orang luar dengar ini tentunya mengatakan orang Sayong tu sesat dan dibuat pulak andaian yang deme tu sembahyang pakai niat sahaja. Apa yang dimaksudkan dengan tahu atau pande (pandai) itu ialah ilmu dan bila dah berilmu maka 'tak payah' bermaksud senang, mudah atau sempurnalah amalan ibadat sembahyang itu. Kalau 'sirothal lazi naan am ta alaihim' pun tak tahu makna.. apa ke he nye? Ini musim haji dan didalam ruangan siaran radio semasa liputan bimbingan haji, intro siaran tersebut, talbiah (labbaikallah hum malabbaik) dibuat sebagai nyanyian.. lagi teror. Bayangkan kalau kita bertalbiah dengan tergedik gedik menyanyi 'kami sambut panggilan Mu ya Allah' mengikut rentak lagu tu.

Berbalik kita kapada tajuk diatas. Ianya adalah mengenai Buddy Holly. Mengkeme tahu ke siapa Buddy Holly ni. Kalau Halim (Janda-ku) Yatim and the Sangam Boys, pastinya Fuad MP, Yeop, Nasa dan peminat lagu Hindustan ingat dan tahu. Dan apa kaitannya Buddy Holly dengan Ritchie Valens dan Don McLean yang menulis lagu American Pie itu.

Semuanya itu dapat mengkeme hayati didalam attachment 'the day the music died'. The crux of this email is on those clips as it is self explainatory. Also another way of saying : ‘so I’ll have to say I love you 'in a song'. Ingat, teman quoted lagu lagu itu because they are there as lipatan kenangan sebagai ikhtibar terhadap peradaban dan perkembangan hal dunia ini. Harapan teman, cerita dan penulisan diatas boleh dibuat sebagai benchmark pada perkara silaturrahim serta ilmu dan terhadap sumbangan sumbangan dari mengkeme didalam E group kita, InsyaAllah".
Wassalam,
Z



 
Fatwa mengharamkan ringing tone music dalam handphone


Music

According to Quran and Sunnah
The Prohibition

The Noble Qur'an - Luqman 31:6


And of mankind is he who purchases idle talks (i.e. music, singing, etc.) to mislead (men) from the Path of Allah without knowledge, and takes it (the Path of Allah, the Verses of the Qur'an) by way of mockery. For such there will be a humiliating torment (in the Hell-Fire).

Ibn Masood (ra) said about this verse "I swear by the One other than Whom there is no God that it refers to singing [ghinaa].", and he repeated this three times. Ibn Abbaas (ra) said it refered to 'singing and the like' while Jaabir (ra) is reported to view its meaning to signify singing and listening to songs. Many taabi'oon such as Mujaahid, Ikrimah, Mak-hool and Umar ibn Shu'ayb viewed it as a censure of music and song.

Renong ma'rifat: Skot Megat MP dan arwah Akhir MP (hostelite Klipot)

Bebudak Klipot: Isphahani Hassan, Cikgu Shakri, Skot Fuad MP (Inset) dan ACP Nasa Grik 

Saudara Shafuan al Jamuani PERNAMA

Di majlis kenduri kahwin anak Skot Mej Zakaria Ali (B)


Lt Kol Ismail (B), Lt Kol Shanusi (B), Lt Kol Ramli Kinta KPD (B) dan Zainal

With Skot Nordin (Penjara / Body Builder / Citibank)

Lt Kol Nasir Signal (B) and Mej Feroze Khan Signal (B)

With Skot Mustapha @ Paul AIROD

Tok Mami with Zahra and Sofea

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites