Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Mengandungi 159 tajuk kecil yang menghimpunkan kisah dan sejarah ketenteraan iaitu keperwiraan dan pengorbanan anggota Angkatan Tentera Malaysia semasa di-zaman insurgensi,

Buku Inilah Barisan Kita Skot 22

Turut mengandungi bingkisan coretan kenangan dan nostalgia serta bimbingan agama dengan dimuatkan ayat ayat al Quranul Karim sebagai renungan dan puluhan selingan lagu lagu, clip video dan website info.

Penyerahan buku dan CD, Inilah Barisan Kita Skot 22 kepada Mejar Jeneral Dato` Nordin Bin Haji Rahok, Ketua Pengarah dan Pengerusi Kor Perkhidmatan DiRaja

Inilah Barisan Kita Skot 22

Inilah Barisan Kita Yang Ikhlas Berjuang

Saturday, 5 July 2014

East of Eden


Mej Andrew Chong KPD (R) presenting a token of donation collected from a small group of KPD retired officers to Mej Hattar Othman KPD (R) whose son suffered a stroke while studying to be a doctor in Jakarta. Witnessing is Brig Gen Dato Majid Daudsha KPD (R) at the Kelab Shah Alam on the 25 of June 2014. Pix below are the rest of the KPD officers including Mej Baghwan Singh Virik (B), Mej Narudin Bujang (R) and Zainal. June 25th also happened to be my birthday and considering life starts at 40, I’m still in my twenties and a long way to go, InsyaAllah.


The Garden of Eden as described and depicted by the Ahli Kitab (Jews and Christians) respectfully have their own meaning and its interpretation. In the world of entertainment, a cultural icon, JamesDean  first shot into fame,  when he acted in the film, East of Eden which also have its own moral and spiritual meaning. One of the commonly referred and perhaps can be parallel and accepted by Islam of the word Eden is the paradise or Heaven mentioned or reflected in the alQuran during the creation of Adam and Eve or Nabi Adam a.s and Hawa, before they were deceived by the Iblis or Lucifer that resulted for both of them to be thrown out from heaven, down to earth. Its God’s Will and one of the verses best selected for us Muslim as cogitation or contemplation (renungan) during this month of Ramadhan of full blessing, so remind, if the reminder should benefit is the following:

[Allah] said, "Descend from Paradise - all, [your descendants] being enemies to one another. And if there should come to you guidance from Me - then whoever follows My guidance will neither go astray [in the world] nor suffer [in the Hereafter].
Allah berfirman: “Turunlah kamu berdua dari Syurga itu, bersama-sama, dalam keadaan setengah kamu menjadi musuh bagi setengahnya yang lain; kemudian jika datang kepada kamu petunjuk dariKu, maka sesiapa yang mengikut petunjukKu itu nescaya ia tidak akan sesat dan ia pula tidak akan menderita azab sengsara.
The crux and the revelation of the above surah Taha ayat 123 mentioned is undoubtedly to be understood that, ‘if there should come to us guidance from Allah SWT resulted that during our life in this world, we should be well guided and of course be blessed and eventually returned to cherish heaven instead of been thrown into hell. As such the question is and if you were to ask a person or colleaque what more to a Skot as they inherited darah Panglima, “Awak ni dah dapat petunjuk ke?” A strong tendency is that both of you will start that Gempur.. Wira!! and Agi Idup Agi Ngirup all over again, chatting nonchalantly in the Officers’ Mess Bar during a Saturday happy hour after the half day work in those days   before weekend.

To highlight and express its true meaning or commentary and purposes, Alhamdulillah, the very beginning or infact an early chapter of the alQuran of Surah al Baqarah reveals :
Alif, Lam, Meem.

This is the Book about which there is no doubt, a guidance for those conscious of Allah -

Who believe in the unseen, establish prayer, and spend out of what We have provided for them,

And who believe in what has been revealed to you, [O Muhammad], and what was revealed before you, and of the Hereafter they are certain [in faith].

Those are upon [right] guidance from their Lord, and it is those who are the successful.

[1] Alif, Laam, Miim. [2] Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa; [3] Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka. [4] Dan juga orang-orang yang beriman kepada Kitab “Al-Quran” yang diturunkan kepadamu (Wahai Muhammad), dan Kitab-kitab yang diturunkan dahulu daripadamu, serta mereka yakin akan (adanya) hari akhirat (dengan sepenuhnya). [5] Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang yang berjaya.

So without doubt in fact we are all regardless of races or creeds has already been given the guidance as the al Quran that was descends as wahyu through the archangel or malaikat Jibril to Prophet Mohamad SAW pbuh. Unlike the rest of prophets from the era of Jacob or Nabi Yaakop a.s, down towards Jesus or Nabi Isa a.s, they were all merely descended and to guide the Bani Israel or the Children of Israel, however the prophet or messenger Mohammad Rasulullah SAW was sent as a Rahmat to the worlds .

And We have not sent you, [O Muhammad], except as a mercy to the worlds. 

Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam. Surah al Anbiya Ayat 107

Alhamdulillah in conclusion to this short tazkirah lets enjoin and take the full opportunities offered by Allah SWT in this blissful month of Ramadhan where the al Quran was revealed to steadfast performing amal ibadah by reciting and to understand the al Quran and InsyaAllah be blessed to eventually go to a straight path neither west nor east of Eden or ‘Adnin as mentioned in the holy Quran of surah anNahlu ayats 30:31, surah alFatir ayat 32-33 and ar Ra’ad ayat 22-23. The subject East of Eden, as it is a common word is hoped to be detected or stumbled and pick upon into this website while during search and hopefully will also present the info and opportunity and eventually to understand Islam through reading and understanding the Holy Qur'an thus not branding Muslim and those of Islam are nothing but terrorists and other negative prejudice of Islamophobia and what have you. Likewise and as Muslim believers and those who inferred and guided by the holy al Qur'an, whatever the perception and believe as worshipped by the Christians towards Jesus, stunningly and what more surprising, that Jesus Christ however has got nothing to do with them and as such whatever sanctity related  to him as they believed should crumbled. An Nisaa ayat 157.

And [for] their saying, "Indeed, we have killed the Messiah, Jesus, the son of Mary, the messenger of Allah." And they did not kill him, nor did they crucify him; but [another] was made to resemble him to them. And indeed, those who differ over it are in doubt about it. They have no knowledge of it except the following of assumption. And they did not kill him, for certain.

Dan juga (disebabkan) dakwaan mereka dengan mengatakan: “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Maryam, Rasul Allah”. Padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang – salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa). Dan Sesungguhnya orang-orang yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). Tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata; dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin. An Nisaa ayat 157. 

Indeed the al Qur'an revealed, "He has sent down upon you, [O Muhammad], the Book in truth, confirming what was before it. And He revealed the Torah and the Gospel" 3:03 and "Say, [O believers], "We have believed in Allah and what has been revealed to us and what has been revealed to Abraham and Ishmael and Isaac and Jacob and the Descendants and what was given to Moses and Jesus and what was given to the prophets from their Lord. We make no distinction between any of them, and we are Muslims [in submission] to Him." 2:136.  As such, "O children of Adam, let not Satan tempt you as he removed your parents from Paradise, stripping them of their clothing to show them their private parts. Indeed, he sees you, he and his tribe, from where you do not see them. Indeed, We have made the devils allies to those who do not believe" Surah al A'raf ayat 27. Sadaqallahul'Azim. So lets the heart and soul that's been guided through reciting and understanding the holy Qur'an be submitted peacefully towards Allah and the promise of Jannah alFirdaus
as sometime referred to as Eden or 'Adnin.  [To the righteous it will be said], "O reassured soul, Return to your Lord, well-pleased and pleasing [to Him], And enter among My [righteous] servants. And enter My Paradise". Al Fajr Ayat 27-30.

Aqulihaza astaghfirullahal ‘azim liwalakum. Wabillahi taufiq walhidayah. 

GEMPUR., WIRA, GEMPUR.. WIRA, GEMPUR., WIRA. Bukan apa, teman teringat kenduri kahwin anak Skot Megat semasa beliau memperkenalkan tentang adanya dikalangan ratusan jemputan yang juga dihadiri oleh Skot 22 dengan laungan gempur itu dan disambut Wira oleh kita bersama. Semangat Yop!! Mika buat gempor jer. Didalam bidang seni pula dan sebagai hayalan, East of Eden itu bolehlah kita ibaratkan di Pinggir Kayangan. Tribute dan penghormatan terhadap biduanita Negara Sharifah Aini yang telah kembali keRahmatullah pada awal hari Sabtu bersamaan 5hb July,14. Beliau ialah classmate bersama Tok Mami semasa bersekolah diSSI, diJohor Bharu disekitar pertengahan tahun enam puluhan dahulu. Malah nyanyian beliau telah teman selitkan didalam tajuk terawal yang menjadi tajuk utama buku dan website ini iaitu Inilah Barisan Kita. Lagu diPinggir Kayangan tersebut, kalau teman tak salah dicipta pada asalnya oleh seorang yang menjadi kebanggaan orang Kuale dan budak Klipot, iaitu YM Raja Kobat.
Asslamulaikum wbrt.

Z

Oleh kerana lama dah teman tak update website ini, sebab WhatsApp ada dan FB pun ada, (kongsi atas nama Hussainah Zainal), sukacita di perturunkan gambor gambor berikut sejak teman pindah keSayong Lembah dari posting yang lepas



Sembelih dua ekor kambing untuk ibadah aqiqah cucu, Hussein Fahri dan gambar marhaban oleh muslimah dan diikuti oleh muslimin qariah Kg Sayong Lembah.  Majlis diadakan pada 20 April 2014 sempena tarikh Skot 22 ditauliahkan sebagai pegawai tentera juga sebagai housewarming untuk romah teman diKg Sayong Lembah. Alhamdulillah




Tok Mami bersama cucu Zahra dan Sofea menyampaikan cendera hati kepada para jemputan juga terdiri dari anak anak Tahfiz Kg Chuar Hulu


Tidak ketinggalan sahabat Lt Kol Ramli Kinta dan Skot Lt Kol Kamaludin Recce



Sekitar majlis aqad nikah dan kenduri kahwin anak Dato Ahmad Husni, KP UKAS. Mat Husni ialah adik kepada Tok Mami dan adik ipar kepada Mej Maharom KPD


Bersama Mej Maharom KPD (R)

Salam Restu : bersama Tan Sri Mohd Noor dan YB Menteri Dato Seri Abdul Wahid Omar


Cucu cucu Sofea, Hussein dan Zahra datang rumah atok di Sayong


Tabik Atok. Naik bot diSungei Perak bersama Tok Mami dan bibik

Di belakang dan disebelah kiri sungai sana ialah Persisiran Sayong yang terletaknya romah teman


Kenduri tahlil aruah untuk ayah bonda, sambutan Nisfu Sya'aban dan menyambut kedatangan Ramadhan Kareem. Bersama Ahmad Hasbullah (Bob) of Halliburton, adik ipar

Meraikan perkahwinan anak Skot Megat MP. From left : Mej Jen Dato Salim Ali, Mej Dato' Ismail Haniffa, Lt Kol Dul Ngajis, Mej Jen Dato Khairul, Zainal, Brig Jen Dato Fazlul dan Skot Abdullah

Di dalam pocket itu ialah jemputan kenduri kahwin anak Skot Lt Kol Rahman Besi. 'Pandai hang Man. Bagi kat Skot kad jemputan masa kenduri Magat. Tak payah keluaq duit beli setem'

Birthday, belanja Skot makan durian. Skot Mustapa@Paul and Lt Kol Nasir Othman.

Sekitar majlis tahlil aruah al Marhum Sultan Perak, kaum keluarga dan jiran dirumah Dato Ishak @ Pak Sako pada 4hb Jul 14 dirumah beliau di Meru Height, Ipoh

Tunggu waktu berbuka selepas bacaan Yaasin dan tahlil arwah


Dato' Ishak Pak Sako, Zainal dan Dato Seri Shamsul mantan SS Perak

Tok Mami bersama Datin Yati. Dato' Ishak Pak Sako, Datin Yati, Dato Seri Shamsul dan Tok Mami adalah bersama semasa mereka berkhidmat diSuruhanjaya Perkhidmatan Awam sekitar awal tahun 1970.

Alhamdulillah. Dihadapan rumah Dato' Ishak Pak Sako. Kira kira macam East of Eden jugaklah. Masa dia datang romah teman diSayong semasa teman buat housewarming dan kenduri aqiqah tempuh hari, Dato' Ishak secara berseloro mengatakan, ‘romah mika dekat istana, romah teman.. macam istana’. Nage.. tapi romah dia tak ada sungei. Syurga 'Adnin yang mana mengalir dibawahnya sungai sungai


Pemandangan dari hadapan romah teman dan jalan ke bawah untuk ke sungei. Diseberang sana sungei ialah pemandangan dari romah teman, Istana Bukit Chandan, bersemayamnya DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan


Bersama cucu Zahra dan Sofea. Atok bersiap untuk pergi solat terawih diMasjid Sayong Lembah


Atok tanam pokok manggis  diSouth Wing romah Sayong. InsyaAllah sepuluh ke lima belas tahun lagi dapat ler cucu cucu makan

Tuesday, 18 March 2014

alHajar di 101 Kg. Sayong Lembah




Batu batu atau hajar juga disebut sakhra (rock) yang diambil dari laut mati didalam pinggan ceramic dari Istanbul Turkey dan dibelakang serta dikeliling pinggan itu pula ialah hiasan porcelain yang dibeli semasa diMount of Temptations diJericho, Palestin. Buah koka dipiring hadapan dan tasbih tersebut tentunya dari tanah suci Madinah dan Mekah. Ada dua kemungkinan mengenai batu batu atau hajara ini. Pertama mungkin ianya berasal dari dasar bumi dan ditelangkup atau diterbalikkan keatas atau kedua, batu yang ditandakan disisi Allah yang direjam dari langit diatas Kekuasaan Allah SWT. Cerita selanjutnya dibawah.



"Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana *takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan". Sadaqallahul ‘Azim. Surah alBaqarah ayat 74. Demikian perbandingan mengenai batu dengan orang yang kufur engkar.

Berpautan kepada posting Baitul Maqdis 2014 yang lepas dan mengambil ikhtibar semasa lawatan keMaqam Nabi Shuaib a.s. diJordan, diberitakan bahawa penduduk Madyan walau pun nenek moyang mereka pernah menyaksikan dan adalah didalam pengetahuan mereka akan peristiwa semasa dizaman Nabi Ibrahim a.s. dan saudaranya Nabi Lut a.s. akan azab Allah yang ditimpakan terhadap penduduk negeri Sadom diatas perangai dan kebiadapan luar tabi’e, iaitu apa yang dikatakan LGBT sekarang ini, namun mereka tetap engkar kufur dengan kegiatan menipu didalam perniagaan serta menganas sesama manusia dan merebakkan bencana kerosakan di muka bumi lalu, “Nabi Syuaib berkata: "Tuhanku lebih mengetahui akan apa yang kamu lakukan". Maka mereka tetap juga mendustakannya, lalu mereka ditimpa azab seksa hari awan mendung; sesungguhnya kejadian itu adalah merupakan azab seksa hari yang amat besar - (huru-haranya). Sesungguhnya peristiwa yang demikian, mengandungi satu tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah); dan dalam pada itu, kebanyakan mereka tidak juga mahu beriman”. Surah Asy-Syu'araa ayat 188-190.

“Maka apabila datang (masa perlaksanaan) perintah Kami, Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus segala yang ada di muka buminya) dan kami menghujaninya dengan batu-batu dari tanah yang dibakar, menimpanya bertalu-talu. Batu-batu itu ditandakan di sisi Tuhanmu (untuk membinasakan mereka), dan Ia pula tidaklah jauh dari orang-orang yang zalim itu”. Surah Hud, ayat 82 dan 83. Alhamdulillah cukuplah rasanya sekadar ingat mengingati terhadap peristiwa lampau yang mengkaitkan hal atau mengenai batu yang dikisahkan didalam alQur’an sebagai kiasan mengenai kemelut dan gejala songsang yang melanda dan berleluasa didalam negara kita sekarang ini. Tidakkah kita terfikir yang bahawasanya samaada ianya merupakan fenomena, bahana atau bala demi bala yang menimpa negara kita sekarang ini seimbas dengan kemungkaran yang mengundang kemurkaan dan azab dari Allah SWT yang dijelaskan didalam alQuran dan ada pula yang berani mempersendakannya.

Selain dari ayat ayat diatas, banyak lagi ayat mengenai batu atau hajarah dalam bahasa Arab serta gunung ganang (yang mengandungi batu batan) yang disebut didalam alQur’an. Cerita tentera bergajah Abrahah iaitu mengenai burung ababil, “yang melontar mereka dengan batu-batu dari sejenis tanah yang dibakar keras (105:4), bagaimana Nabi Musa memukul batu lalu terpancar 12 mata air bagi tiap tiap golongan Bani Israil (2:60), penduduk Hijr yang mahir memahat batu dari gunung untuk membuat tempat penginapan (15:82)  Dan Kami telah menghujani mereka dengan hujan (batu yang membinasakan). Oleh itu, lihatlah, bagaimana akibat orang-orang yang melakukan kesalahan (7:84). Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya. (59:21). Seterusnya sebagai peringatan, “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu; neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan (66:6) Sadaqallahul ‘Azim.

Sekarang mari kita cerita hal batu dari perspective yang lain pula. Nabi Daud a.s, sekiranya beliau berzikir, “Dan demi sesungguhnya, Kami telah memberikan kepada Nabi Daud limpah kurnia dari Kami (sambil Kami berfirman): “Hai gunung-ganang, ulang-ulangilah mengucap tasbih bersama-sama dengan Nabi Daud, dan wahai burung-burung (bertasbihlah bersama-sama dengannya)!” Dan juga telah melembutkan besi baginya; (Surah Saba ayat 10). Didalam ayat lain, “Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun”. Surah al Israq ayat 44.

Mengambil akan hakikat kedua dua ayat tersebut dan mengetahui serta memahami akan ilmu ghaib dalam ertikata 

yaini “Sesungguhnya orang-orang yang takut Tuhannya semasa mereka tidak dilihat orang dan semasa mereka tidak melihat azab Tuhan, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar” (67: 12). Disebut istilah atau perkataan ghaib didalam ayat tersebut dan sebagai orang yang beriman kita wajib mempercayai dan beriman dengannya sebagaimana mukadimah permulaan surah alBaqarah: "Alif Laam Miim. Kitab (alQur'an) ini tiada keraguan mengenainya dan petunjuk kepada orang orang yang bertaqwa. (yaitu) mereka yang beriman kepada yang ghaib.." dan seterusnya. Maka itulah teman suka pada batu batu dan kemudian pula dibuat bagi menambah kecantikan sebagai hiasan pada rumah teman selain batu batu itu pula tak henti henti mengucap bertasbih bagi Allah SWT. 

Alhamdulillah maka dengan itu juga, ini ler teman nak ngabor yang teman telah pun berpindah dan menetap dikampung teman yang beralamat di 101, Kampung Sayong Lembah atau Persisiran Sayong, Kuala Kangsar Bandar diRaja. Pada umur senja ini dan setelah puluhan tahun merantau, jatuh bangun, berjalan dan berlari and those hungry years, tiba masanya menjelang dipanggil untuk menemuiNya untuk balik ketempat asal yaini kepangkuan kampung halaman. Ibarat bak cerita diatas, elok ler jadi batu, duduk diam diam sebagai sifat cerita mengenai mereka. Romah teman diSayong ni, masjid dekat.. kubor pun dekat dan tiada apa yang hendak dikejorkan lagi selain mempersiapkan diri untuk mengadap Ilahi dan seharusnyalah kerana setiap jiwa akan merasai mati.

Wassalam,

Romah teman in red circle. Pemandangan dari seberang sungei Perak, diBukit Chandan. Dihadapan itu ialah restoran Persisiran Sayong

Mengecat replica labu Sayong disekeliling pagar hadapan dan belakang rumah. Kampung Sayong terkenal diseluruh dunia dengan kraf labu Sayong. Perhatikan batu batu sungei sebagai hiasan dinding pagar. 

 Gambar atas, saudara Hassan sedang memilih dan mengutip batu batu sungai ditepi Sungei Perak dan gambar bawah, menampalnya sebagai hiasan pagar. Kena tahu art untuk membuatnya kalau tidak ianya akan berderai jatuh (kerana *takut pada Allah).

 Atas: hiasan pagar dan gambar bawah pula pada didinding rumah. Batu batu ini masih pudar sebelum dikilatkan. Itu juga pun, kena tahu rahsianya


Gambar Tok Mami posing dihadapan rumah dan dibawah dari porch belakang. My backyard is my neighbor's garden

Pagar di belakang
 
Establishing communication. Kontrektor Talikom, Puan Azhariah  installing the internet. Ayah beliau, En Jamilan ialah Old Boys Klipot

Installing the CCTV
Pemasangan almari dan Cabinat for Dining Room and Kitchen

Anak saudara, Aiman memerhati Wak Supandi mengilat batu batu di-dinding
Perbezaan yang dikilat dan yang belum
Mengilat batu batu dinding pagar hadapan

Sudah siap. Maka batu batu pun 'bertasbih disekeliling rumah'
Gambar gambar permadangan dari hadapan 101, Persisiran Sayong



Jiran sekampung, Hishamudin, Klipot Class of 69

Wirid dan tahlil aruah selepas solat jemaah Maghrib diMasjid Kampung Sayong Lembah dan menanti ketibaan jenazah anggota Polis Kpl Raja Aizam yang mati diserang warga asing di Klang pada 4 Mar 14 


 Batu yang sudah siap dikilat didinding hadapan

 Pagar hadapan


 Gambar gambar berikut ini pula ialah hiasan batu dirumah KL


 Batu batu yang dihias didinding tangga ketingkat atas. Riuhlah dengan tasbih memuji Ilahi. Gambar bawah Sofea dan Zahra dihadapan rumah KL. Perhatikan batu pada pillar atau tiang gate hadapan


Gambar gambar berikut pula ialah pemasangan corniss dua tingkap belakang yang dibawa khas dari KL

 Di muatkan semuanya di dalam Exora

 Dipasang oleh pekerja Indon juga didatangkan dari KL iaitu Ahmad dan Sapiq. Ada lebih dari 10 tingkap corniss kesemuanya disekeliling rumah di Sayong



Of course I do the final touches. All aspect of architectural and design of this house is done by me including its interior design


Tok Mami.. tukang tayang jer


Keroje orang yang tak ada keroje.. nyangkoi


Bilik Princess.. untuk Zahra dan Sofea


Bersama cucu, Hussein Fahri. Like Granpa, like grandson





 

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites